Site Rengi

DOLAR 32,3835
EURO 35,0525
ALTIN 2.326,19
BIST 9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 21°C

Ak Partili Tepebaşı Meclis Üyeleri Belediye Başkanı Ahmet Ataç’tan Hesap Sordu

11.04.2021
A+
A-

Kurumların, faaliyet raporu hazırlamalarının amacı mali saydamlık, kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında hesap verme sorumluluğunda denetimin sağlanmasıdır.

Yasal dayanağı, 5018 sayılı kamu mali yönetim ve kontrol kanunun 41.Md. ve 5393 Sayılı Kanunun  56. Md. si..

Belediye başkanları o yılın faaliyet raporunun meclise sunmakla yükümlüdür. Kitap olarak çoğaltılan faaliyet raporları meclis üyelerine dağıtılır. İlgili komisyona havale edilir ve çalışmalar değerlendirilir. Meclisin 2.toplantıısnda belediye başkanı çalışmaları içeren sunumlarını yapar. Muhalefetin söz alması ve eleştirileri ve soruları cevaplar.

Bu özet bilinen bilgiden sonra…

Gelelim meclis’ e..

TEPEBAŞINDA ATAÇ BU KEZ TEKLEDİ.

Dile kolay..2019 Martında tekrar  CHP ‘den  Ahmet ATAÇ seçilmişti. Ahmet ATAÇ Yılmaz Büyükerşen’in 1999’ da DSP ‘de büyükşehir belediye başkan adaylığı kesinleşince Büyükerşen DSP Örgütün içinden değil de,  yakından bildiği Fakat Tepebaşı’nda yaşayan halkın tanımadığı Ahmet ATAÇ ismini Tepebaşı belediye başkanı olarak aday gösterilmesini istemiş ve Rahşan hanım da bu isteği biraz gönülsüz olarak kabul etmişti.

Keza İsmail Haşim Ateş de Odunpazarınabenzer şekilde seçtirilmişti. Haşim Ateş ne yazık ki Büyükerşen’in istemlerine kulak tıkamış sonrasında CHP’ye geçiş yapmış, ancak kamuoyunda hala bir sır gibi duran 2004 belediye başkanlık dosyaları Seçim kurullarına zamanında teslim edilmediği gerekçesiyle seçimlere katılamamıştı.

Kısacası iki politik kimlikten biri olan Ahmet ATAÇ Yılmaz Hocanın açık ara desteği ile birazda şans faktörü ile 17 Nisan 1999’da yapılan seçimlerde belediye başkanı olmuştu.

2004 yılındaki seçimleri AK Partili aday olan Tacettin Sarıoğlu’na karşı seçimi kaybetmişti.

2009 DA TEKRAR aday gösterildi Büyükerşen tarafından.. Bu kez AK Partinin Adayı olan Murat Canıözer’e karşı ak partili seçmenlerinde desteğini alarak seçilmesini bildi.

Ahmet ATAÇ artık deneyimli bir başkandır. Her kesimden oy alabilme kapasitesine sahiptir..

Peki dile kolay 4 dönem belediye başkanı olabilmek her politikacının kolay başarabileceği bir şey değildir.

Sezar’ın hakkı Sezar’a

ATAÇ, Belediye başkanlığı yaptığı bu dönemlerde çok ciddi kaynaklar kullandı. Belediye gelirleri kanunundaki gelirlerin yanı sıra Genel bütçelerden aldıkları paylarda var.

Sattıkları var, satmak istedikleri gözde arsaları var. ATAÇ artık ne varsa satmak istiyor. Borçlar diz boyu. Eskiden arsa satışlarına, varlıklara karşı çıkanlar şimdi, satılsın diye çırpınıyorlar.

Anlamak mümkün değil.

Yıllar itibarıyla mukayese edildiği zaman seçimlerde gösterdiği başarıyı ne yazık ki, bu belediye başkanlığı döneminde çalışmalarında gösterebildiği pek söylenemez.

Zaten, gerek analitik bütçe değerlendirmelerinde, gerek yıllık yatırım performans program analizlerini dikkatlice değerlendirdiğimizde açık bir başarısızlık olduğu görülmektedir.

Peki, vatandaş neden oy veriyor sorusunun cevabı çok basit. Çok iyi bir algı yönetim becerisi var… Yapılan aynı şeyleri tekrar tekrar temcit pilavı gibi bunu algı olarak yönetmesi var.

Tabii bu arda yandaş medyanın asil kadrolarında yer alan pişekar kalemlerin belediye meclislerini hiç izlemeden, raporları okumadan, bilgi sahibi olmadan, kendilerine iletilen kısıtlı bilgilendirmeler ile fikir sahibi olup köşelerde,Osman topu gibi sağlayan parça başı kontöryazılar yazmayı gazetecilik gibi bir maskelemenin arkasına saklanarak köşelerinden makale yazıp fetva verenler de,elbette ATAÇ’ a destek vereceklerdir..

Zarfın içindekiler ve dışındakiler meselesi...

Bu yerel TV kanalları içinde geçerli..

Maalesef iş yapmayanları çağdaş belediyecilik adı altında yutturulmaya çalışılan bir mükemmel algı ve reklam belediyeciliği var. Bunu yerel basın bilmesine rağmen görmezden geliniyor.

İmar-fen işleri Hizmet belediyeciliği ise sıfır..

Neymiş efendim. Günümüz belediyeciliği sosyal belediyecilikmiş..

Evin önünü b.k götürsün, çöpler dağ gibi olsun, bırakın asfaltı yamalar bile yapılmasın, birçoksokak delik deşik olsun, hala çamurların sokaklarda ayaklarımıza yapışsın, yağmur yağınca her yer su gölü haline dönüşsün, parklarbakımsızlıktan kaderine terk edilmiş olsun hiç önemli değil. Araçlar sokakları tıkasın hiç önemli değil.

Bir tane dahi otopark yapma hiç önemli değil.

Aman AK Parti olmasında! Anlayışı maalesef hala devam ediyor. AK partinin teşkilat yapısı ve uyumsuzlukları ile Milletvekillerinin pasif kalmaları, içeride hizip çatışmaları nedeniyle alınabilecek seçimler kaybediliyor.

İşte, Fevziçakmak, Şarhöyük, Kuyu başı,Esentepe, Sütlüce, Yeşiltepe, Sakintepe de ve birçok mahallede temel imar ve alt yapı sorunlarıbu nedenle çözümlenemiyor?.

Çözülmek istenmiyor.

Tuzu kuruların seçim bölgesinden zaten oy geliyor.. Gerisi süsleme, fotoğraflama ve palavradan oluşuyor…

Dedik ya arkasında Hoca var ya. Düne kadar arkasından ağza alınmayacak sözleri birbirlerine söyleyenler, şimdilerde birbirlerini ziyaret ediyor! Fakat sorun gelip Türkiye’nin imardan anlayan üç kişiden biri olan Erdoğan Aydoğmuş’un başına patlıyor..

Erkan Uçkan kenardan bunlara kıs kıs gülüyor. Ömründe göremeyeceği UMUR’ u, parayı gördü.

Onun için Belediye Başkanlarının faaliyet Raporu müzakereleri anlamsızlaşıyor. Çünkü raporun çok büyük bir bölümü teknik matematik, istatistik. İçeriklerin detaylarını belediye meclis üyelerinin bilebilme imkânı yoktur.

Kitapçıkta yer alan diğer bölümler sözel dolgumaddesi..

Şunu yaptık bunu yaptık vs.20 yılını anlatmış. Konu o değil ki. Faaliyet raporu. Geçmişte yapılanlar, yapılamayanlar zaten geçmişte kalmış. Geçmişte başlanmış henüz tamamlanamamış o kadar çok iş var ki şimdiye kadar işi bilen başkan olsa idi yüz kez bitirilirdi.

Eee ne olacak? Kimse şunu sormuyor. Arkadaş bu faaliyet raporu bir yıllık.. Yani 2020 yılını faaliyetleri ile görüşme yapıyoruz. 2020 denönce yapılanlar ilgilendirmez.

Seçimler olmuş..O günden 31 aralık 2020 tarihine kadar neler yapılmış.

Biz sadece bir yıla ait değerlendirmelerde bulunuruz. Demiyor.

Köşeden yazanlarda bilmiyor mu? Demek ki bilmiyorlar. Veya bilmezden geliyorlar!.

Bilenlerde Ahmet Ataç’ın kuyruğuna takılarak geçmişte yapılanları Ballandıra ballandıraköşelerinde, gazeteci olarak yazıyorlar.

Ahmet Ataç’ın 15 senede yaptıkları aslında bir dönemde yapılacak işler. Gerisi ise turistik seyahat ve çiftetelli oyun havaları..

*****

Bu kez AHMET ATAÇ oldukça zorlandı. AK parti gurup başkanı olan Aynı zamanda ilçe Başkanı olan Hakan Çizmelioğlu belediye meclis üyeleri ile görüşmeler yapmış ve komisyonlarda görev dağılımını yapmıştı..

Meclis üyeleri kendilerine verilen konu başlıkları üzerinde birkaç akademik personel ile birlikte değerlendirmelerde bulunduktan sonra çalışmalarına başladılar.

Mustafa Birsen Gurup başkan vekili.. AK Partinin ve Tepebaşının en kıdemlilerinden..1994 den bu yana…Hani belediyelerin ruhunu bilir desek yanılmış olmayız.

Gurup sözcüsü Orhan DURMUŞ sözcülükgörevine İl başkanın itirazına rağmen getirilmiş. Doğrusu da yapılmış.. İyi bir sözcü. Malikonularda iyi sayılır. Belli ki bu dönem iyi antrenman yapmışlar. Provaları tam..

Başkanlık faaliyet raporunun müzakere edilmesi gündem maddesine gelindiğinde söz almak için iş bölümü yapmışlar.

Eleştirdikleri konuların başında İlçe Başkanının basına da yansımış bulunan muhtarların yanında belediye personellerinin sekreter olarak görevlendirilmesi meselesini gündeme taşımıştı.

Hükümet tarafından belediyelere gönderilen paraların ne amaçla harcandığını, nasılharcandığını ortaya koymuştu Hakan Çizmelioğlu.

İşin aslına bakarsanız ilk çıkışı kanal 26 da katılmış olduğu programda Ahmet Ataç’ı eleştirmesiyle birlikte gözlerin üzerin çevrilmesiile başlamıştı.

Şimdi AK Partinin belediye meclis üyeleri daha aktif olmaya başladığına göre, demek ki çalışmalara semeresini vermiş olmalı.

Özellikle Orhan Durmuş’un yaptığı teknik eleştirmelere Başkan Ataç’ın cevaplayamaması oldukça ilginç bir görüntü veriyordu. Orhan Durmuş’un 8 başlık altında topladığı eleştirilere Ahmet Ataç’ın cevaplayamaması ilginçti.

Özellikle bütçede bu kadar kaynak sıkıntısı yaşanırken, tanıtım ve reklam harcamalarından tasarruf edilmemesi dikkati çeken en önemli başlıklardan birisiydi. Ak parti  eleştirilerinin yanında önermelerde de bulunuyordu..

Mustafa Birsen’in yıllar önce oy birliği ile karar gereğince, 1 Ekim 2015 tarihide verilen gündem önergesi oy birliği kabul edilerek imar komisyonuna gönderilen Yeşiltepe, Fevzi çakmak Sazova ve Şarhöyük mahallerinde kat artışını sağlayacak imar değişikliklerini bir an önce yapılmasını talep etmesi bir hatırlatmada da bulunuluyordu. Belediye meclisince oy birliği ile geçen kat arttırma kararın hala çalışılıp gündeme getirilememesi üzerine ne olduğunu anlayamayan, bir kısa duraklamadan sonra Ahmet Ataç’ın iyi ama siz belediye meclisinde çoğunluğunuz vardı siz neden? Yapmadınız diye konuşması, mevzuyu tam bilmediği veya kavrayamadığı ortaya çıkmıştı. Hâlbuki kat artışlarını politik seçim vaadi olarak sürekli kullanan Ahmet Ataç’ın bunu nasıl pas geçmiş olabilir ki. Hatta Yeşiltepe konusunda Muhtar Meryem Açıkgöz eylemde bulunmuş, Yılmaz Büyükerşen tarafından buraya kentsel dönüşüm projesi hazırlattığını ve bu nedenle Ahmet ATAÇ ile ters düştüğü kamuoyunda bilinmektedir. Seçim çalışmalarında Ahmet ATAÇ Yeşiltepe’deki seçim çalışmalarında ben buraya 3 kat izni everecektim ama Sayın hocam beni engelledi, karşı çıktı propagandası bile yapmıştı..

Bunlar unutulmadı elbette

Çünkü AK Parti hiçbir zaman Tepebaşı Belediye meclisinde çoğunluğu sağlayamamıştı. Konubaşkanlık makamında bekletiliyordu. Hem de Türkiye’nin imar konularını bilen 3 kişiden biri olan Erdoğan Aydoğmuş tarafından bilinmesine rağmen Ahmet Ataç maalesef ne dediğinin bile farkında olmadığı anlaşılıyordu..

Hele, Mustafa Birsen’in verdi cevap daha anlamlıydı. Sayın başkanım diye başlıyor söze. Siz herhalde farkında değilsiniz. Tepebaşıbelediye başkanı Mustafa Birsen değil. BaşkanAhmet ATAÇ…

Başkan Ahmet Ataç cevaplıyor. Mustafa Beyben İngilizce mi konuşuyorum, sözlerim anlaşılmıyor mu?

Mustafa Birsen; Başkanım İngilizce konuşuyorsunuz.. Bakın ben Türkçe diyorum ki, bu görev ve yetkiler başkanlık makamının. Yanibiz üzerimize düşeni yapmışız ve yetki sizde. Sizne yapmışsınız. Hiç bir şey. Meclis’in kararı beş yıldır makamınızda bekletiliyor..

Söze Meclis başkan vekili Erdoğan girerek durumu hatırlatıyor.

Durum böyle..

Faaliyet raporu ilk defa eleştiriliyor AK partili meclis üyelerinden Erkan Koca’ nın ve Fatih Özata’nın eleştirilerinden başkan nasipleniyor.

Özetle Belediye başkanı Ahmet Ataç’ın 2020 yılında hiçbir iş yapamadığını, yaptığını söyledikleri işlerin geçmiş döneme ait olduklarını belirterek başkanlık faaliyet raporuna hayır oyu kullanılıyor..

Meclisten izlenimlerde CHP li üyeler sessizliklerini korurken MHP’ li meclis üyesi olan ve cumhur ittifakı kontenjanından seçilen Eyüp Yılmaz’ın sessizliğini koruduğu gözlerden kaçmıyor ve oylamada Ataç’ tan yana tavır aldığı kamuoyunda da biliniyor.

Şimdi sırada Büyükşehir’in faaliyet raporunun görüşülmesi var. Tam da Ramazan’a denk geldi, manzara koydu.

Şimdiden hayırlı olsun!..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.