Site Rengi

DOLAR 32,3190
EURO 35,0421
ALTIN 2.282,74
BIST 8.981,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
22°C
Parçalı Bulutlu
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 27°C

Anadolu Üniversitesi’nde ‘İşgal, Direniş ve Kurtuluş: Eskişehir’ Konferansı

Anadolu Üniversitesi’nde ‘İşgal, Direniş ve Kurtuluş: Eskişehir’ Konferansı
04.09.2019
A+
A-

Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yıl dönümünde Anadolu Üniversitesi’nde “İşgal, Direniş ve Kurtuluş: Eskişehir” konferansı düzenlendi.

Anadolu Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAM) tarafından düzenlenen konferansa, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yakut konuşmacı olarak katıldı. Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi Yeşil Salon’da gerçekleştirilen etkinlikte Prof. Dr. Yakut, Kurtuluş Savaşı’nda Eskişehir’in aldığı rol, düşman işgaline karşı gösterdiği direniş, Eskişehir’in o dönemdeki toplum yapısı ve işgal sonrasındaki süreç hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

İzmir’in işgalinden sonra Eskişehir’in Odunpazarı semtinde bulunan Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi’nin hemen yanındaki alanda 17 Mayıs 1919 tarihinde 20 bin kişinin katılımıyla görkemli bir miting düzenlendiğini belirten Prof. Dr. Kemal Yakut, Eskişehir’in Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir yeri olduğuna dikkat çekti.

“Eskişehir’de toplumun değişik kesimleri bu mücadeleye destek verdi”
Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasının ardından Anadolu’nun çeşitli yerlerinin işgal edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yakut: “Eskişehir, ilk defa 22 Ocak 1919’da İngilizler tarafından işgal edildi ve bu işgal süreci ise yaklaşık 400 gün sürdü. Burada işgallere karşı bir direnişin gerçekleştirildiğini görüyoruz. Eskişehir’de toplumun değişik kesimlerinin bu mücadeleye destek verdiğinin altının çizilmesi gerekiyor.” dedi.

“Eskişehir, direnişin önemli merkezlerinden biri olmuştur”
“Eskişehir 1919’un sonundan başlayıp 2 Eylül 1922 tarihine kadar aralıksız olarak direnişin önemli merkezlerinden biri olmuştur.” diyen Yakut, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Uzun bir süre devam eden Yunan işgali nedeniyle Eskişehir’de, bir işgal yönetimi kuruldu. 2 Eylül’de de Türk ordusu, Eskişehir’e girerek bu esarete bir son verdi. Ancak 2 Eylül günü Eskişehir’in büyük bir bölümünün yakıldığını ve sahip olunan bütün ekonomik kaynakların yağmalandığını görüyoruz. Buna rağmen Eskişehir’in 2 Eylül’de küllerinden yeniden doğduğunu söyleyebiliriz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.