Site Rengi

DOLAR 32,5330
EURO 34,8194
ALTIN 2.434,89
BIST 9.726,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Az Bulutlu
Eskişehir
27°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 25°C
Cts 22°C
Paz 21°C

Eskişehir Hak-İş’ten ‘Çalışma Hayatı ve Sendikal Hayatta Kadın’ Programı

Eskişehir Hak-İş’ten ‘Çalışma Hayatı ve Sendikal Hayatta Kadın’ Programı
27.01.2020
A+
A-

Eskişehir’de faaliyet gösteren Hak-İş Sendikası, ‘Çalışma Hayatı ve Sendikal Hayatta Kadın’ programı düzenledi. Programda konuşan Hak-İş İl Başkanı, Hizmet-İş Sendikası İl Başkanı Ayşegül Durur, sendikal hayatta kadının yerine ve sendikalı kadının iş hayatındaki gücünü vurguladı.

Konuşmasına “Hak-iş Konfederasyonumuz Genel Başkan Yardımcımız Osman Yıldız, Öziplik-İş Sendikamız Genel Başkanı Raif Ay, Hak-İş Kadın Komite Başkanı, Hizmet-İş Sendikası Ege Bölge Başkanımız, Anadolu Üniversitesi rektör yardımcımız, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanımız, AK Parti İl ve İlçe Başkanlarım, Memur-Sen İl Temsilcimiz, Eğitim Bir-Sen 2 No’lu Şube Başkanımız, Kamu kurumlarımızın değerli il ve bölge müdürleri, Hastanelerimizin değerli başhekim ve müdürleri, sivil toplum örgütlerimizin değerli başkanları, HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı sendikalarımızın çok değerli şube ve il başkanları, Sendikalarımızın değerli kadın komite başkan ve yardımcıları, Sendikamızı çalıştıkları kurumlarda başarı ile temsil eden işyeri temsilcilerimiz, Sendikamızın çok değerli üyeleri ve emek ve hayat mücadelesinin vazgeçilmezi olan emekçi kadın üyelerimiz, değerli basın mensupları; Hak-İş Konfederasyonu olarak düzenlemiş olduğumuz ‘Çalışma Hayatı ve Sendikal Hayatta Kadın’ eğitim programımıza hepiniz hoş geldiniz” sözleri ile misafirleri selamlayarak başlayan Hak-İş İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası İl Başkanı Ayşegül Durur, konuşmasında: “Programımızın etkin, verimli ve muhabbetle geçmesi en büyük temennimizdir ancak Elazığ ilinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen deprem ile millet olarak içimiz yandı, yürekler dağlandı. Vefat eden vatandaşlarımıza, çocuklarımıza, kadınlarımıza Allahtan Rahmet diliyoruz, ailelerine başsağlığı, enkazdan yaralı olarak kurtarılanlara acil şifalar diliyoruz. Deprem doğanın gücü ve gerçeği biliyoruz ancak daha kötülerinden Yüce Mevla’m bizleri korusun ve esirgesin inşallah. Deprem bölgesinde olması gerektiği bilinci ile bugünkü toplantımıza katılamayan Genel Başkanımız Sayın Mahmut Arslan’ın selamlarını iletiyorum sizlere.

Sendikalı Kadın Güçlü Kadın’ diyen konfederasyonumuz HAK-İŞ 700.000 üyesi ile Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonlarından biri ve 22 sendikası ile Türkiye’nin önemli bir sivil toplum örgütüdür. Hak-İş Genel Başkanımız Sayın Mahmut Arslan’ın önderliğinde üyelerimizin yüzde 20’sini oluşturan 165 bin kadın üyemiz ile hem çalışma hayatında hem de sendikal yaşamda daha etkin roller alma çabasındayız. Kadınları sadece çalışan ve sadece üye olarak görmeyen, bizlerin sendikalarda etkin görevler üstlenmemizi ve sendikaların bütün kademelerinde kadın temsilinin arttırılması konusunda büyük çaba gösteren ve bunu tüzük değişiklikleri ile yapan bir genel başkanımız var.

Şunu da belirtmek isterim ki; Eskişehir’de Hak-İş’e bağlı sendikalarımızda 5 kadın il başkanı olarak mücadele etmenin haklı gururunu yaşıyoruz. 

Hak-İş kadınları sadece istatistiklere konu objeler değildir, bizzat sendikal harekette etkin roller üstlenen öznellerdir.

Hak-iş, kadın komitelerini kurumsal hale getirmiştir. İzlediği kadın politikalarıyla doğru bir yol haritası oluşturmuş ve projeleriyle mesafe alarak bu konudaki kararlılığını devam ettirmektedir. Bugün ilimizde yapılan bu eğitim programı da bu sürecin sadece bir ayağını oluşturmaktadır.

Biz kadınların çalışma ve aile hayatımızı uyum içinde yönetebileceğimize inancımız tamdır. “Çalışan kadınların hem çalışan, hem sendikalı, hem anne, hem de iyi bir eş olabileceğimizi” önce kendimize sonra da bunu çevremizdekilere hissettirebileceğimiz bir statüdeyiz.

Türkiye’de kadın olmanın ve çalışma hayatında kadın emekçi olmanın ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu ve bunlar gibi daha nice sebeplerden dolayı erkek egemen toplumlarda biz kadınlar, cesur ve kendi kişisel gelişimini sürekli devam ettiren olmalıyız.

İlk ayeti kerime “Oku”yu kendisinin ve evlatlarının hayatının merkezine alan donanımlı ve bilen insanlar olmak zorundayız.

Evet; çalışma hayatında var olmaya çalışan biz kadınlar erkeğe göre daha esnek, kuralsız, güvencesiz, denetimsiz, düşük ücretle, hatta sigortasız çalıştırılmaktayız. Fiziksel ve ruhsal baskıların yapıldığı ortamlar da istihdam edilmekteyiz. Ancak HAK-İŞ ve HAK-İŞ e bağlı sendikalarımızın başkan ve yönetim kurulları, çalışan kadınların sorunlarını çözme konusunda sorumluluklarının bilincinde, eşit şartlara kavuşturulmamız için gerekli özen ve mücadeleyi vermektedir.

Bizler çok iyi biliyoruz ki; kadın toplumun içinde aktifse o toplum medenidir.

Kadın toplumun içinde aktifse o toplum ileridir.

Kadın toplumun içinde aktifse o toplum medenidir. üretkendir.

 

HAK-İŞ olarak, ülkemizde de önemli bir toplumsal sorun niteliğinde olan, son dönemlerde artarak, daha görünür bir hal alan, vicdanları kanatan kadına yönelik şiddeti, insan hakları ihlali olarak değerlendiriyor, kabul edilemez buluyoruz.

Yasal düzenlemelere rağmen devam eden, aniden oldu, hatırlamıyorum, pişmanım, cinnet hali, Doğal, Kaçınılmaz, Kader ya da Yazgı olmayan kadına yönelik şiddetin son bulması için zihinsel bir dönüşüme, daha etkili ve küçüklükten verilecek doğru eğitimlere ve de oldukça caydırıcı yaptırımlara ihtiyaç vardır. Aslında bunun gibi cahiliye dönemi tutumları olan ama günümüz dünyasında ve Türkiye’sinde devam eden bu akla, vicdana ve dine sığmayan insanlık dışı böyle ve benzeri sorunlar için biz kadınlar sendikamızda ve sosyal alanlarda var olmak ve bağlarımızı kuvvetlendirip birbirimize destek olmak zorundayız. Daha başka kötü ve iç parçalayıcı olaylar olmaması için ülke insanlarının aydınlanmasının nasıl olabileceği konularında eğitimlere devam etmeli ve önlemler almalıyız.

‘Hiç bilen ve bilmeyen bir olur mu’ diyen bir peygamberin ümmeti böyle olmamalı. Sendikamız ve diğer sivil toplum örgütleri bu amaçlarımızı yerine getirmemiz için en müsait alanlardır. Örgütlenme bağlarımızı insanca ve çelik bağlarla örmeliyiz.

Bu vesileyle bizlerden hiçbir desteğini esirgemeyen Genel başkanımız Sayın Mahmut Arslan’a, konfederasyonumuz ve Sendikalarımızın genel merkez yöneticilerine, temel taşlarımız olan siz değerli üyelerimize ve bu etkinliğe teşrif ederek bizleri yalnız bırakmayan değerli protokolümüze, misafirlerimize ve basın emekçilerine, HAK-İŞ İl Başkanı olarak şahsım, sendikal mücadelede kol kola yol yürüdüğüm Şube ve İl Başkanlarım, Sendikalarımızın çok değerli iş yeri temsilcileri ve komitelerimiz adına teşekkür ediyorum ve hepinize tekrar hoş geldiniz diyorum. Saygılarımı sunuyorum.

Sendikalı kadın, güçlü kadın!” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.