Site Rengi

DOLAR 32,3656
EURO 34,9702
ALTIN 2.326,16
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge’den Glokom Haftası Mesajı

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge’den Glokom Haftası Mesajı
07.03.2021
A+
A-

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge
​“7-13 Mart Dünya Glokom Günü” nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı.

Prof. Dr. Uğur Bilge mesajında: “Glokom hastalığına dikkat çekmek için her yıl 7-13 Mart Dünya Glokom Haftası olarak kutlanmaktadır. Tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybına neden olan ve halk arasında Göz Tansiyonu ya da Karasu adlarıyla da bilinen Glokom, kırk yaş üzerindeki her 40 kişiden 1’inde görülür ve hastalığın ortaya çıktığı 10 kişiden 1’inde total körlüğe neden olabilir.  Glokom, göz sinirini tutan yaygın bir göz hastalığıdır. Genel olarak göz içindeki sıvı basıncının görmeyi sağlayan göz sinirine zarar verebilecek düzeyde olmasıyla ortaya çıkar. Tedavi edilmezse total görme kaybına yol açabilir.” ifadelerini kullandı.

​Bilge mesajında devamen: “Göz tansiyonu hastalığında, göz içi sıvısının dışa akım yolunda bir tıkanıklık oluşur ve bunun sonucunda artan bu göz içi sıvısı, göz içi basıncının artmasına neden olur. Artan göz içi basıncı da görme sinirine zarar vererek, sinirin geriye dönüşümsüz harabiyetine neden olur. Kırk yaşın üzerinde sıklığı artan  sinsi bir hastalıktır. Görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı çok önemlidir. Göz doktoru tarafından yapılan ve başka bir nedenle (gözlük numarası değişimi gibi) gidilen rutin göz muayenesi ile tamamen rastlantısal olarak tespit edilen yüksek göz içi basıncı, göz tansiyonunun başlangıç belirtisi olabilir.” ifadelerini kaydetti.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge, glokomun belirtileri olarak ise şunları söyledi: “Sinsi ilerlemesi nedeniyle erken dönemde birçok hastada hiçbir belirti göstermeyebilir. Bu nedenle hiçbir göz şikâyetiniz olmasa da düzenli muayene olmanız çok önemlidir. Hastalık ilerledikçe aşağıdaki belirtilere rastlanabilir:
Sabahları baş ağrısı
Zaman zaman bulanık görme
Gözde ağrı
Işıklı halkaların görülmesi
Görme işlevinde azalma”

Tedavisi hususunda ise:
“Glokom tedavisinde birçok hastalıkta olduğu gibi erken tanı çok önemlidir. Glokom göz içi basıncını düşüren göz damlaları ile tedavi edilmektedir. Cerrahi seçenek veya lazer girişimi de göz içi basıncını düşürmek için başvurulan bir diğer seçenektir. Unutulmaması gereken en önemli konu; glokom hastalığının yol açabileceği görme alanı kaybını erken tespit etmek amacıyla görme alanı muayenelerinizi mutlaka göz doktorunuzun önerisiyle ihmal etmeden yaptırmaktır.” diyerek sözlerini noktaladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.