Site Rengi

DOLAR 32,4818
EURO 35,1017
ALTIN 2.325,85
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

ESMİAD’dan ‘Bölgesel Kısıtlama’ Önerisi

ESMİAD’dan ‘Bölgesel Kısıtlama’ Önerisi
16.12.2020
A+
A-

Eskişehir Müteşebbis İşadamları Derneği (ESMİAD) AR-GE Komisyonu Başkanı Ayberk Kırçın, işletmelerin salgın döneminde ekonomik anlamda en az ölçüde etkilenmesi için salgına karşı alınan tedbirlerde kategorizasyon ve bölgesel kısıtlama önerisinde bulundu.

Kırçın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “2019 yılının son aylarında Çin’de ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde Avrupa’ya ve tüm dünyaya yayılan COVID-19 salgını aylardan beri tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkilemeye devam ediyor. Virüs karşısında birçok ülke katı önlemler almış daha sonrasında havaların ısınmasıyla beraber bu önlemler esnemeye gitmiş normalleşme sürecine geçiş yapmıştır.

Ülkemizde ve dünyada tekrar artış gösteren vaka sayıları alınan önlemleri tekrar gündeme getirmiş. Birçok işletme kapatılmış birçoğu ise çeşitli kısıtlamalarla hizmet vermek zorunda kalmıştır. 20 Kasım’da başlayan vatandaşların hafta içi 21.00’dan 05.00’e kadar olan sokağa çıkma yasağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 30 Kasım’da yaptığı açıklama ile hafta sonları genel sokağa çıkma yasağı ile ağırlaştırılmıştır.

Bu süreçte işletme sahipleri, esnafımız tekrar dar boğaza girmiş çaresiz şekilde gelişmeleri izlemektedir. Cumhurbaşkanımızın 14 Aralık’ta yaptığı açıklamalarda esnafımızın yanında olduğunu açıklanan esnaf destek paketleriyle belirtmiştir. Fakat bu açıklamalar birçok esnafımızın yarasına merhem olurken diğer bir taraftan yüksek kira yükü ve maliyetle uğraşan esnaflarımızı mutsuzluğa itmiştir. Karşı karşıya kalınan tehlike sadece kısıtlamalar değildir. Geldiğimiz bu noktada vatandaşlarımız ihtiyaçlarını online hizmet veren büyük firmalardan sağlamaktadır. Görüyoruz ki kargo firmaları pandemi öncesine göre iş hacmini katbekat arttırmıştır. Pandemi sonrası bu online alışveriş alışkanlığı vatandaşımızda devam edecek midir? Küçük esnaf zaten yara aldığı bu süreçten çıktığında farklı bir tehlike ile karşı karşıya kalacak mıdır? Tüm bunları ilerleyen zamanlar da göreceğiz.

Uygulanan kısıtlamalar sonucu mağduriyetin her gün arttığı ülkemizde farklı bir uygulama söz konusu olabilir mi? Bunu bir çoğumuz duymuş olmalıyız İtalya ve ABD gibi birçok ülke bölgesel kısıtlama yöntemi ile Covid-19 ile mücadele etmektedir. Düşündüğümüz zaman vaka sayılarının yüksekliğine ve azlığına göre kategorizasyon yapılıp şehirlerimiz bu kapsamda sınıflandırılabilir.
Örneğin; Kırmızı kodla belirtilen vaka sayıları yüksek olan illerimizde güncel kısıtlamaların devamı… Sarı kod ile belirttiğimiz orta derecede hasta sayısına sahip illerimizde sadece hafta içi uygulanan sokağa çıkma yasağının devam etmesi… Yeşil kod ile belirtilen vaka sayılarının düşük olduğu il ve ilçelerimizde sokağa çıkma yasaklarının uygulamadan kaldırılması, kademeli olarak işletmelerin açılması. Tabii bu uygulamalar daha fazla detaylandırılacaktır. Bu uygulama sonucu en azından ülke geneli bu süreçten etkilenen esnafımızın, işletme sahiplerinin bir kısmını bu süreçten en az şekilde etkilenmesini amaçlayabiliriz. Devletimizin bu konu ile ilgili olarak bir çalışması var mıdır bilinmez. Umarız ki bu tarz yöntemler değerlendiriliyordur gerekli makamlar nezdinde.

Bizler devletimizin ve vatandaşlarımızın bu zor süreçte yanında olup fayda sağlayacağına inandığımız etkinliklerimize devam edip fikirlerimizi sunmaya devam edeceğiz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.