Site Rengi

DOLAR 32,5601
EURO 34,8812
ALTIN 2.435,32
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 30°C
Az Bulutlu
Eskişehir
30°C
Az Bulutlu
Çar 26°C
Per 21°C
Cum 25°C
Cts 24°C

ESMİAD’dan Mermecilik Sektörü ile İle İlgili Teşvik Açıklaması

ESMİAD’dan Mermecilik Sektörü ile İle İlgili Teşvik Açıklaması
22.01.2020
A+
A-

Eskişehir Müteşebbis İş Adamları Derneği (ESMİAD), Türkiye ve dünyada mermercilik sektörünü değerlendirdi. ESMİAD AR-GE Komisyon Başkanı Ayberk Kırçın yaptığı açıklamada, ülkelerin kalkınmasında sahip olduğu doğal kaynakları değerlendirmenin önemli bir etken olduğu üzerinde dururken dünya çapında ülkelerin kullandığı yeraltı kaynaklarından ve Türkiye’nin kullandığı kaynaklardan bahsetti. Daha çok mermercilik faaliyetlerine ayırdığı açıklamasında  Kırçın; Türkiye’de yaklaşık 650 adet renk ve dokuda mermer çeşidi bulunduğunu, Türkiye’de yıllık doğal taş üretimi 11,5 milyon ton civarında olup işleme tesislerinin toplam plaka üretim kapasitesinin 6,5 milyon m2 civarında olduğunu ve mermer ve traverten dünya dış ticaret verileri değerlendirildiğinde Türkiye’nin dünyanın en önemli ihracatçı ülkelerinden birisi olduğunu, bu minvalde devlet tarafından müteşebbislerin sektöre daha fazla özendirilmesi gerektiğini ifade etti.

ESMİAD AR-GE Komisyonu Başkanı Ayberk Kırçın şu ifadeleri kullandı:
“Ülkelerin kalkınması ve güçlü bir ekonomiye sahip olmasında önemli etkenlerden biri, sahip olduğu doğal kaynakları değerlendirebilmesidir. Ekonomiye doğrudan katkısının yanında imalat sanayisine hammadde temin edilmesine de katkı sağlayan madencilik sektörü, dünyanın en gelişmiş sanayi kollarından biridir. Dünyada gelişmiş ülkelerin GSMH’ da madenciliğin payı; ABD’de %4.5, Almanya’da %4, Kanada’da %7.6, Avustralya’da %8.7, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) %14, Çin’de %15, Türkiye’de hammadde olarak % 1.5 ve türevleri ile birlikte % 3.5 seviyelerindedir. Dünyadaki bu rakamlara bakıldığında madencilik sektörünün Türkiye’de yeterli düzeyde gelişmediği anlaşılmaktadır. Türkiye ekonomisinde, 115 bin kişi doğrudan ve 750 bin kişi dolaylı olarak bu sektörde istihdam edilmektedir.
Günümüzde dünya ülkeleri madencilik açısından; üretici ülkeler ve tüketici ülkeler olarak iki ayrı kategoride değerlendirilebilir. Az gelişmiş ülkeler ve Türkiye’nin de içerisinde olduğu gelişmekte olan ülkeler üretici konumunda iken, gelişmiş ülkeler tüketici konumundadırlar. Dünyada gelişmiş ülke kategorisine giren ülkeler, hammadde ihtiyaçlarının %60 kadarını iç üretimleri ile karşılayabilmekte kalan % 40 ’lık bölümü az gelişmiş ülkeler kategorisinde olan ülkelerden ithal etmektedirler. Bu ithalat oranı AB ülkelerinde %70 iken, Japonya’da %85 seviyelerinde bulunmaktadır. Dünya nüfusunun ancak %30’unu oluşturan gelişmiş ülkeler, dünyada üretilen hammaddenin % 86’sını tüketmektedirler. Türkiye, jeolojik bakımdan zengin kaynaklara sahip bir ülkedir. Marmara, Batı Anadolu, Güney Anadolu, Orta ve Kuzey Anadolu; Türkiye’de önemli mermer potansiyeline sahip olan bölgelerdir. Özellikle, Afyon, Balıkesir, Bursa, Denizli, Bilecik, İzmir, Uşak, Eskişehir, Elazığ, Burdur illerinde zengin yataklar bulunmaktadır. Türkiye, dünyanın en zengin mermer yataklarını içinde barındıran Alp kuşağı içerisinde yer almaktadır ve 5,1 milyar m3 – 13,9 milyar tona yaklaşan mermer rezervine sahiptir. Bu değer, dünyada yaklaşık 15 milyar m3 olarak hesaplanan dünya rezervlerinin % 40’ına tekâmül etmektedir. Türkiye bu rezerv zenginliği ile dünya doğal taş piyasasının en önemli ülkeleri arasına girmiştir. Rezerv zenginliğine ek olarak, ülkenin sektörel anlamda tecrübesi, ham madde zenginliği, jeopolitik avantajlardan kaynaklı nakliye kolaylığı, dinamik sektör yapısı ve gelişmiş teknolojik altyapısı ile de dünya doğal taş piyasasındaki diğer ülkelerden ayrışmaktadır. Ülkemiz zengin mermer yataklarına sahip bir ülkedir. Türkiye’de yaklaşık 650 adet renk ve dokuda mermer çeşidi bulunmaktadır. Türkiye’de yıllık doğal taş üretimi 11,5 milyon ton civarında olup işleme tesislerinin toplam plaka üretim kapasitesi 6,5 milyon m2 civarındadır.
Mermer ve Traverten Dünya dış ticaret verileri değerlendirildiğinde Türkiye’nin Dünyanın en önemli ihracatçı ülkelerinden birisi olduğu görülmektedir. Dünyada; İtalya, Çin ve Türkiye arasında doğal taş üretimi ve ihracatında ciddi bir rekabet söz konusudur. Dünya doğal taş ticaretine yön verecek ölçüde belirleyici olan bu üç ülkeyi İspanya, Portekiz, Hindistan, Yunanistan takip etmektedir. Çin ve İtalya ham mermer ve traverten ithalatında dünyada önde gelen ülkeleri arasındadır. Bu iki ülke aynı zamanda işlenmiş mermer ihracatında da dünyanın önde gelen iki ülkesidir. Ucuza ithal ettikleri ham haldeki blok mermeri işleyip katma değer katarak ihracatını gerçekleştirmektedirler. İtalya, sahip olduğu zengin mermer rezervleri ve blok mermer ticaretinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olmasıyla Türkiye’ye benzerlik göstermektedir. Elinde bulunan mermer rezervlerini; katma değerli forma sokmakta Türkiye’den daha başarılı bir ülke konumunda olan İtalya, işlenmiş mermer ihracatında Türkiye’nin önündedir. Çin ise her sektörde olduğu gibi mermer sektöründe de dünyada önde gelen ülkelerin içindedir. Türkiye ve İtalya’nın aksine; mermer ve traverten kaynakları bakımından zengin bir ülke olmayan Çin’in dünyanın en önde gelen işlenmiş mermer ihracatçısı ülkesi konumunda olması dikkat çekicidir. Çin; doğal taş kaynakları açısından zengin olan Türkiye, İtalya, İspanya ve Hindistan gibi ülkelerden önemli miktarda blok mermeri ham madde olarak temin etmektedir. Çin’in, bu hammaddeyi ucuz iş gücü ile birlikte katma değerli hale getirip dünyaya ihraç etmektedir. Bu alanda son derece rekabetçi bir pozisyondadır.
Türk madencilik sektörünün 2023 yılı için 15 milyar USD ihracat hedefi bulunmaktadır. Bu hedefi hayata geçirebilmek Türk mermercilik sektörünün dünya piyasaları ile rekabet edebilmesi için özellikle ulaşım ve enerji gibi üretimi doğrudan etkileyen temel etkenlerin, devlet destek ve teşvikleri ile avantajlı hale getirilmesi gerekmektedir. Kamu tarafından sektörde yatırımın artmasının teşvik edilmesi, müteşebbislerin sektöre özendirilmesi, finansmana ulaşımın kolaylaşması sektörün ekonomik büyüklüğünün artmasına yardımcı olacaktır. Sektörde gerçekleştirilen Araştırma ve Geliştirme çalışmaları arttırılması sektörün rekabet gücünü yükseltecektir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.