Site Rengi

DOLAR 32,3190
EURO 35,0421
ALTIN 2.282,74
BIST 8.981,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
22°C
Parçalı Bulutlu
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 27°C

ESOGU Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erginel: ‘Erken Tanı, Tedavi ile KOAH’tan Krtulmak Mümkün’

ESOGU Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erginel: ‘Erken Tanı, Tedavi ile KOAH’tan Krtulmak Mümkün’
10.12.2019
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Erginel, KOAH’dan erken tanı, tedavi ve bazı önlemlerin hayata geçirilmesi ile kurtulmanın mümkün olabileceğini belirtti.
KOAH ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Sinan Erginel, tüm dünyada ve Türkiye’de en sık görülen ve ölüm nedeni olarak üçüncü sırada yer alan KOAH’ın tıkayıcı bir bronş hastalığı olduğunu belirtti.

Hava akım kısıtlılığı ile karakterize bu hastalığa hareketle birlikte ortaya çıkan nefes darlığı, öksürük ve balgamın eşlik ettiğini ifade eden Erginel: “KOAH’ın en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Ancak çevresel etmenler ve mesleki maruziyetler de sebepler arasında yer alıyor. Öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı semptomlarının kronik bir seyirde devam etmesi durumunda hastaların göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekiyor. Bu belirtilere sahip olan, sigara içme öyküsü olan ve özellikle 40 yaş üzerindeki bireyler mutlaka bir uzmana başvursun. Tanı için solunum kontrol sistemleri kullanılıyor. Erken tanı sağlanabildiğinde KOAH için daha olumlu tedavi şemalarını ortaya koymak mümkün oluyor. Erken tanı, tedavi ve bazı önlemlerin hayata geçirilmesi ile tüm dünyada üçüncü ölüm nedeni olan bu hastalıktan kurtulmak mümkün. Sigara ile mücadele KOAH için önemli. Gençlerimizin sigara ile buluşmamasının bu konuda atılacak en önemli adım olduğunu düşünüyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.