Site Rengi

DOLAR 32,3266
EURO 35,0730
ALTIN 2.302,01
BIST 9.039,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 27°C

ETGB’den ESTÜ’ye Yeni Teknopark Yatırımı

ETGB’den ESTÜ’ye Yeni Teknopark Yatırımı
05.11.2020
A+
A-

Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı KararıylaEskişehir Teknik Üniversitesinin 2 Eylül Kampüsü’ndeki 23 bin 338 metrekarelik alan Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ETGB)’ne ilave alan olarak ilan edildi. Bu alanda yeni bir Teknopark Binası inşa edilecek.

Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin (ETGB) alanı genişletiliyor. Bugünkü Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararıyla Eskişehir Teknik Üniversitesinin2 Eylül Kampüsü’ndeki 23 bin 338 metrekarelik alan Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi için geliştirme bölgesi ek alanı olarak ilan edildi.

Yüksek teknoloji ürün ihracatımıza katkı sağlayacak

Konu hakkında açıklamada bulunan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, “Bizim için çok önemli bir yatırımı daha hayata geçiriyoruz. Eskişehir’in ve bölgenin üretim alt yapısının geliştirilmesi, özellikle de daha yüksek katma değerli teknolojik ürünler üretilmesi ve geliştirilmesine yönelik altyapı kapasitemizin artırılması adına çok önem verdiğimiz bir yatırım. Eskişehir Teknik Üniversitesinde yapılan bilimsel çalışmalardan, geliştirilen yeni teknoloji ve ürünlerin bir kısmı hem hocalarımızın hem de yetişen gençlerimizin kuracakları yeni girişimler yoluyla ticarileşecek ve Eskişehir ekonomisine ve sanayisine büyük katkı sağlayacak. 17 yılda ciddi yol kat eden ETGB, 2 şehir 4 üniversite ve 1 organize sanayi bölgesi ile tek bir ekosistemi, ortaya çıkarma başarısını göstermiş örnek bir yapıdır. ETGB halen 4 yerleşke ve 9 binada yüzde 98 doluluk oranıyla hizmet veriyor. Şu anda bölgemizde 129 Ar-Ge firması faaliyet sürdürüyor ve bu kuruluşlarda 550 Ar-Ge personeli istihdam ediliyor. Bu firmalarımızın 43 tanesi akademisyen girişimciler tarafından kurulduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu yeni yerleşkemizin hizmete girmesiyle birlikte, ETGB bünyesinde Ar-Ge yapan firma sayımızın kısa sürede 200 firmaya ve Ar-Ge personelinin ise 1000 kişiye çıkmasını hedefliyoruz.Ayakları yere basan projelerle Eskişehir Sanayisinin teknoloji gelişimine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bugün toplam ihracatımız içinde yüzde 15 olan yüksek teknolojili ürün ihracatımızın, gerçekleştirdiğimiz bu tür yeni yatırımların hayata geçmesiyle, bu merkezler de üretilecek yeni yüksek teknolojili ürünler ile önümüzdeki yıllarda yüzde 20’ye çıkması için bütün gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

ETGB’nin yerleşke sayısı 5’e çıkacak

Karara ilişkin konuşan Eskişehir OSB Başkan Vekili ve ATAP Yönetim Kurulu Üyesi Metin Saraç ise, “Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak; Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde ana kampüsümüz ve binalarımız yer alıyor. Buna ek olarak geçtiğimiz yıllarda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Meşelik Kampüsü ile Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi kampüslerinde teknopark binalarımızı hizmete açarak, Ar-Ge yapan firmalarımıza tahsis etmiştik. Bu binalarımıza ilave olarak Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) 2 Eylül Kampüsü’ne teknopark kurmak için çalışmalara başlamıştık. Kurulacak tesislerin Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesine bağlı ek alan ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden alınan olumlu görüşlerimizle birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvuruda bulunduk. Bakanlığın incelemesi ve olumlu görüşünden sonra konunun Cumhurbaşkanlığınca incelenmesini ve Resmî Gazetede yayınlanmasını bekliyorduk. Müjdeli haber bugün itibariyle geldi. Bugünkü Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Eskişehir Teknik Üniversitesi 2 Eylül Kampüsü’ndeki 23 bin 338 metrekarelik alan Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi için ek gelişme alanı olarak tespit ve tescil edilmiş oldu. Alınan karar Eskişehir’imiz için hayırlı olsun. Böylece yerleşke sayımız 5’e çıkmış olacak. Eskişehir OSB ve ATAP Yönetimi olarak işbirliği içinde söylediğimiz ve söz verdiğimiz tüm yatırımları tek tek hayata geçiriyoruz. Teknolojik yönden rekabetçi ve güçlü bir Eskişehir Sanayisi için bu tür Teknopark merkezleri büyük önem taşıyor. Bir yenisini da Eskişehir’imize kazandırdığımız için çok mutluyuzifadelerinde bulundu.

2022’de hizmete girecek

Resmî Gazetede yayınlanan karar sonrası çalışmaları hızlandıracaklarını aktaran Saraç: “Üniversite-sanayi iş birliğini hayata geçirmek, bilimsel temelli ticarileşebilir üretimi teşvik etmek, sanayiye yeni ve teknoloji tabanlı ürünler kazandırmak, katma değeri yüksek ürünler üretmek amacıyla kurulacak olan teknopark binasının 2022 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu. Metin Saraç, teknopark yatırım bedelinin ise 18 milyon 500 bin TL olduğunu açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.