Site Rengi

DOLAR 32,5525
EURO 35,0287
ALTIN 2.429,51
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Güllü: “Eskişehir’de Tam Bir Çevre Felaketi Yaşanıyor…”

Güllü: “Eskişehir’de Tam Bir Çevre Felaketi Yaşanıyor…”
12.04.2022
A+
A-

Eskişehir’de evsel atıklarla ilgili açıklama yapan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ, “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, merkezin dışındaki ilçelerde, evsel atıkların yönetiminde görevini yapmadığı için, buralarda evsel atıklar düzenli depolanmadığı ve bertaraf edilmediğinden dolayı Eskişehir’de tam bir çevre felaketi yaşanmaktadırdedi. TUKDES Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ şu açıklamayı yaptı:

Temiz çevrede yaşamak en temel evrensel tüketici hakkı olup, bütün belediyelerin temiz çevre için duyarlı olmaları ve üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerekir. Atıkların sağlıklı olarak yönetimi belediyelerimizin asli görevi olup; çevremiz ve  geleceğimiz için son derece önemli bir konudur.

5216 Sayılı yasa ile katı atık depolama sahalarını işletmek ve atık transfer isteasyonu kurma görevi büyükşehir belediyelerine verilmiştir. 2012 Yılında çıkarılan 6360 Sayılı yasa ile büyükşehir belediyelerinde il sınırları, hizmet alanı olarak belirlenmiştir. EBB, 6360 sayılı Kanun çıktığından bu tarafa 10 yıl geçmesine rağmen bugüne kadar merkezin dışındaki ilçe belediyelerinin evsel atıklarının düzenli depolanmasını sağlamamış ve katı atık transfer istasyonu kurmamıştır.

İlçe belediyeleri toplam bütçelerinin önemli bir kısmını çöp toplama, taşıma ve kent temizliği için kullanmaktadır. Ancak Eskişehir şartlarında topladıkları çöpleri çok uzak mesafeler katederek doğrudan evesel atıkları topladıkları araçlarla Eskişehir merkeze yakın Seyitgazi Yolu üzerindeki katı atık depolama sahasına getirmeleri mümkün görünmemektedir. Zaten doğrudan katı atık depolama sahasına getirmeleri, iş verimliliği, etkinliği, trafik, çevre ve ekonomik bakımdandan doğru ve uygun da değildir.

Merkezin dışındaki ilçeler için katı atık transfer istasyonu kurulması halinde, ilçe belediyesinin topladığı çöpler, katı atık transfer istasyonuna getirilecek, buradan sıkıştırmalı ve daha büyük araçlar ile katı atık depolama ve bertaraf sahasına nakledilecektir. Bu katı atık transfer istasyonlarını yapma ve işletme görevide EBB’YE aittir. EBB bu görevini yapmadığı için ilçe belediyeleri topladıkları evsel atıkları,mecburen kendi sınırlarında oluşturdukları alanlara dökmek zorunda kalmaktadırlar. Bu atıklar düzenli depolanmadığı için rüzgar, sel ve hayvanlar tarafından kontrolsüz bir şekilde çevreye saçılmaktadır. Sonuçta, çevre kirletilmekte, bu durum Eskişehir’de insan, diğer canlılar ve çevre sağlığı açısından büyük tehdit oluşturmaktadır.

Bütün bu açıklamalara bağlı olarak:

1-EBB, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun kendisine verdiği görev ve sorumluluğu daha fazla savsaklamadan, acilen Eskişehir’de merkezin dışındaki ilçelerde oluşan evsel katı atıkların depolanması ve bertaraf edilmesine ilişkin hizmetleri yapmalı,şehrimizde çevreyi, toprağı, havayı ve suları daha fazla kirletmemelidir.

2-EBB, merkezin dışındaki ilçeler için, vakit kaybetmeden evsel katı atık transfer istasyonlarını kurmalıdır.

3-EBB, bugüne kadar ilçelerde evsel atıkların gelişi güzel döküldüğüalanları acilen rehabilite etmelidir.

4-Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü gerekli denetimleri yapmalı ve görevini yapmayan, EBB’ye gerekli uyarılarda bulunmalıdır.

5-Atık yönetimi ve çevrenin korunması hususunda, gerekli çalışmaları yapmayan, üzerine düşen görevleri yerine getirmeyenler için, Çevre Kanunu’nun ve Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanabilir.

#TÜKDES #EskişehirdeÇevreFelaketi#EBBİlçeBelediyeleriİçinNedenKatıAtıkTransferİstasyonuYapmıyor?

Dr. Gültekin GÜLLÜ

TUKDES Genel Başkan Yardımcısı  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.