Site Rengi

DOLAR 32,3602
EURO 35,0056
ALTIN 2.325,97
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

İHA’ların Motoru Eskişehir’de Üretiliyor

İHA’ların Motoru Eskişehir’de Üretiliyor
05.12.2020
A+
A-

Eskişehir TEI (TUSAŞ)’de TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit’in önderliğinde ilk yerli İHA Motoru üretimine başlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da video-konferans sisteme ile katıldığı ilk Milli Helikopter Motoru TEI-TS1400’ün Teslim ve Tasarım Merkezi Açılış Töreni Tusaş Motor Sanayii A.Ş.’de (TEI) gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da video-konferans sisteme ile katıldığı ilk Milli Helikopter Motoru TEI-TS1400’ün Teslim ve Tasarım Merkezi Açılış Töreni Tusaş Motor Sanayii A.Ş.’de (TEI) gerçekleştirildi. Motorla ilgili konuşan Bakan Varank: “TEI tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, Türkiye’nin ilk milli helikopter motorunun TUSAŞ’a teslim ve TEI Tasarım Merkezinin açılış törenlerinde sizlerle bir aradayız.” dedi.

Yüzlerce Eskişehirli mühendis ve işçinin çalıştığı TEI tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Türkiye’nin ilk milli helikopter motorunun teslim ve TEİ Tasarım Merkezi açılışında konuşan Bakan Varank: “TEI tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, Türkiye’nin ilk milli helikopter motorunun TUSAŞ’a teslim ve TEI Tasarım Merkezinin açılış törenlerinde sizlerle bir aradayız. Bugün, savunma sanayimiz için tarihi bir güne daha birlikte şahitlik ediyoruz. Bir yandan, GÖKBEY’e ve daha pek çok platforma güç verebilecek ilk milli helikopter motorumuz TS 1400’ü TUSAŞ’a teslim ederken, diğer yandan bunun gibi daha nice milli motorların tasarlanacağı bir tasarım merkezini açıyoruz” dedi.

“Yıllık 60 milyon dolarlık bir ileri teknoloji ithalatının önüne geçmiş olacağız”
Seri imalata geçildiğinde yılda 60 milyon dolarlık bir ileri teknoloji ithalatının önüne geçmiş olunacağını aktaran Bakan Varank: “Türkiye, milli teknoloji hamlesi vizyonuyla, kritik teknolojilerin kullanıcısı değil, üreticisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. İnsan kaynağımız zengin, mühendislik kabiliyetlerimiz oldukça gelişmiş durumda. Artık yüksek teknoloji ve ileri tasarım becerileri gerektiren işlere imza atıyoruz. İşte milli turboşaft motorumuz TS 1400 de bunun en güzel örneklerinden biri. 2019’un ocak ayında TEI’yi ziyaret ettiğimde TS 1400 motorunun testini gerçekleştirme imkânı bulmuştum. Bugün de, hamdolsun, motorumuzun teslim törenini gerçekleştiriyoruz. Bu motor, tamamen TEI mühendisleri ve teknisyenleri tarafından tasarlandı, geliştirildi ve üretildi. 700 kişilik bir ekip, 3 yıl boyunca gece gündüz demeden bu projede çalıştı. Gerekli sertifikasyon süreçlerinden sonra seri imalata geçildiğinde, hem bir yurtdışı bağımlılığından daha kurtulmuş hem de yıllık 60 milyon dolarlık bir ileri teknoloji ithalatının önüne geçmiş olacağız” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.