Site Rengi

DOLAR 32,3295
EURO 35,0781
ALTIN 2.306,99
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

Korona Virüse Karşı İyi Uyku

Korona Virüse Karşı İyi Uyku
11.03.2020
A+
A-

Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği (TUTDER) Başkanı ve Eskişehir Şehir Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezinden Doç. Dr. Vural Fidan’ın, korona virüse karşı iyi uykunun önemine dikkat çekerek; gece uykusu esnasında vücutta bağışıklığı güçlendiren hormonların salgılandığını, sağlıklı ve yeterli süre uyku uyumayan kişilerin vücut direnci daha düşük olduğunu, belirtti. Dünya Sağlık Örgütünün, pandemi haline gelen korona virüs salgını ile mücadelede bağışıklığı güçlendirici faaliyetlerin desteklenmesinin önerildiğini hatırlatan Fidan, beslenme, el hijyeni dışında en önemli faktörlerden biri de yeterli ve sağlıklı bir uyku olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Gece uyku esnasında vücutta bağışıklığı güçlendiren hormonlar salgılanıyor. Sağlıklı ve yeterli süre uyku uyumayan kişilerin vücut direnci daha düşük oluyor. Tüm dünyayı tehdit eden korona virüse karşı spesifik bir tedavi tanımlanmadı, immün sistemi güçlendirmek gerektiğini belirtilmektedir. Bu gibi salgın durumlarında bağışıklığı azaltacak davranışlardan uzak durmak gerekmektedir. Sağlıklı ve taze besin kullanarak, el hijyeninin önemli olduğunu unutmamalıyız, ayrıca sağlıklı bir uykunun da bağışıklığı güçlendiren bir faktör olduğuna dikkat edelim.”

Uykusuzluk hastalıklara zemin hazırlıyor
Doç. Dr. Fidan, uykusuzluğun hastalıklara zemin hazırladığını ifade ederek: “Vücut direnci için gereken hormonlar gece uykusu esnasında salgılanıyor. Sağlıklı bir uyku gece, karanlık, sessiz ve ılık bir odada ortalama 8 saat olmalıdır. Özellikle çocuklarda uyku çok daha önemlidir. Uykunun derin fazında vücudun ve zihnin dinlenerek yenilendiği bilinmelidir. Uykuya geçişe hazırlanmak için süt ve süt ürünleri yararlıdır. Fakat akşamüstü tüketilen kafeinli yiyecek ve içecekler uykuya geçişi zorlaştırır. Yatmadan en az 30 dakika önce teknolojik araçlardan uzak durmak gerekir.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.