Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 27°C
Sal 28°C

Lortoğlu: ‘7256 Yapılandırma Kanunu Kapsamına Girmeyen Borçlar 6183 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılandırılabilir’

Lortoğlu: ‘7256 Yapılandırma Kanunu Kapsamına Girmeyen Borçlar 6183 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılandırılabilir’
12.12.2020
A+
A-

AK Parti Eskişehir İl Mali ve İdari İşler Başkanı Mehmet Lortoğlu, vadesi 31.08.2020 ve bu tarihten önce olduğu halde bu kanunun yayım tarihi olan 17.11.2020 tarihine kadar ödenmemiş, 289 milyar TL’si vergi, 165 milyar TL’si SGK ve kalanı da diğer kurumlara olmak üzere kamuya olan toplam 500 milyar TL civarındaki borcun yapılandırılması için “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7256 Sayılı Kanun” ile ilgili tebliğin Resmi Gazete’de yayınlandığını, bu kanunun diğer yapılandırma kanunları gibi, matrah artırımı, kasa affı, stok affı içermediğini, SSK ile ilgili yeni teşvikler getirdiğini dile getirdi.

7256 sayılı kanun SSK’da yeni teşvikleri getirdi

AK Parti Eskişehir İl Mali ve İdari İşler Başkanı Mehmet Lortoğlu, SSK’nın teşvik sürelerinin 31 Aralık’ta biteceğini belirtti. Lortoğlu: “Yürürlükteki o teşviklerin sürdürülebilirliğini sağlayabilmek adına 31.12.2023’e kadar Sn. Cumhurbaşkanımıza bu ve benzeri teşvikleri uzatabilme yetkisi verildi. Pandeminin ikinci yükseliş döneminde kapatılan işyerlerine tekrar kısa çalışma ödeneğine müracaat etmelerinin önü açıldı. Şu anda kısa çalışma ödeneği başvuru süresi 31.12.2020’ye, işten çıkış kısıtlaması ve ücretsiz izin uygulaması 17.01.2021’e, 7252 sayılı normalleşme desteği 30.06.2021’e, 6111 ve 7103 sayılı istihdam teşvikleri 31.12.2022’e kadar uzatıldı” dedi.

Yapılandırmanın avantajları

Yapılandırma Kanununa göre süresinde ödenen alacaklara, Kanunun yayımlanma tarihinden sonra gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır. Yapılandırmadan yararlanmak için herhangi bir teminat istenmeyecektir. Yapılandırmadan önce tatbik edilen hacizler, yapılacak ödemeler nispetinde kaldırılacaktır. Yapılandırılan borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacaktır. Yapılandırmada İlk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesihalinde borcu yoktur yazısı alınabilecektir. Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğin haiz kuruluşlarca yapılandırılan borçlar aylık dönemler halinde azami 120 eşit taksitte ödenebilecektir. İl özel idareleri ve spor kulüplerince yapılandırılan borçlar ikişer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksitte ödenebilecektir. Yapılandırma devam ettiği sürece yapılandırma taksitlerinin ve yapılandırma dışındaki borçların süresinde ödenmesi kaydıyla sigorta prim teşvik uygulamalarından yararlanılacaktır. Borcunu yapılandıranlar, ilk taksit ödemeleri ve cari dönemde 60 günden fazla borçlarının olmaması şartı ile kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir. İhale ve İnşaat işyerlerine borçlarının peşin veya taksitle tamamının ödenmesi kaydıyla ilişiksizlik belgesi/teminat iadesi yazısı verilecektir. Borç teminat karşılığı yapılandırılırsa, yapılandırılmış olan borçların ödenmesi beklenilmeden ilişiksizlik belgesi/teminat iade yazısı verilebilecektir.

Yapılandırmanın bozulması

Yapılandırma taksitlerinden ilk taksitin süresinde ödenmemesi, ilk taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma bozulacaktır. Yapılandırmanın bozulması halinde, borçlular ödedikleri taksit tutarı kadar yapılandırma hükümlerinden yararlanabileceklerdir.

3 aydan 18 aya kadar ödeme ve taksitlendirme

Peşin veya ilk taksitte ödeme avantajları; borç aslının ve borçaslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin %10’nun, en son 01.03.2021 tarihine kadar veya geç ödeme zammıyla birlikte 31.03.2021 tarihinde peşin ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarının %90’ı silinecektir. İlk taksitin süresinde ve tam ödenmesi şartıyla kalan borç aslının ve borç aslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin %50’sinin 30.04.2021 tarihine kadar tamamının ödenmesihalinde, Yİ-ÜFE tutarının %50’si silinecektir. Taksitle Ödemelerde; taksitli ödemeyi tercih edenler ikişer aylık dönemlerde 6912 ve 18 eşit taksitle ödeme yapabileceklerdir.

Başvuru şekli, zamanı ve kapsama girmeyen borçlar

Ak Parti Eskişehir İl Mali ve İdari İşler Başkanı Mehmet Lortoğlu, başvuruların internet üzerinden, şahsen ya da posta yoluyla yapılabildiğini, 31.12.2020 ye kadar müracaatlarını yapmaları halinde çok ciddi avantajlar sağlayan bu kanundan borçlu olan tüm vatandaşlarımızın faydalanabileceklerini, 7256 sayılı yapılandırma kanunu kapsamına alınmayan,ödeme süreleri ertelenen vergi ve SGK prim borçlarının ise 6183 sayılı amme alacaklarının tahsil usulü kanunun 48. maddesi kapsamında yapılandırılabileceğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.