Site Rengi

DOLAR 32,3613
EURO 34,9612
ALTIN 2.325,57
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

Mikropları Kıran ve Dinlendiren Tesbih Kayı Boyu’nda

Mikropları Kıran ve Dinlendiren Tesbih Kayı Boyu’nda
17.03.2020
A+
A-

Dünyada büyük bir endişe ve korkuya sebeb olan Coronavirüs (COVİD-19) ülkemizde de görülmeye başlandı. Bu hastalıktan korunmak için yapılması gereken en önemli şey; temizlik ve hijyene dikkat etmek. Dezenfektanlar, el bakım jelleri çare olarak düşünülürken, yüzlerce yıllık geçmişi olan ve hepimizin evinde olan kolonyanın jellerden ve dezenfektanlardan daha etkili olduğu fark edildi. Ne varsa köklerimizde, tarihimizde var. Yine köklerimizden, tarihimizden olan bir eşyayı anlatacağız size: Kuka Tesbih!

Tropikal ağaçların ve bu ağaçlardan yetişen meyvelerin insan bedenine olumlu etkisi vardır. Bu ağaç ve meyvelerden imal edilen eşyalar geçmişten günümüze kullanılagelmiştir. Bunlardan biri de kukadır. Antibakteriyel özelliğe sahip kuka, Osmanlı’da hekimlerin eşyası idi. Öyle ki; kuka tesbihi olmayan hekim, saraya alınamazdı, denilir. Şimdi gelin kuka ve kuka tesbihe göz atalım:

Kuka nedir?
Kuka, ağaç olarak bilindiğinin aksine, tropikal bir ağacın meyvesidir. Bakıldığında Hindistan cevizine benzeyen bu meyvenin yapısı oldukça serttir. Meyvenin içerisinde bulunan ana kısmı temizlenir, kalan yerlerinden de tesbih yapılır. İşlemeye uygun ve sert yapısı sayesinde tesbih yapımında kullanılır.
Ağacı genellikle Endonezya, Brezilya ve Hindistan’da yetişen kuka tesbih Osmanlı’da çok önemli bir obje idi.

Osmanlı’da Kuka Tesbih
Kukanın uygun ve sert yapısı olmasının yanında en önemli özelliklerinden biri, kullanıldıkça koyulaşmasıdır. Kaygan ve pürüzsüz bir yapısı vardır. Hafif olması da tercih edilmesinin bir diğer sebebidir.
Sağlık açısından antibakteriyel özelliği vardır. Bu nedenle uzun yıllar kullanılma sebebi olmuştur. Osmanlı döneminde de yaygın olarak kullanılmıştır. Tesbihin öneminin büyük olduğu Osmanlı’da, her meslek grubunun kendine has tesbihi vardı. Doktorlar da kuka tesbihi tercih ederdi. Antibakteriyel ve antiseptik özellikleri bulunan kuka, bu dönemde mikrop kırıcı olarak kullanılırdı. Öyle ki; elinde kuka tesbih bulunmayan doktorlar, hijyenik olmadığı düşüncesiyle saraya dahi alınmazdı.
Kuka tesbihin kararması için ise elle temas şarttır. Tesbih sık sık kullanıldığı takdirde rengi değişir yani koyulaşır. Ne kadar çok çekilirse o kadar çabuk kararır.
Kukanın yaygın kullanılmasını sağlayan bir diğer özelliği de rahatlatıcı ve dinlendirici özelliğinin bulunmasıdır. Kuka tesbih, tüm bu özelliklerinden dolayı iyi bir hediye alternatifidir.

Kayı Boyu Derneği ise bu fiziki ve ruhi sağlığı iyileştiren muhteşem ürünü farklı motif ve adet tercihleri ile sizin hizmetinize sunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.