Site Rengi

DOLAR 32,3697
EURO 34,9552
ALTIN 2.325,66
BIST 9.080,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 18°C

Önder Dil Okulları ve Başarı Öyküsünü Mustafa Köksal’a Sorduk

15.08.2019
A+
A-

Önder Dil Eskişehir Şubesi sahibi Mustafa Köksal, Haber Ötesi ajansına konuştu.1987 yılından beri Eskişehir’de hizmet veren Önder Eğitim Kurumları sahibi Mustafa Köksal söze kendisini tanıtarak başladı.

Sayın Hocam, öncelikle Önder Dil Ailesi’nin kurucusu Mustafa Köksal kimdir, okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız?

“1954 Eskişehir doğumluyum. Evliyim, eşim üniversite terk ev hanımı ve 1996 doğumlu bir kızımız var. 1978 Eskişehir Eğitim Enstitüsü İngilizce Bölümü mezunuyum. Aktif olarak hala İngilizce öğretiyorum. Yüksek Lisansımı 1991-1992 Öğretim yılında İngiltere’de İşletme üzerine yaptım ve Commendation (takdir) derecesiyle diplomamı aldım. UWCC, (University of Wales College of Cardiff) İdari Bilimler Fakültesi’ndeki başarıları ile İngiltere’de önemli bir konuma sahip seçkin bir üniversitedir. İngiltere’deki öğrenciliğim sırasında bile sınıf arkadaşlarıma ders vererek sınıflarını geçmelerine yardımcı olduğumu ve minnet ifadelerini bugün gibi hatırlıyorum. 2000-2001 Öğretim yılında başlayarak 2008-2009 Öğretim yılı sonuna kadar Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde kesintisiz 10 yıl İngilizce İşletme (Introduction to Business) dersi verdim.

Önder Dil’in kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?

It is a long story…1978 yılında mezun olduğumda ilk 2 yıl Eskişehir Atatürk Akşam Lisesinde ders saat ücretli olarak çalıştım. Kendim de aynı okulun mezunuydum zaten. Fırtına gibi bir öğretmendim… Öğretmenler odasına girdiğimde bay-bayan tüm öğretmenlerin gözleri üzerimdeydi… Neden Akşam Lisesi? O da ayrı bir hikâye… Çünkü gündüzleri çalışıyordum… TÜLOMSAŞ’ta… Evet, ben TCDD Eskişehir Çırak Okulu (1967-1971) Elektrik bölümü mezunuydum. (En başarılı öğrenciler elektrik bölümüne seçilirdi!) Her zaman mensubu olmakla gurur duyduğum, bize hayatın gerçek yüzünü küçücük yaşta öğreten, yaşama sevinci veren eşsiz bir çırak okulu idi o… Bu vesile ile emeği geçen tüm öğretmenlerime; ölmüş olanlara rahmet, sağ olanlara da sağlıklar diliyorum. Çok az bir süre çalıştım ben TÜLOMSAŞ’ta! Sadece 24 sene! Emekliliğime 1 yıl kalmıştı ki istifa edip İngiltere’ye Yüksek Lisans yapmaya gittim. Hayatımda hep böyle radikal kararlar almışımdır… Bu 24 yıla neler sığmadı ki? Gündüzleri fabrika, geceleri önce öğrencilik sonra da öğretmenlik… Çok zorlu, mücadele dolu ve bir o kadar da keyifli bir yaşam yolculuğu… Bir koltukta birçok karpuz taşıyordum. Fabrikanın dışında önce spor… Eskrim sporu… İl ve Bölge çapında birçok derecelerim vardı. 1972 Gençler Ferdi Türkiye 3.sü, 1974 Geçler Ferdi Türkiye Şampiyonu, aynı sene Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Uluslararası Turnuvada 7. lik ve yine aynı yıl İstanbul’da Dünya Şampiyonasında Türkiye’yi temsil edip 1975 yılında da Belgrad’da Balkan Şampiyonasında takım 3.lüğü… Bölge, milli hakemlik ve antrenörlük lisanslarım da vardı. Son olarak İngiltere’de Serbest Galler (Wales) Şampiyonasında ferdî 3.lük (1991), yine Galler Üniversiteler Arası Şampiyonasında Flörede ferdî şampiyonluk (1992). Yani aktif sporculuğu bıraktıktan yıllar sonra, yüksek lisansımı yaptığım yıllarda İngiltere’de bir 3.lük, bir de şampiyonluğum var. Bunlar akla gelen bazıları… Tabiî ki burada yeri gelmişken rahmetli eskrim hocalarım Osman Zeki Özden ve Niyazi Dalar’ı rahmetle anmak istiyorum. Sporun dışında ikinci karpuz olarak bir süre ihracat işiyle uğraştım (1978-1991) Çok değer verdiğim bir lületaşı pipo üreticisi ve ihracatçısı hemşerim Necdet Altınay Bey’in pazarlama ve ihracat müdürlüğünü fiilen yaptım. Ankara, İstanbul, Viyana ve Frankfurt’ta sayısız fuarlara katılarak stant açtık, birçok ülkeye pipo ihracatı gerçekleştirdik. Böylece fabrikadaki senelik izinlerimi hep yurt dışında ikinci-üçüncü işlerim için kullanıyordum.

Biz yine eğitim karpuzuna dönersek, Atatürk Lisesi’nden sonra 1 yıl Diltaş, 1 yıl Ardil, 5 yıl Halk Eğitim Merkezi, 1 yıl Clear olmak üzere değişik kurumlarda geceleri ve hafta sonları İngilizce dersi verdim. Nihayet ilk kuruluş yılı olan 1987’ de öğretmen olarak çalıştığım kurumu fedakâr ve de ileri görüşlü eşimin manevi desteğiyle 1990 yılında devir aldım. Sıfır bir Şahin araba almıştım, hiç kullanmadan sattım ve Önder Dil’in yarı parasını böylece karşıladım ve kalan yarısını da 1 sene içinde kazandıklarımla ödedim. İşte kısaca efsane Önder Dil’in kuruluş öyküsü böyle bir şey.

Önder Dil, kuruluşundan bugüne kadar hangi aşamalardan geçti?

İlk kuruluş yeri Köprübaşı, Çağlayan İşhanı 6.katta idi ve sadece 2 dersliğimiz vardı. Daha sonraki yıllarda sırasıyla 5-7-3 ve 1. katlarda da derslik açarak derslik kapasitemizi 12’ye çıkarmıştık. Yani 9 senede 6 kat büyümüştük. İlk yıllarda sabah 08.00, akşam 10.00 olmak üzere aralıksız çalıştığımı yani derse girdiğimi hatırlıyorum. Bu süreç 1999 depremine kadar tüm ihtişamıyla devam etti. Depremde binamız biraz hasar görünce öğrencilerimizin can emniyetini dikkate alarak Emniyet Müdürlüğü karşısındaki yeni bir binaya taşındık ve 2 yıl burada hizmet verdik. Bu bina, biz içindeyken başkasına satılınca şu anda mevcut merkez binamızın arsasını satın alarak 5 katlı, 13 derslikli kendi binamızı 1 yıl içinde inşa ettik (kötü komşu insanı mal sahibi yaparmış).

Önder Dil’in yurt içi ve yurt dışında ortak çalışmalar yürüttüğü kuruluşlar hangileridir, ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
ÖZ-KUR-DER (Ankara) üyesiyiz. Ben aynı zamanda uzun yıllar ÖZ-KUR-DER Denetim Kurulu Başkanlığını yürüttüm. Öz-Dil-Der ve Turkcell iş birliğiyle Türkiye çapında yapılan İngilizce Eğitim Kampanyası’nda Türkiye’de en çok öğrenci toplayan kurum olarak rekor kırıp dikkat çektik ve övgüler aldık.

Eskişehir’in ilk ve tek TOEFL IBT Test Merkezi olmakla gururlanıyoruz. Yani tüm dünya ile eş zamanlı olarak TOEFL Sınavlarını Kurumumuzda çevrimiçi olarak yapıyoruz. Bilindiği gibi TOEFL bir Amerikan İngilizce yeterlik sınavıdır ve eğer kişi yurtdışında örneğin ABD’de lisans, yüksek lisans ya da doktora çalışması yapmak isterse İngilizce bildiğini kanıtlamak için kendisinden bu belgeyi isteyeceklerdir. Ayrıca, ÖNDER DİL, Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı (Study Abroad Agency) hizmeti de vermektedir. Başta İngiltere ve ABD olmak üzere Kanada, Avusturalya, Yeni Zelanda, Malta ve Güney Afrika’da birçok üniversite ve dil kurslarının Türkiye temsilciliğini yürütmekte olup İngilizcesini geliştirmek isteyen ya da üniversite okumak isteyenlere Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı yapmaktadır. Bunların içinde özellikle Londra, Güney ve Kuzey İngiltere’deki dil okulları önemli bir yer tutmaktadır.

Yine ABD’ye WORK&TRAVEL amaçlı gitmek isteyen üniversite öğrencileri için güvenilir bir kurum olan POSEİDON firmasının Eskişehir temsilcisi olup 5 yıldır güvenli bir şekilde ABD’ye öğrenci göndermekteyiz.

Önder Dil Ailesi’nin misyonu ve vizyonunu nasıl tanımlayabiliriz?

Vizyonumuz;
Yabancı dil bilmenin, tüm milletlerin birbirine hızla entegre olduğu yüzyılımızda günlük hayatın yadsınamaz bir unsuru haline geldiği açıktır. Tüm Dünyayı sürekli çalışan ve kendini yenileyen bir makine olarak ve her bir insanı da bu dev makinenin bir parçası olarak düşünürsek, bu parçalar güncel olmadığı ve makineye uyum sağlayamadığı sürece kaybetmeye, başarısız olmaya mahkûmdur diyebiliriz. İşte tam bu noktada yabancı dil bilmenin bu dünyanın uyumlu bir parçası olabilmek için ne kadar önemli olabileceğini siz takdir edersiniz.

En basitinden, internet dili İngilizcedir, genel itibariyle akademisyenler literatür taramasında, güncel bilgiler edinmede dili çoğunlukla İngilizce olan kaynaklardan yararlanmak durumundadırlar. Yurt dışındaki konferanslarda akademisyenlerimiz yabancı dile hâkim olmak zorundadırlar. Keza, çoğu alandaki üniversite öğrencileri araştırmalarını ödevlerini yabancı kaynaklara dayanarak yapma durumundadır, hatta bazı ders kitapları bilindiği gibi sadece İngilizcedir. Biz “yabancı dil bilmek, bilgiyi en doğru şekilde öğrenmek ve öğretmek için hayatidir.” diyoruz.

Misyonumuz;
– Kurumlarımız, çalışanlarına ve öğrencilerine saygınlık sağlar.
– Prestijli gelecekler ancak prestijli birlikteliklerle sağlanır.
– Geleceğin şekillenmesinde, insanlar ve toplumlar arasında teknolojik ve sosyal iletişimi arttırmaya katkı sağlar.
– Amacımız alanımızda en yükseğe çıkmak, en güçlüsü olmak ve geleceği en doğru biçimde görerek yapılacak olanın en kalitelisini yapmaktır.

Teknolojinin en son imkânlarından yararlandığını bildiğimiz Önder Dil ailesinin eğitim verdiği tesislerdeki birimler ve teknolojik imkânlar nelerdir?

Her yıl, hiç aksatmadan bilgisayar, projeksiyon cihazı, DVD player ve TV ekranları gibi donanıma mutlaka yatırım yapıyoruz. Tüm dersliklerimizde akıllı tahtalarımız mevcut. Birimlerimize (ürünlerimize) gelince: Sıfır düzeyden ileri düzeye kadar Genel İngilizce grupları, eski adı KPDS ve ÜDS yeni adı YDS-YÖKDİL ile TOEFL sınavlarına hazırlık grupları, Ana sınıfından itibaren İlköğretim öğrenci grupları. Bunları biraz açmakta yarar var: Genel İngilizce ve ilköğretim gruplarında en az 2 saat/hafta yabancı öğretmen ve kalan kısmına Türk öğretmen girmektedir. Minicik yavrularımızın bile yabancı öğretmenler ile hiç çekinmeden rahat diyaloga girmesi çok keyif verici bir olay.

YDS-YÖKDİL gruplarımızda 90 puanın üzerinde not alan öğrencilerimiz bizi gururlandırmaktadırlar. Geçenlerde bize 3 yıl üst üste kursa gelen bir öğrencimiz odama girdi ve: “Hocam Allah razı olsun, size çok teşekkür ediyorum, X Bankasına uzman yardımcısı olarak işe girdim ve sadece YDS lisan tazminatı olarak maaşıma ek 550 TL/ay alıyorum” dediğinde ben de en az onun kadar sevinmiştim.

ABD’de üniversitelerin çoğu TOEFL sınavından 550(PBT), 80(IBT) istemektedir. Bir sene ABD’de İngilizce kursu aldığı halde, hala bu puanları alamayan Türk öğrencilerin varlığı göz önünde bulundurulursa bizim öğrencilerimizin hiç yurt dışına gitmeden ÖNDER DİL imkânlarında 620(PBT), ve 103(IBT) puan almaları bizim şevkimize şevk katmaktadır. Yabancı dil (YKS Dil) gruplarımızdaki başarımız Türkiye ölçeklidir. Yabancı dilden 30-40 Bin öğrencinin sınava girdiği Türkiye’de ilk 100 ve hatta ilk 50’ye şu ana kadar onlarca öğrenci soktuk. Boğaziçi, Bilkent, ODTÜ, Hacettepe başta olmak üzere tüm üniversitelere yüzlerce öğrenci yerleştirdik ve birçokları mezun oldu ve bunlardan bazılarının kendi Kurumumuzda şimdi öğretmen olarak çalışmaları bizim için onur kaynağı. Ayrıca YKS Dil sınavında Türkiye’de ilk 1000’e ve Eskişehir’de de ilk 10’a giren öğrencilerimizi 2 haftalığına İngiltere’ye başlarında bir öğretmen ile birlikte götürüyoruz. Bunların tüm masrafları (otobüs, uçak, İngiliz aile yanında konaklama, üç öğün yemek, İngilizce eğitimi, kitap ücretleri, kurs sertifikası, tam gün Londra gezisi ve sightseeing tur dahil) ÖNDER DİL tarafından karşılanmaktadır. İngilizce'nin yanı sıra Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Arapça, Japonca, Çince ve Yabancılar için Türkçe kursları ÖNDER DİL’i, önderliğine yakışır bir yere konuşlandırmıştır.

Önder Dil eğitim çalışmaları sırasında yerli ve yabancı eğitmenlerden hangi oranlarda ve hangi dallarda yararlanmaktadır?

Yabancı öğretmen, telaffuz ve uygulama konusunda ‘olmazsa olmazlardandır. Tartışılmayacak kadar açık ve net bir gereksinimdir. Biz hem yabancı hem de Türk öğretmen kombinasyonu ile ideali yakalamış olduğumuzu düşünüyoruz. 31 yıllık başarılarımız ve gösterilen büyük teveccüh bunun bariz bir kanıtıdır. İngilizce başta olmak üzere tüm dillerde yabancı öğretmenlerden yararlanıyoruz.

Özelde dil kursunda, genel de iş hayatında sizi öne geçiren, başarılı   kılan en önemli birkaç özelliğiniz nedir?

Her şeyden önce Kurucusu olan ben bir İngilizce öğretmeniyim. Yeni bir öğretmen işe alırken seçmesini biliyorum. Çalışmaları sürekli bir şekilde denetliyorum. Eksik ve aksaklıklara anında müdahale edebiliyorum. Öğretmen ve personelde sık değişiklik yapmıyorum (30 yıldır çalışmakta olan personelim var). Alnının teri kurumadan ve de hiç aksatmaksızın tüm personelimin maaşlarını gününden önce ödüyorum. Ödül sistemini çalıştırıyorum. Şu ana kadar hiçbir bankadan vs kredi almadım, tüm yaptıklarım öz sermayem ile gerçekleşti.

Size başvuran bir öğretmen adayında aradığınız temel özellikler nedir?

Önce alanında iyi olacak. İkincisi satış yeteneği mükemmel olmalı. Yani bilgisini öğrenciye güzel aktarabilmeli. Üçüncüsü ve daha da önemlisi harika bir iletişimci olacak. Ben bunu da üçe ayırıyorum: Öğrenci ve Veli ile sağlıklı iletişim, öğretmen arkadaşları ile iyi iletişim ve Yönetim ile uyumlu bir iletişim. Tabii ki yüzüne gözüne bakılabilecek şekilde gösterişli olmasını beklemek de yanlış olmayacaktır herhalde.

ÖNDER DİL’deki en önemli gördüğünüz aktivite nedir?

Yabancı öğretmenler ile yapılan konuşma kulübü aktiviteleri dersem mübalağa etmiş sayılmam.

MY KOLEJ (MURAT YILDIRIM OKULLARI) ile yaptığınız ortaklığı bir   sonraki röportajlarımızda detaylı olarak konuşalım ancak 2018’de ÖNDER DİL’de yeni projeniz var mı?

Evet, 20182019 Öğretim Döneminde Eskişehir’de bir ilki gerçekleştireceğiz. Ana sınıfı yaşındaki öğrencilere çok iddialı sınıf açıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu yaş grubu için program İznimizi almış bulunuyoruz. Üç sene içinde konuşturma garantisi veriyoruz. Alanında en üst noktaya gelmiş, program geliştirici bir İngiliz Eğitim Uzmanın danışmanlığı ve koordinasyonu ile alt yapısını oluşturmakta olduğumuz bu projenin çok ses getireceğine inanıyoruz. Hizmetlimizden sekreterlerimize, öğretmenlerimizden yöneticilerimize kadar tüm personelimizin büyük bir coşku ile katılımcı olduğu bu proje Eskişehir’de büyük bir boşluğu dolduracak.

İngiltere’de bir zamanlar kebapçılık yaptığınız doğru mu?
Evet, 1985 yılında ilk kez İngiltere’ye gittiğimde 2 hafta çiftlikte çalıştım; ot yoldum, kabak topladım vs. Daha sonra Londra’ya geçtim ve Earls Court’ta bir Take Away’e ‘ne iş verirsen yaparım’ diyerek girdim ve 1 ay içinde restoranın müdürü oldum. Evet, çok maceralar ile dolu bir tecrübe idi o.

Son soru: Bir yabancı dil öğrenmek isteyen bir kişiye 45 yıllık bir İngilizce öğretmeni olarak ne tavsiye edersiniz?
Önce sabırlı olmalı. Boyacı küpü değil ki bu iş; daldır çıkar boyansın. İkincisi azimli, gayretli olmalı, çok çalışmalı. Eğer gereken çabayı göstermezse İngiltere’ye de gitse, Amerika’ya da gitse bir arpa boyu mesafe kat edemez. Üçüncüsü kararlı olmalı. Bu iş önce beyinde biter; ben bu dili öğreneceğim kararlılığı şart. Utangaç olmamalı; ay ben yanlış yaparsam sınıf arkadaşlarım bana güler mi endişesi yaşanmamalı. Yani kaşını, gözünü yarıp konuşmaya çalışmalı, hata yapmaktan çekinmemeli. Çünkü hata yapıyorsan, sen o dili konuşuyorsun demektir. Unutmayınız; hiç konuşmayan hiç hata yapmaz." diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.