Site Rengi

DOLAR 32,5976
EURO 34,7428
ALTIN 2.506,53
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

‘Sarıkız’ın Gözyaşına Ziyaretçi Akını

15.08.2019
A+
A-

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde bulunan bir kayadan yılda sadece bir gün akan ve şifalı olduğuna inanılan sudan içmek isteyenler uzun kuyruk oluşturdu. 
Osmaneli halkı tarafından ilçe mezarlığının üst kısmında Sarıkız mevkiinde yılda bir kere akan suyunun şifalı olduğuna inanılıyor. Buraya gelen vatandaşlar suyu ve çamuru ellerine ve yüzlerine sürüp dilekte bulunuyorlar. Sarıkız’a ziyarete gelemeyen komşularının kapısına ise bereket getirmesi için dere yatağından topladıkları yabani bitkilerin çiçekli dallarını takıyorlar. 
Sarıkız'ı ziyaret eden Levent Alkuş “Yüz yıllardır Hıdırellez sabahları 6 Mayıs’ta insanlar buraya gelerek dilekte bulunuyorlar. Bulunduğumuz kayada damla damla suyun sızdığını görüyoruz. Damlayan suyun şifalı olduğunu duyan gelir. İnsanlar yeri geldiğinde şişeler su doldurur, yeri geldiğinde vücutlarına yüzlerine sürüp faydalı oldukları bu su ve çamur ile vücutlarını tazeliyorlar" dedi.

Ünsal Özet ise Osmaneli ve birçok yerden gelenler olduğunu belirterek “Her yıl Hıdırellez sabahı Sarıkız'a gelip sürekli dileklerde bulunan biz ve Osmaneli halkı hatta dışarıdan birçok ziyaretçilerimiz akınla gelip sürekli dileklerde bulunuyorlar. Bununla birlikte biz gelip burada gelen misafirlerimizle bol bol o dileklerle beraber aynı gün birbirimize ikramlarda bulup çiçekler toplayıp evlerimize dönüyoruz. Hıdırellez bizler için bolluğu ve bereketi simgeliyor. Bu arada gelemeyen insanların kapılarına toplamış olduğumuz çiçekleri evlerinin kapılarına asıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sarıkız'ın rivayeti
Sarıkız, Osmanlı Devleti kurulmadan önce bölgede yaşayan bir beyin kızıdır. Bir çatışma sırasında Sarıkız'ın yönettiği birlik yenik düşer. Yaralanarak ölen Sarıkız'ı babası bugün suyun çıktığı mevkiye gömdürür. Sarıkız'ın suyun çıktığı yerde yattığına, akan suyun da Sarıkız'ın gözyaşı olduğuna inanılır. Sarı su, sadece mayıs ayında bir gün damla damla olarak akar. Buraya genellikle kısmet arayan bekar kız ve erkeklerin yanı sıra şifa arayan hastalar gelir. Suyun çıkmasıyla oluşan ve alına sürülen çamurun baş ağrısını giderdiğine inanılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.