Site Rengi

DOLAR 32,3295
EURO 35,0781
ALTIN 2.306,99
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

Sayılı Fırtınalar III/Nixon Şoku

11.12.2021
A+
A-

1937 yılında Japonya’nın Çin’i işgal etmesiyle başlayan 2. Dünya savaşı, Almanya’nın Polonya’yı yutması ile birlikte,Avrupa kıtasına yayılmış, savaş Almanya’nın bozgunu ile sonuçlanırken, Askeri, Stratejik ve Lojistik anlamda Avrupa kentlerinin hemen hemen hepsi tahrip olmuştu.

1944 yılında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 44 ülkenin ekonomik heyetleri A.B.D nin Bretton Woods kasabasında toplanarak tahrip edilen şehirlerin yeniden onarılması için üç hafta süren müzakerelerin sonunda iş birliği yapma kararı alarak, A.B.D dolarını dünya çapında dolaşımı serbest, geçerli tek para birimi olarak kabul etti.

Sovyetler birliğinin reddettiği, İngiltere’nin tam destek verdiği bu öneriyle Dünya bankası ve I.M.F kuruldu. Alınan kararlara göre A.B.D. para basacak savaş yorgunu batı Avrupaülkelerinin milli paraları bir dolara eşit olacak, elinde dolar biriken ülkeler, A.B.D ye dolar verip karşılığında altın alabileceklerdi.

Batı Avrupa nüfusunun tahrip edilen şehirlerin imarı için yeterli olmaması ile birlikte aralarında Türkiye’nin de bulunduğu az gelişmiş ülkelerden insan ithali başladı, ithaledilen insanlar posaları çıkarılıncaya kadar kullanıldı.

2. dünya savaşından sonra dünya Amerika merkezli batı ve Sovyetler birliği merkezli doğu olmak üzere iki kutba bölünmüş, Çin iç savaşını Sovyetler Birliği destekli Mao-İngiliz destekli Çan Kay Şenk’i bozguna uğratarak, Çin’e Komünist düzeni getirmişti.

Komünizmin işçi sınıfını ön plana çıkararak yayılmacı politikaları, bütün dünyada hissedilirken, başta İngiltere ve onun askeri gücü Amerika bu durumdan rahatsızlık duyuyor, dünyada üretim düştüğü, tedarik zincirlerinin halkaları kırıldığı için rahat rahat kâğıt para basıp altın, gümüş ve hayati ihtiyaçlarını alamıyorlardı.

İngiltere, Amerika’nın kulağına fısıldadı, Amerika da Komünistlere ders vermek için önce Kore’ye ardından Vietnam’a saldırdı. Her iki savaşta da bozguna uğrayan İngiltere ve Amerika oldu.

Kore ve Vietnam savaşlarının getirdiği ağır maliyet İngiltere ve Amerika ekonomisini sarsarken, Komünist ülkelerin İşçi haklarına verdiği sözde önem dünya altın üretimini düşürmüş, Amerika renkli kâğıt verip (Dolar) altın alamaz olmuş, ülkede yiyecek içecek sıkıntısı baş göstermiş A.B.D. buhrana sürüklenmişti.

Amerika başkanı Richard Nixon 1971 yılında aldığı bir kararla Bretton Woods antlaşmasını fes ettiğini Amerikan ve Dünya kamuoyu ile paylaşması ile birlikte, İngiltere hariç batı Avrupalı ülkelerde korkunç bir şok etkisi yarattı. Bundan böyle Batı Avrupalılar milli paralarını, devlet hazinesindekialtın ve gümüş miktarına göre basabileceklerdi.

A.B.D II. dünya savaşının tartışmasız galibiydi ve Bretton Woods antlaşmasına ihtiyaç duymadan parası itibarlı hale gelmişti. Paranın kullanım hakkı Amerika’da, İngiltere kraliçesi Elizabeth’in I. Sınıf köleleri olan Kalvinist Protestanlara yani Dünya bankasına, Dünya kalkınma ve İmar bankasına, Uluslararası para fonuna verildi, bu bankalar aracılığı ile Mazlum Milletler soyulmaya devam edilirken, aynı yıllarda Dünya da İngiliz Kraliyet ailesinin ve Amerika’nın en büyük iki düşmanı tespit edildi. Bunlardan ilki Sovyet Kızıl ordu olurken, ikincisi Komünizmle mücadele etmesine rağmen Ülkü Ocakları oldu.

ETİKETLER:
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.