Site Rengi

DOLAR 32,5440
EURO 34,8790
ALTIN 2.429,98
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 30°C
Az Bulutlu
Eskişehir
30°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 21°C
Cum 25°C
Cts 23°C

Seyitgazi Ziraat Odası’ndan Uyarı: ‘Pancar Çiftçisini Küstürmeyin’

Seyitgazi Ziraat Odası’ndan Uyarı: ‘Pancar Çiftçisini Küstürmeyin’
11.12.2021
A+
A-

Seyitgazi Ziraat Odası Başkanı Erhan Erden, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yetkilileri uyararak pancar çiftçisinin yaşadığı zorluğu anlattı, ‘pancar çiftçisini küstürmeyin’ sözleri ile yetkililere serzenişte bulundu.

Erden serzenişinde şu ifadeleri kullandı:
“Çok aşırı yükselen girdi maliyetleri karşısında 2021 yılı Pancara verilen % 25 lik fiyat artışının hiç bir karşılığı kalmadı. Gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi girdiler göz önüne alındığında bir yıl sonra parasını alabileceğimiz bir ürün için üretici bunu asla kaldıramayacaktır. Bu şartlar altında açıklanmış olan 2021 yılı pancar fiyatı acilen güncellenmeli, artan enflasyon rakamlarına göre ayarlanarak 2022 yılı mart-nisan ayı beklenmeden en kısa sürede üreticiye ödenmelidir. 16 polara sınırı, 14 polara düşürülerek 2022 yılı için taban fiyat 1000 tl/ton olmalıdır. Eğer 16 polara göre hesap yapılacaksa fiyat 1200 tl/ton olmalıdır. 2022 fiyatları en kısa sürede açıklanarak üreticinin program yapmasına imkan sağlanmalıdır. Küspe fiyatları günün koşullarına göre üreticiye yansıtılmalıdır. Teslimattaki analiz laboratuvarındaki fire değerlendirmeleri daha dikkatli ve ehil insanlar tarafından yapılmalı afaki oranlarla üretici mağdur edilmemelidir. Teslimattaki randevu sistemi gözden geçirilmeli daha uygulanabilir bir sisteme kavuşturulmalıdır. Söküm ve yükleme programı önceden yapılan planlamaya göre hassasiyetle takip edilmeli uzun süre siloda pancar bekletilerek üretici mağdur edilmemelidir. Pancar söküm makinaları ve yükleyici makineler (mause-ropa) uyumlu haraket etmeli yükleyici ve kamyoncular planlanan fiyata uyarak üreticiden ekstra para talep etmemelidir. Gecesini gündüze katarak kotasını doldurmaya çalışan çiftçimizin bu sene için küresel ve mevsimsel şartlardan dolayı yaşanılan verim kaybından dolayı kota dolduramama cezaları bu seneye mahsus olsada kaldırılmalıdır. Avanslar günümüz koşullarına göre ayarlanarak 3 defa değil artırılarak sık aralıklarla verilmelidir. Diğer tüm ürünlerde olduğu gibi pancara da destek verilmeye başlanmalıdır. Tüm bu dile getirdiğimiz hususlar derhal gözden geçirilerek üreticinin mağduriyeti giderilmelidir aksi takdirde doğru politikalar uygulanmazsa birçok alanda kullanılan bu stratejik ürün beklentileri karşılamadığı için üreticimiz ekimden vazgeçerek alternatif ürünlere yönelecektir.

Uyarıyoruz! Pancar üreticisini küstürmeyin!”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.