Site Rengi

DOLAR 32,3752
EURO 35,0539
ALTIN 2.326,91
BIST 9.118,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 21°C

Sivrihisar Eğitim Vakfı’ndan Kumacık Hamamı’na İlişkin Açıklama

Sivrihisar Eğitim Vakfı’ndan Kumacık Hamamı’na İlişkin Açıklama
30.03.2022
A+
A-

Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Bekir Kalır, tarihi Kumacık Hamamı’na ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalır, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Basınımızın değerli temsilcileri;
Bu açıklamayı vakfımızın tüzüğündeki vakfın faaliyetlerinde ifade edilen ” C” bendinde belirtilen  maddeye istinaden yapıyoruz. Maddeyi aynen okuyorum
‘Sivrihisar ve çevresini kültürel, coğrafi, arkeolojik, turistik, ve tarihi özelliklerini, kitle iletişim araçları ile yazılı ve sözlü olarak korunmasını, geliştirilmesini, güzelleştirilmesini ve
tanıtılmasını sağlar,

Sivrihisar ilçemizin merkezinde çarşı içinde bulunan 410 Ada 10 Parsel’de tapuya kayıtlı Hafuziddin Kızı Safiyetullah adına 1407 yılında vakfedilmiş  434 m2 büyüklüğündeki tarihi Kumacık Hamamı  maalesef yıkılmak  hatta yok olmak üzeredir. büyük bir kısmı da yıkılmıştır.
615 yıllık tarihi eser evvel emirde Vakıf malı iken sonradan özel şahısların mülkiyetine geçmiştir.Yaklaşık 36 yıldır işletilmeyen  tarihi  hamam kapalı vaziyettedir. Hamam hissedarlarının miras yoluyla sayısı çoğaldığı ve yıllardır işletilmediği için tarihi yapı sahipleri tarafından adeta kaderine terk edilmiş, zamanın tahribatı ile bazı kısımlarında çökmeler meydana gelmiştir.

Hamam ile ilgili değerli büyüğümüz  Sivrihisar’a pek çok hizmetleri olan Sivrihisar Eğitim vakfı kurucusu  Saygıdeğer büyüğümüz  Sn.Orhan Keskin’in başlattığı girişimler 2019 yılında sonuç vermiş ve hamam Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından istimlak edilerek tapu kaydından  görüleceği üzere yapı Maliye Hazinesi adına kayıt ve tescil edilmiştir. Bu durum hamamın restorasyonu önündeki en önemli engelin ortadan kalkması anlamına gelmektedir.İstimlak işleminden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı ile hamamın restorasyonu konusunda
tekrar yazışma yapılmış, gelen cevapta hamamın proje ve restorasyon çalışmasına başlandığı,bütçe imkanları elverdiği ölçüde çalışmaların yürütüleceği ifade edilmiştir.
Kumacık Hamamı fotoğraflardan görüleceği üzere beklemeye tahammülü olmayan bir durumdadır.
Şu an hamamın kemerleri maalesef yıkılmış durumdadır. Duvarları yıkılmaya devam etmektedir. Bu konuda geçikildiği takdirde iç kısımlarda da çökmeler meydana gelecektir.
Hamamın bu haliyle kalması halinde  vatandaşların can güvenliği açısından da önemli bir tehdit oluşturduğu açıktır.
Bilindiği gibi Sivrihisar özellikle son yıllarda gerçekleştirilen restorasyonlar ve iyileştirmeler sonucunda iç turizm açısından önemli bir hamle gerçekleştirmiştir. Hamamın
restorasyonu daha önce tamamlanan  ilçe merkezindeki Arasta  sokak diye adlandırdığımız Restorasyonunun tamamlayıcısı olacaktır.
Günümüzde evlerde yıkanma alışkanlığının artması hamamlara eskisi kadar rağbet olmamasından dolayı bu yapının restorasyon sonrasında aslında hamam olarak kullanılmasına da gerek yoktur. Yapı diğer bazı  illerimizde gördüğümüz örneklerdeki gibi kolaylıkla müze, hediyelik eşya satış yeri, kültür merkezi,halk eğitim kurslarının düzenlenebileceği bir mekan veya başka bir kamu yararına amaç için  kullanılabilir.

Zaman zaman konu yazılı ve sözlü olarak gerek Sivrihisar Kaymakamlığına  Gerekse Sivrihisar Belediyemize aktarılmıştır.Lakin bu güne kadar müspet hiç bir mesafe kat edilmediğini üzülerek gözlemlemekteyiz.

Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı olarak  tüzüğümüzde ifade edilen amaçlarımızdan olmasından dolayıdır ki önemli bir tarihi yapının gelecek kuşaklara aktarılması hususunda kamuoyu oluşturulması için  bu toplantı düzenlenmiştir. İnanıyoruz ki  sizlerin desteği ile kamuoyu oluşması halinde, ilçemizin ve ilimizin ,  asırları aşan ömürdeki 615 yıllık bu güzel yapısının ,  varlığını daha uzun yıllar sürdürmesini sağlayacaktır .Bu anlamda Sayın valimizden, Sayın Sivrihisar Kaymakamımızdan,Sayın Sivrihisar belediye başkanımızdan konu ile ilgili tüm mülki amirlerimizden konuya hasasiyet ile yaklaşmalarını yüksek makamlarına arz ediyoruz.
Katılımınız ve bizi yalnız bırakmadığınız için sizlere teşekkür ediyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.