Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,7998
ALTIN 2.486,79
BIST 9.543,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C

TÜKDES Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin Güllü’den Toplu Taşıma Zammı Açıklaması

TÜKDES Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin Güllü’den Toplu Taşıma Zammı Açıklaması
28.03.2022
A+
A-

Eskişehir’de toplu taşımaya yapılan zamlarla ilgili açıklama yapan Tüketiciyi Destekleme Derneği(TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ, “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi(EBB), Eskişehir halkına sağ gösterip sol vurdu” dedi.

“Toplu taşıma halkın en temel ihtiyacıdır. Eskişehir’de toplu taşımaya yapılan %100’lük zammın hiçbir izanla, insafla ve hesapla alakası yoktur. EBB;Toplu taşımaya 2022’de yaptığı %100 zammı, 2022 yılı için açıklanan enflasyon oranına çekmelidir.”

Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ şu açıklamayı yapmıştır:

Toplu taşıma bir şehrin dolaşım sistemini oluşturur ve her yönüyle şehre can verir, hareketlilik ve canlılık kazandırır. Büyükşehir belediyelerinin en önemli görevlerinden birisi, şehirlerdeki hareketliliği, canlılığı ve dolaşımı olabildiğince arttırmak için toplu taşımayı, yaygınlaştırmak ve kâr amacı gütmeden halka en ucuz şekilde ulaşım hizmeti sunmaktır. Toplu taşımanın pahalı olduğu bir yerde şehir yaşamına aktif katılım azalacağından dolayı şehirde hareketlilik düşer, donukluk olur ve en büyük zararı şehrin kendisi görür. Bunu bilen, halkı ve şehri düşünen belediye başkanları bütün dünya şehirlerinde toplu taşıma ücretlerini olabildiğince düşük tutmaktadır.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi en kısa mesafeli toplu taşıma hizmeti vermesine rağmen, Türkiye’de toplu taşımada en yüksek ücreti Eskişehir halkı ödüyor. 2022 yılının başında yapılan zamla birlikte Eskişehir’de toplu taşıma ücretine tam olarak %100 zam yapılmıştır. Önce büyükşehir belediyesi 2022 yılı başında tam bilet fiyatını 3 lira iken 3,5 lira yapmış ve hemen 2 ay sonra 6 liraya çıkararak toplu taşıma ücretlerine %100 zam yapmıştır. Eskişehir halkı ilk zammı makul görmüş, ancak hemen ardından yapılan ikinci artış ile %100’lük bir zam karşısında afallamıştır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu yaklaşımıyla, toplu taşıma ücretlerinde adeta Eskişehir halkına sağ gösterip sol vurmuştur. Eskişehir’de devlet üniversiteleri öğrencilere 30-40 lira olan bir öğün yemeği 3 liradan günde 3 öğün olarak verirken, büyükşehir belediyesi 2022 yılı içerisinde indirimli öğrenci bilet ücretini önce 1 lira 80 kuruştan 2 liraya yükseltmiş, 2 ay sonra ise 3,5 lira yaparak, indirimli öğrenci bilet ücretlerine de toplamda %95 zam yapmıştır. Bu haliyle Eskişehir, toplu taşıma öğrenci bilet ücretlerinde de ülkemizde en pahalı şehir haline gelmiştir.

Toplu taşıma halkın en temel ihtiyacıdır. Eskişehir’de toplu taşımaya yapılan %100’lük zammın hiçbir izanla, insafla ve hesapla alakası yoktur. Elbette ki, salgın süreci bütün dünyayı etkilemiş ve ülkemizde bundan etkilenmiştir. Ancak kamunun, belediyelerin yapacağı zamlar için en önemli referans, oluşan yıllık enflasyon oranı olabilir. Yıllık enflasyon ülkemizde 2021 yılı için yıllık tüketici fiyat endeksine bağlı olarak 36,1 olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılı için ise yıllık enflasyon oranı %23,2 açıklanmış, yıl sonundaki en olumsuz tahminlerde bile %50’nin üzerine çıkmayacağı öngörülmektedir. Durum böyle iken Eskişehir’de toplu ulaşıma yapılan %100’lük bir zam kabul edilemez. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu zamları yaparak, hiç kendi sorumluluğu yokmuş gibi davranarak, Eskişehir’de halkın toplu taşıma zammına gösterdiği tepkileri adeta hükümetin üzerine yönlendirmeye çalışmaktadır.

Bu Açıklamalar Doğrultusunda, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi;

1-Toplu taşımaya 2022’de yaptığı %100 zammı, 2022 yılı için açıklanan enflasyon oranına çekmelidir.

2-Toplu taşımada aktarmalı geçişlerin, otobüsten otobüse, tramvaydan otobüse ve otobüsten tramvaya geçerli olmasını sağlamalıdır. Toplu taşımayı yoğun kullanan öğrenciler ve vatandaşlar için diğer şehirlerde olduğu gibi makul bir fiyatla haftalık ve aylık olarak abonman kart satışlarına başlamalıdır.

3-Eskişehir’de öğrenciler kâr ve rant aracı değil, misafirlerimizdir. Toplu taşımada, indirimli öğrenci bilet ücretlerine yapılan %95’lik zam geri çekmelidir. Öğrenci bilet ücretlerine de en fazla yıllık enflasyon oranında zam yapabilir .#TÜKDES #EskişehirdeTopluTaşımaya%100Zam

Dr. Gültekin GÜLLÜ

Genel Başkan Yardımcısı    

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.