Site Rengi

DOLAR 32,5555
EURO 34,8878
ALTIN 2.433,84
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 30°C
Az Bulutlu
Eskişehir
30°C
Az Bulutlu
Çar 26°C
Per 21°C
Cum 25°C
Cts 24°C

Türk Ocakları Sergisi Açıldı

Türk Ocakları Sergisi Açıldı
26.03.2022
A+
A-

Türk Ocaklarının 110. Kuruluş Yıldönümü münasebetiyle Eskişehir Türk Ocağı tarafından devlet arşivlerinden derlenmiş belgelerle “Türk Ocakları ve Millî Mücadele” sergisi büyük bir kalabalık refakatinde açıldı.

Eskişehir Türk Ocakları Başkanı Prof.Dr. Nedim Ünal, yaptığı konuşmada: “Türk Ocakları, Osmanlı Devleti’nin bittiği tükendiği, milletin ümitsizliğe ve yılgınlığa kapıldığı bir dönemde 25 Mart 1912’de doğdu ve kuruldu. Türk Ocaklı gençler ve subaylar Çanakkale’de ve Sakarya’da büyük yararlılıklar ortaya koydular. Millî Mücadele’nin büyük mitingleri Türk Ocaklılar tarafından yapıldı.

İstanbul’u işgal eden İngilizler ilk önce Türk Ocakları Genel Merkezi’ni kapattılar. Ankara’ya geçen Türk Ocaklılar Mustafa Kemal’in etrafında kenetlenerek Müdafa-İ Hukuk Cemiyetleri’ni kurdular, zaferdrn sonra da Anadolu’nun imar faaliyetlerine katıldılar.

Türk Ocakların Genel Başkanı Hamdullah Suphi Bey de Atatürk’ün kabinesinde Maarif Nazırı oldu. Esasen Atatürk başta olmak üzere milli mücadeleyi yapanların tamamına yakını ve Atatürk’ün kabinesindekilerinin tamamı Türk Ocaklı idi, Atatürk’ün eşi Latife Hanım da Türk Ocaklarının şeref başkanı idi.

İşte bu sergi devlet arşivlerinden derlenerek Türk Ocaklarının Milli Devletin kuruluşunda oynadığı rolün ne olduğunu ortaya koyan çarpıcı bir sergidir ve ilk defe Eskişehir’de sergileniyor. Bu sergi Eskişehirlilere hediye ediyoruz. Daha sonra Şehrin başka yerlerinde ve başka şehirlerde açılmaya devam edecek.” dedi ve konuşmayı takiben milletvekilleri, bürokratlar ve büyük bir katılımcı topluluğunun iştirakiyle sergi açıldı.

Sergiye gelenlere bilgi, broşür ve 110.yıl hatırasına yapılan hediyeler dağıtıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.