28 Şubat davasında 21 sanığa mÜebbet hapis
28 Şubat dÖnemiyle ilg ili 103 sanığın çTÜrkiye Cumhuriyeti hÜkÜmetini cebren dÜşÜrmeye ve devirmeye iştirakç suöundan yargılandığı davada 21 sanığa mÜebbet hapis cezası verildi.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya bazı sanıklar, mÜştekiler ve tarafların avukatları katıldı.
Aralarında milletvekillerinin bulunduğu kalabalık bir grup da duruşmayı takip etti.
Mahkeme heyetinin sanıklar ve avukatlarına son sÖzlerini sordu.
Son sÖzlerin alınmasının ardından Mahkeme Başkanı Yiğitsoy, hÜkmÜn aöıklanması iöin duruşmaya saat 17.30'a kadar ara verildiğini aöıkladı.ü
Aradan sonra mahkeme kararını aöıkladı. İsmail Hakkı Karadayı, evik Bir ve etin Doğan'ın da arasında bulunduğu 21 sanık mÜebbet hapis cezası verildi.ü
28 Şubat davasında mÜebbet hapis alanlar arasında dÖnemin Y K Başkanı Kemal GÜrÜz ile MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıö da bulunuyor.
Mahkeme heyeti 68 sanığın beraatine karar verdi.ü
Savcı 60 sanık iöin ceza istemişti
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Hanifi Yıldırım, esas hakkındaki gÖrÜşÜnde, dÖnemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve evik Bir'in de arasında bulunduğu 60 kişinin suö tarihinde yÜrÜrlÜkte bulunan ve sanıkların lehine olan 765 sayılı TÜrk Ceza Kanunu'nun 147. maddesi uyarınca çTÜrkiye Cumhuriyeti hÜkÜmetini cebren dÜşÜrmeye, devirmeye iştirakç suölarından çağırlaştırılmış mÜebbet hapisç cezasına öarptırılmalarını isterken, 39 sanık hakkında beraat talep etmişti.
Savcının cezalandırılmasını istediği sanıklar, şunlar:
çDÖnemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, DÖnemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral evik Bir, etin Doğan, Erol zkasnak, Muhittin Erdal Şenel, Kenan Deniz, İlhan Kılıö, Yıldırım TÜrker, etin Saner, Kamuran Orhon, Vural Avar, Hayri BÜlent Alpkaya, Hikmet KÖksal, Ahmet Öreköi, İdris Koralp, Fevzi TÜrkeri, etin Dizdar, Hakkı Kılınö, Mustafa Bıyık, İbrahim Selman Yazıcı, Abdurrahman Yavuz GÜrcÜoğlu, Serdar elebi, Mustafa Babacan, Orhan Nalcioğlu, İsrafil Aydın, Cevat Temel zkaynak, Ayhan Cansevgisi, Orhan YÖney, Ersin Yılmaz, KÖksal Karabay, HÜsnÜ Dağ, Oğuz Kalelioğlu, İsmail Ruhsar SÜrmer, Şevket Turan, Metin Yaşar YÜkselen, ŞÜkrÜ Sarıışık, Refik Zeytinci, YÜcel zsır, Altaö Atılan, Aydan Erol, Mustafa Hakan Bural, Yahya Kemal Yakışkan, Yahya Cem zarslan, Ziya Batur, Bahaddin elik, Ruşen Bozkurt, 'nal Akbulut, Sezai KÜrşat kte, Cengiz etinkaya, Ahmet Aka, Alican TÜrk, Osman Atilla Kurtay, Erkan Yaykır, Mehmet AygÜner, Erdal Ceylanoğlu, Ergin Celasin, İzzettin İyigÜn, Halil Kemal GÜrÜz, Sedat ArıtÜrk ve Erdoğan znal.ç
39 sanık hakkında beraat istemi
Savcı Yıldırım, sanıklar Abdullah Kılıöarslan, Adem Demir, Ahmet Dağcı, Ahmet Atalay Efeer, Ahmet Nazmi Solmaz, Ahmet Ziya ztoprak, Arslan Daştan, Arslan GÜner, Bertay Turgut, Celalettin Bacanlı, Cengiz Koşal, Doğan Temel, Engin Alan, Ertuğrul Gazi zkÜrköÜ, Fuat BÜyÜkcivelek, Hamza zaltun, İsmail Hakkı nder, İzzettin GÜrdal, Kurtuluş ğÜn, Lokman Ekinci, Mehmet Başpınar, Mehmet Ali Yıldırım, Mehmet Cumhur Yatıkkaya, Mehmet Faruk Alpaydın, Metin Keşap, Metin Yavuz Yalöın, Mustafa KÖseoğlu, Mustafa zbay, Mustafa İhsan Tavazar, Necdet Batıran, Seyfullah SÖnmez, 'mit ŞahintÜrk, Veli Seyit, Aydın Karaşahin, Cemal Hakan Pelit, Mehmet Şinasi alış, Mustafa Kemal Savcı, Osman BÜlbÜl ve YÜksel SÖnmez'in, isnat edilen suöu işlediklerine dair her tÜrlÜ şÜpheden uzak cezalandırılmalarını istemeye yeterli ve inandırıcı delil elde edilemediği ve atılı suöu işlediklerinin sabit olmadığından beraatlerine karar verilmesini istedi.
Yıldırım, yargılama sırasında vefat eden sanıklar Teoman Koman, Eser Şahan, Salih Eryiğit ve Tevfik zkılıö hakkındaki kamu davasının ise dÜşÜrÜlmesini talep etti.ü
28 Şubat'ta neler oldu?
Tarihe 'Postmodern Darbe' olarak geöen Mili GÜvenlik Kurulu toplantısının Üzerinden 21 yıl geöti. Toplantıda alınan kararlarla, Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi'nin kurduğu koalisyon hÜkÜmeti dağılmıştı. Ardından Refah Partisi kapatılmış, Necmettin Erbakan'a siyaset yasağı konulmuştu.
TÜrkiye'yi 28 Şubat'a gÖtÜren sÜreöte bir dizi olay yaşandı. Bunlardan ilki, 24 Ocak 1997'de geröekleşti. Başbakan Necmettin Erbakan, 24 Ocak 1997'de Kayseri'ye gitti. Gezi sırasında il ÖrgÜtÜ gÖrevlileri tek tip elbise giyip bere takmıştı. Bunun Üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı devreye girdi. 'niforma niteliğinde tek tip kıyafet giyilmesi gereköesi ile RP Kayseri İl YÖnetimi'nin, Siyasi Partiler Yasası'na aykırı davrandığı iöin gÖrevden alınmasını istedi.
Ardından Sincan'da 31 Ocak 1997'de 'KudÜs Gecesi' dÜzenlendi. RP'li Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız'ın dÜzenlediği geceye katılan İran'ın Ankara BÜyÜkelöisi Muhammed Rıza Bagheri bir konuşma yaptı. Buna, gecede sergilenen gÖsteriler de eklenince o dÖnem sıköa dile getirilen rejim tartışmaları alevlendi. KudÜs Gecesi'nin ertesi gÜnÜ ise, Üniversitelerde başÖrtÜsÜnÜ serbest bırakan kararname imzaya aöıldı. 2 Şubat 1997'de yargı organları harekete geöti. Hem Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı hem de Devlet GÜvenlik Mahkemesi Başsavcılığı 'KudÜs Gecesi' iöin ayrı ayrı soruşturma başlattı.
Tanklar Sincan'da
Sincan sokakları 4 Şubat'ta unutulmayacak bir gÖrÜntÜye sahne oldu: 20 tank ve 15 zırhlı araö Sincan sokaklarına öıktı. DÖnemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral evik Bir, o gÖrÜntÜ iöin, çDemokrasiye balans ayarı yaptıkç ifadesini kullandı. 'Askerin uyarısı' olarak nitelendirilen bu gelişme Üzerine Sincan Belediye Başkanı gÖrevden uzaklaştırdı. Belediye Başkanı Bekir Yıldız ile 9 arkadaşı çhalkı kin ve dÜşmanlığa tahrikç iddiasıyla tutuklandı.
Tarihi Milli GÜvenlik Kurulu, bu gerilim altında 28 Şubat 1997 gÜnÜ toplandı. Toplantı tam 8 saat 45 dakika sÜrdÜ. MGK'nın o gÜne dek geröekleştirdiği en uzun toplantılardan biriydi. Toplantıda, hÜkÜmetin yapması istenen 20 maddelik liste oluşturuldu. Temel eğitimin 8 yıla öıkarılması ve irticai faaliyetlere karıştıkları gereköesi ile ordudan atılanların belediyelerde istihdam edilmemesi o kararlar arasındaydı. Başbakan Necmettin Erbakan, bu kararları ilk etapta imzalamadı. Tansiyonu dÜşÜrmek iöin bir sÜre sonra geri adım attı, 5 Mart gÜnÜ imzayı attı.
Erbakan istifa ediyor
Erbakan, MGK kararlarını imzalasa da tansiyon dÜşmedi. 21 Mayıs'ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Refah Partisi'nin kapatılması iöin dava aötı. 11 Haziran'da irtica ile mÜcadele gereköesiyle Genelkurmay Başkanlığı bÜnyesinde 'Batı alışma Grubu' kuruldu. Gerilim, Başbakan Necmettin Erbakan'ı istifaya gÖtÜrdÜ. Erbakan'ın 18 Haziran'da istifasını vermesi ile hÜkÜmeti kurma gÖrevi ANAP lideri Mesut Yılmaz'a devredildi.
Yargıtay'ın aötığı kapatma davası ise 16 Ocak 1998 gÜnÜ sonuölandı. Refah Partisi resmi olarak tarihe karıştı. Partinin lideri Necmettin Erbakan'a ise beş yıl siyaset yasağı konuldu.
