Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 24°C

Afrika’da Yatırım Anlatıldı

15.08.2019
A+
A-

TÜMSİAD Eskişehir Şube Başkanı Ali Engiz, Senegal Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Ayaydın, MÜSİAD Eskişehir Şube Başkanı Hakan Duman, ESMİAD yönetim kurulu üyesi Eğitim Komisyon Başkanı Mehmet Odabaşı ve TÜMSİAD Kütahya Şube Başkanı Ramazan Gökmen "Afrikada yatırım, Çözüm Önerileri ve İhracat Yapmanın Avantajları" adlı programa katıldılar.

Senegal Dostluk Dernegi Başkanı Hüseyin Ayaydın yatırım ve ihracat fırsatları Afrika'da nasıl iş yapabilirizi sunum ve örneklerle TÜMSİAD dernek binasında üyelere anlattı. "Afrikalıların milliyetçiliklikeri fazladır, ülkelerini çok severler. Ben takdir ederek söylüyorum bu özelliklerini. Afrika ülkeler ayrı ama ülkelerin kültürleri birbirine çok yakın. Yaşam tarzları benziyor. Her ülkenin sahip olduğu ekonomik avantajları bu yaşam tarzını biraz değiştiriyor. Kabileler çok güçlü. Kölelik bitti ama modern sömürge devam ediyor. Modern sömürge her alanda kendini çok ciddi gösteriyor. Batılılar bizden daha iyi tanıyorlar onları ve sömürmeye devam ediyorlar. Sosyal yapı sizin ticaretinizde de belirleyici oluyor. Ülkenin altı tamamen su. Ama çıkarmıyorlar. Rica üzerine Bin 500 ve Bin öğrencili iki okula su kuyusu açtık. Rica ettiler tuvalet yaptık. Böyle bir yaşam tarzına alışmışlar ve kanıksamışlar. Bu kanıksanmışlığı kıramıyorlar.Bizim tarafımızdan tembel olarak algılanıyorlar.Kendileri kuyu açmıyor ama birisi gelip açınca çok mutlu oluyorlar.Yaşam alanlarını düzenleyememişler.

Dostluk Derneği Başkanı Ayaydın, "Her şey çok mu kötü, elbette değil! Bunları ekonomik ve sosyal yapılarını düzeltmeye kanalize edememişler. Onlar siyah ırk biz beyaz adamız! Beyaz adam olduğumuzu Afrika'ya adım attığımız andan itibaren unutmayacağız. Ama Türk olmak ve Müslüman olmak avantaj. Sahada Türk falan yok. Afrika'da Türk yok. Senegal'de 50 tane Türk iş adamı sayamazsınız. O kadar iş adamımız olsa biz o ülkeyi sallarız zaten. İngiliz ve Fransız iş kadınlarının oralarda dolaştığını görürsünüz. Biz ise hemen sorarız: Güvenlik var mı? Sosyal dokuyu iyi bilmek, çözmek lazım. Avrupalılar onların kültürel yapılarını ve ticaret ahlaklarını bizden çok daha iyi biliyorlar. Afrika ile ilgili olarak birilerinden alınan her bilgi başka birilerinden doğrulatılmaya muhtaç. Senegal Batı Afrika'nın giriş kapısı. Nüfusu yaklaşık 18 milyon. 14 ülke arasında ticari anlaşma var. Nüfus yıllık yüzde 2.7 artıyor. (Kadın başına yaklaşık 5 çocuk doğumu gerçekleşiyor.) Bambudan evde oturuyor ama bin dolarlık cep telefonu var.Herkes sosyal medyayı takip ediyor. Herkes dünyayı takip ediyor ama sadece takip ediyor. İşlenirse muazzam bir potansiyel var. Yüzde 10'u sömürülmüş diyebiliriz. Yüzde 70'i 25 yaşın altında. Çin 25 yıllığına bu ülkeye 450 milyar dolarlık bir kredi açıyor. Afrika'da kimse Çin'i sevmiyor, nefret ediyorlar ama mahkumlar. Afrika'da kimse ucuz mal satmıyor. Tarım alanında inanılmaz bir fırsat var. Neredeyse sıfır riskle üretim yapılabilir. Ülkenin altı tamamen su. Bir çiftlik ya da fabraki için gereken suyu 50-100 metreden çıkarabilirsiniz. Bazı yerlerde yüzeyin hemen altından su çıkıyor. İhracat yaparak, mal satarak çok güzel kazanç elde edilebilir. Kullandıklarının yüzde 90'ı ithal. Zengin çok zengin, orta sınıfları yok. Gümrükçü, muhasebeci, avukat en önemli kişiler. Petrol ve doğalgaz bulundu. Gelecek yıldan itibaren üretime başlayacaklar. Ülkede siyasi istikrar var. Her yıl ekonomileri yüzde 6-7 büyüyor. Afrika'ya gidip de batan çok Türk müteşebbisi oldu. Doğru bilgiye sahip olmadan orada hiçbir şey yapamazsınız. Amerika'yı da yeniden keşfetmeye gerek yok. Tecrübe etmiş olanlara danışılması lazım. Yoksa hem para hem de emekler boşa gidebilir. Neyi kiminle nasıl yapacağınızı bilerek gider ve öncelikli olarak mal satışı yaparsanız muazzam kazanç var. Riskleri kadar fırsatları da hayli yüksek bir ülke.İşinizin başında mutlaka bir Türk dursun. Oranın insanından, mümkünse Türkiye'de öğrenim görmüş, belli bir süre yaşamış, değilse güven vermiş yerli bir kişi mihmandarınız olsun." Diye konuştu

2 saat süren sunumun arkadasından katılımcılara teşekkür eden Başkan Engiz, Senegal Dostluk Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Ayaydın'a 16 Büyük Türk Devletinin Para Üzerine basılı sembolik Bayraklarını hediye etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.