Site Rengi

DOLAR 32,3835
EURO 35,0525
ALTIN 2.326,19
BIST 9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 21°C

Anadolu Üniversitesi Müzik Algısı Testi Yayında

Anadolu Üniversitesi Müzik Algısı Testi Yayında
14.04.2021
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında geliştirilen ve 7 yaşından itibaren herkesin müzik algısı (müzik kulağı) hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olmayı hedefleyen “Anadolu Üniversitesi Müzik Algısı Testi” (AMAT) için 14 Nisan Çarşamba günü pandemi tedbirleri alınarak Rektörlük Senato Odası’nda tanıtım toplantısı düzenlendi.

AMAT, Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca yürütücülüğünde Prof. Dr. Şükrü Torun ve Prof. Dr. Evrim Genç Kumtepe tarafından iki yıllık bir bilimsel araştırma projesi kapsamında psikometrik test geliştirme yöntemleri kullanılarak geliştirildi. Geçerli, güvenilir, akustik ve pratik açılardan iyi özelliklere sahip bu testin internet tabanlı olması, böylece uzaktan eğitim gerektiren durumlarda da kullanılabilmesi testin en önemli kazanımını oluşturuyor. İki yıl süren proje kapsamında pek çok okulda deneme çalışmaları yapıldı ve 7 kategorili yaklaşık 25 dakika süren bir test ortaya çıktı. Aynı ekip Konservatuvardan Dr. Öğretim Üyesi Ebru Kemalbay Eren, Doç. Esra Berkman ve Öğrenme Teknolojileri bölümünden Öğr. Gör. Yusuf Zafer Can Uğurhan’ın katılımı ile uluslararası alanda henüz bir örneği olmayan “İnternet Tabanlı Makamsal Müzik Algı Testi”ni de geliştirme çalışmalarına devam ediyor.

Prof. Dr. Erdal, “AMAT’ın tüm kullanıcılarına yeni müzikal yolculuklar yaşatmasını umut ediyorum”

Açılış konuşmasında Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerinin başarılı çalışmaları AMAT hakkında görüşlerini dile getirenAnadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal şunları söyledi: “Müzik, felsefe ve matematik gibi alanlarla birlikte tarih boyunca özellikle filozofların üzerinde önemle durduğu çalışma alanlarından biri olmuştur. Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyonu birimi tarafından desteklenen AMAT projesi de, müzik üzerine düşünen 7’den 70’e herkesin müzik yeteneğini bilimsel temeller ile keşfetmek ve bu yeteneğin gelişimine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirildi. AMAT platformu üzerinden gerçekleştirilecek test ile her yaştan bireyler ve özellikle çocuklar kendi müzik algıları hakkında bilgi sahibi olabilecek ve bu alandaki yeteneklerine uygun eğitime yönlenebilecekler. Ülkemizde yeni yeteneklerin keşfedilmesine bilimsel olarak katkı sağlayacak olan AMAT’ı hayata geçiren Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca ve ekibine teşekkür ediyor, AMAT’ın tüm kullanıcılarına yeni müzikal yolculuklar yaşatmasını umut ediyorum.”

Prof. Dr. Tunca, “Hazırladığımız test ile herkes evlerinden kolaylıkla ve bilimsel yöntemlerle bilgi sahibi olabilsin istedik”

Açılış konuşmasının ardından sistemi tanıtan Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca, “Bu test özellikle çocuklarımızın, öğrencilerimizin müzik ile ilgili becerileri hakkında bilgilendirme için yaptığımız bir test oldu. Hazırladığımız test sayesinde herkes evlerinden kolaylıkla ve bilimsel yöntemlerle bilgi sahibi olabilsin istedik. Evlere en kolay olarak dijital yöntemlerle girebiliriz dedik ve iki yıllık bir bilimsel araştırma projesi geliştirdik. Kişilerin kendi kendilerine müzik yeteneği olup olmadığını bilmeleri mümkün değil. Bireyler aldıkları bir müzik dersinin kötü gitmesinden sonra kendisini müzik konusunda yeteneksiz ilan edebiliyor. Fakat bundan sonra bunu bilimsel olarak tespit edebiliyor olacaklar.” dedi.

Prof. Dr. Torun, AMAT hizmetinin farklı boyutları hakkında bilgiler verdi

Prof. Dr. Şükrü Torun ise AMAT hizmetinin farklı boyutları hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Torun, “Bir çocuğun daha anne karnındayken dış sesleri algılamaya başladığını düşünürsek beyin gelişiminde bu etkileşimlerin algıya, harekete, duyguya, hatta akademik performansa zemin teşkil eden bu ölçümleme ve navigasyon becerilerine çok büyük katkı sağladığını söyleyebilirim.  Sonuç olarak projedeki her test ögesi insan beyninin algısı çerçevesinde en sağlıklı nasıl gerçekleştiririz sorusu ve cevaplarıyla birlikte yapılandırıldı. Bu yüzden çok değerli bir hizmet olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Genç Kumpete, Çocuklar ve yetişkinler için oldukça uygun bir ölçme ve değerlendirme aracı” 

Prof. Dr. Evrim Genç Kumtepe; “Böyle bir projede bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Çünkü y kuşağı, z kuşağı ve alfa olarak adlandırılan yeni kuşağa bu becerileri de aksettirebileceğimiz bir platform üzerinden yaygınlaştırılabilir ve etkisi sürdürülebilir bir projede yer almaktan çok gurur duyuyorum.  Testin içinde göreceğiniz maddeler döngüsel bir süreç. Çocuklar ve yetişkinler için oldukça uygun bir ölçme ve değerlendirme aracı olan test sürekli alan uzmanları tarafından genişletilecek. Projemizin herkese hayırlı olmasını diliyor, üniversitemize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Testi Nasıl Uygularım?

Bu teste ulaşmak için Anadolu Üniversitesi internet sitesindeki ilgili bağlantıya tıklayarak kayıt olmanız yeterli. Kayıt sonrasında, aynı aileden tüm bireyler tek bir hesaptan giriş yapabildiği gibi, öğretmenler de öğrencilerinin tümünü sınıfça kaydederek onların gelişimlerini takip edebiliyor. Testin bu özelliği, açılış sayfasındaki “Kendim”, “Çocuklarım” ve “Öğrencim” seçenekleri ile sunulmakta. AMAT’ın en kullanışlı özelliklerinden biri de kullanıcının dilediğinde ara verebilmesi ve tekrar hesabına girdiği zaman kaldığı yerden devam ederek testini tamamlayabilmesi. Katılımcı olarak “Kendim” ya da “Yeni Katılımcı” sekmesinden “Çocuğum” ya da “Öğrencim”i seçebilirsiniz. Her kategoride 10 soru vardır ve tüm testi yapmak yaklaşık 25 dakikalık bir süreden oluşuyor. Teste ara vermek istediğinizde sayfadan ayrılabilirsiniz, başka bir zaman tekrar girdiğinizde testinizin hazır beklediğini göreceksiniz. Böylece tek bir oturumda testi yapmak zorunluluğunuz olmayacak.

Teste ulaşmak için Anadolu Üniversitesinin internet adresi www.anadolu.edu.tr adresindeki ilgili bağlantıya tıklayabilir ya da https://aummat.anadolu.edu.tr/amat/ adresini kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.