Site Rengi

DOLAR 32,3294
EURO 35,1232
ALTIN 2.302,47
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

Bakan Dönmez: ‘Yaklaşık 500 Gram Cevher Ürettiğimizde 0,1 Gram Lityum Elde Etmiş Olacağız’

Bakan Dönmez: ‘Yaklaşık 500 Gram Cevher Ürettiğimizde 0,1 Gram Lityum Elde Etmiş Olacağız’
12.10.2020
A+
A-

2 milyon 700 bin civarında bir cevher üretimimiz var. Bu da bize, 500-600 ton civarında lityumu geri kazanma imkanı sunduğunu gösterdi. Ülkemizin ithal ettiği bir ürünü, Türkiye’de üretir hale gelmiş olacağız. Ekonomik değeri ise; tonu yaklaşık 20 bin dolar civarında bir üründen bahsediyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Seyitgazi Kırka Mahallesi’nde bulunan ETİ Maden Kırka Bor İşletmeleri Tesisine ziyarette bulundu.

Bor kaynaklarından lityum üretilmesi için yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucu üretime başlayacak Lityum Pilot Üretimi tesisi hakkında bilgi alan Bakan Dönmez, ETİ Maden’in dünyada en çok bor ve bor türevlerini üreten maden kuruluş olduğuna değindi. Dünyadaki pazarın yüzde 55’lik kısmının ETİ Maden tarafından üretildiğini aktaran Dönmez, “Bugüne kadar BOR türevlerinin dışında uç ürünü, katma değeri yüksek ürünler konusunda henüz somut bir üretimimiz söz konusu değildi. Özellikle son zamanlarda Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında cevher veya rafineri üründen daha katma değerli ürünler üretilmesine dönük bir strateji belirledik. Geçtiğimiz yıl Bandırma’da Bor Karbür Fabrikası’nın temelini attık. Bugün içinde bulunduğumuz pilot tesisle de lityum üretimini sağlamış olacağız. Bu sene yapımına başladığımız, geçen sene ihale ettiğimiz lityum karbonat üretim tesisiyle Türkiye’de ilk defa lityum üretimini gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.

Üretilecek lityumun batarya ve pil teknolojisinde yaygın olarak kullanılacağına değinen Dönmez, Türkiye’nin yıllık lityum ithalat rakamlarını da açıkladı. Dönmez: “Türkiye’nin yaklaşık bin, bin 200 ton civarından lityum ithalatı söz konusu. Bu tesisten sonra planımız; daha yüksek miktarlı ve daha yüksek kapasiteli bir üretim tesisini hayata geçirmek. Pilot tesisle birlikte biz, lityumun pilot ölçekte ki yıllık üretimi yaklaşık 10 ton civarındadır. Bu projemizin sağlıklı çalışıp çalışmayacağını görmüş olacağız. Öyle ümit ediyorum ki, bir yıl içerisinde seri üretimle ilgili kararımızı vermiş olacağız. Üretim tesisimizin kapasitesi yıllık 500 tona çıkmış olacak” ifadelerini kullandı.

TOGG tarafından üretilen Türkiye’nin otomobilinde kullanılacak pil teknolojisi için de lityum kullanılabileceğinin altını çizen Dönmez: “İnşallah, yerli otomobilde de burada üretilen lityumdan kullanılan bataryaları kullanmış olacağız. Sürece ilişkin olarak; tesiste üretilen ürünlere ilişkin numuneler söz konusu. Biz burada cevher diye adlandırdığımız ürünü üretiyoruz. Yaklaşık 500 gram cevher ürettiğimizde 0,1 gram lityum elde etmiş olacağız. 2 milyon 700 bin civarında bir cevher üretimimiz var bu da 500-600 ton civarında lityumu geri kazanma imkanı sunduğunu gösterdi. Ülkemizin ithal ettiği bir ürünü, Türkiye’de üretir hale gelmiş olacağız. Ekonomik değeri ise; tonu yaklaşık 20 bin dolar civarında bir üründen bahsediyoruz. Dünyada da çok yaygın bulunmayan, bazı ülkelerde üretilen elementten bahsediyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.