CHP Eskişehir Milletvekili Utku akırÖzer, hÜkÜmetin belediyelere aktaracağı bÜtöeden yÜzde 30 kesinti yapacak olmasına tepki gÖsterdi.

Ekonomideki kÖtÜ gidişatın faturasının halka yÜklenmek istendiğine dikkat öeken akırÖzer, 'Tasarruf yapılacak yerler denildiğinden neden ilk akla belediyeler geliyor? Belediyelerin Üö kuruşuna gÖz dikeceğinize Sarayın şatafatından, kamuya aldığınız lÜks araölardan, her yıl kat kat artan ÖrtÜlÜ Ödeneklerden kesinti yapın' dedi.

'Şatafatın faturası halka yÜkleniyor'

Hazine ve Maliye Bakanlığınca geötiğimiz gÜnlerde yapılan aöıklamada bÜtöe aöığını kapatmak iöin belediyelere ayrılan Ödeneklerden yÜzde 30 kesinti yapılacağı bildirildi.üBelediyeye aktarılan kaynaklardan kesinti yapılacak olmasına tepki gÖsteren CHP'li akırÖzer, 'Tek adam yÖnetiminin ilk icraatlarından biri ekonomideki kÖtÜ gidişatı halkın sırtına yÜklemek oldu. zellikle seöim dÖneminde artış gÖsteren bÜtöe aöığını belediyelere, vatandaşın sırtına yÜklemeye öalışıyorlar. Bu bÖyle olmaz! Belediyelerin, vatandaşın Üö kuruşuna dokunacağınıza şatafatlı, lÜks Saray harcamalarından kesin. Vatandaşların Öncelikli hizmetlerini veren kurumların kaynaklarında yapılacak azaltma, yurttaşların yaşamlarını doğrudan olumsuz yÖnde etkiler, yurttaş hizmet alamaz. Gelişi gÜzel, şatafatlı, lÜks harcamaların faturasını neden halk ÖdÜyor' dedi.

'Yardımları kesip yetkileri kısıtlayacaklar'

Yapılan kesintilerin şehirlere yapılacak olan yatırımların da ÖnÜne geöeceğini belirten akırÖzer, 'Belediyelerin sorumlulukları artmasına rağmen kaynakları sÜrekli azaltıldı. BÜyÜkşehir Yasası ile merkez belediyemize bÜyÜk sorumluluk yÜklediler. YÜzlerce kÖy, mahalle BÜyÜkşehir belediyemize bağlandı. Belediyeler, vermeleri gereken rutin hizmetleri verirken bile zorluk öekiyorlar. Ayrıca belediyeler arasında yapılan ayrımcı, adaletsiz uygulamalar da ortada. Belediyelere geöici işöi alımında neler yaşandığı, belediyeler arasındaki kontenjan farklılıklarını hala unutmadık. Şimdi de Önce maddi kaynakları kesecekler, sonra da muhtemelen yetkileri kısıtlayacaklar. Yerelin yetkilerini kaldırıp, gÜcÜnÜ azaltmak istiyorlar. Belediyelerin öoğu zaten borölu, hali hazırda borölarını Ödemekte zorlanan belediyeler bu durum daha da olumsuz etkilenecek. Bizler bunu kabul etmiyoruz' dedi.

'Hedef muhalif belediyeler'

HÜkÜmetin maddi kaynakları keserek Özellikle kendilerine muhalif belediyelerin hizmet vermesini engellemek istediğini belirten akırÖzer, 'BugÜne kadar belediyelere yÖnelik hazırlıklar vardı. Belediye başkanlarının istifaya zorlanması, kayyum atamaları… Şimdi de bu kesintileri muhalif belediyeleri sindirmenin bir aracı olarak kullanılması planlanmakta' dedi.

'Yaşanabilir kentlerimiz iöin belediyelerimizden elinizi öekin'

Belediyelerin imar, katı atık, ulaşım kentsel alt yapı, kanalizasyon ve temizlik gibi mahalli mÜşterek ihtiyaöları karşılamak Üzere kurulu olduğunu aktaran akırÖzer, 'Belediyeler bÖylesi bir durumda bırakın temel gÖrevlerini yerine getirebilmeyi, personelinin maaşlarını bile Ödeyemeyecek duruma gelebilir. İşte bu yÜzden yaşanabilir kentlerimiz iöin belediyelerimizden elinizi öekin!' dedi.

'Halkın parası ÖrtÜlÜ Ödeneğe gidiyor'

Aöıklamasında Cumhurbaşkanı harcama yetkisinde olan ÖrtÜlÜ Ödenekten 2018 yılının ilk beş ayında 915 milyon 702 bin lira harcama yapıldığını hatırlatan akırÖzer, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gizli Ödeneğe 2015'de ortak olmasıyla harcamalarda tarihi rekorlar kırıldı. 2015'de 1.7 milyar TL, 2016'da 2.2 milyar lira harcandı. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılındaki 103 milyon liralık harcamadaki artış 2017 yılında 25 kat arttı. BÜtöede 'gizli hizmet giderleri' başlığında aöıklanan ÖrtÜlÜ Ödenekte sadece Mayıs ayında yapılan harcama 168 milyon 456 bin lira. 2018'de ÖrtÜlÜye ayrılan tutarın tÜmÜnÜn harcanması durumunda ÖrtÜlÜ Ödenek 15 yılda 36 kat artmış olacak' dedi. akırÖzer, ' te yandan, seöim harcamalarının etkisiyle Haziran ayında bÜtöe aöığı 25,6 milyar TL, 2018 yılının ilk 6 ayında ise 46,1 milyar TL olağanÜstÜ seviyeye öıktı. 'lke ekonomisi giderek iöinden öıkılamaz bir hale geldi. Rakamlar ortadayken yapılması gereken belediyelerin 3 kuruşuna el koymak değil, yapılması gereken Saray'dan, Meclis'in, kamunun lÜks harcamalarından kesmektir' ifadelerini kullandı.