Site Rengi

DOLAR 32,3770
EURO 35,0164
ALTIN 2.325,59
BIST 9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 21°C

Dibek Kültürü Bitti

Dibek Kültürü Bitti
28.08.2019
A+
A-

Günyüzü ilçesi Kayakent mahallesindeki dibek taşları artık kullanılmıyor.
Eskiden mahalle halkının buğdayı bulgur ve dolmalık yarma yapmak için kullanılan, tarihi dibek taşları artık kullanılmıyor. Buğdayın değirmenlerde öğütülmesi ve marketlerde satılmaya başlamasıyla dibek taşları önemini yitirdi. Şimdilerde ise mahalle sokaklarında sadece aksesuar olarak duruyorlar. Alıç ağacından yapılan dibek tokmakları kullanılmaya kullanılmaya çürümeye yüz tuttu.

Dibek taşları, eskiden insanların kalabalık olduğu sokakların başında durur ve özellikle sonbahar aylarında sıkça kullanılırdı. Bulgur yapmak için dibek başına gelen aileye yardım etmek için her gelip geçen tokmakla buğdayı döverdi. Hem samimi sohbetler edilir, hem de bulgur dövmeye yardım edilirdi. Düğünlerde yapılan bulgur pilavı için bir hafta önce kilolarca bulgur dövülür, dibek başında damadın arkadaşları eğlence düzenlerdi.

Günümüzde sadece sokak başında aksesuar olarak duran dibek taşlarına şimdilerde kimse farkına bile varmıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.