Site Rengi

DOLAR 32,3770
EURO 35,0164
ALTIN 2.325,59
BIST 9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 21°C

Eskişehir Sol Değil, Merkezi Sağ Seçmeni Olan Bir İldir

11.10.2021
A+
A-

Bakın 1991 seçimlerine… Beşini de merkez sağ kazanmış.

27 Mart 1994 belediye seçimlerine bakınmerkez ve ilçeler olduğu gibi DYP.

Kimde böyle bir yetenek var?

İ.YAŞAR. DEDELEK… Eskişehir politik tarihine babasından sonra ismini yazdırmış bir siyasetidir.

DEDELEK’in 1999-2004, 2009, 2014 Yılmaz Büyükerşen’e verdiği lojistik ve siyasal desteğe ne demeli?

AK Parti’nin Tayyip Erdoğan liderliğinde seçmen rüzgârının arkasına aldığı bir dönem… Yeniden umut olmuş. Tek başına 3 Kasım 2002 seçimlerinde iktidar olmuş. Hele, 2004 seçimlerinde akıl dolu desteği. ESKİ genel müdürlük görevini yapan Faruk Karaçay AK Parti’den aday olarak çıkartılmış. Siyasetten anladığı falan da yok. Arkasında Çerkez lobisi maddi, manevi tam destek..

AK Parti, ne yazık ki çok az sayılabilecek (9.650) oy farkı ile Büyükerşen karşısında kaybetmesine rağmen Odunpazarı ve Tepebaşı belediye başkanlıklarını kazanmasını bilmişti.

Dedelek, seçim gecesinde bile hep Büyükerşen’in yanında olmuştur. Her zaman Yılmaz Büyükerşen’in yanında olmuştur. Bunun ne anlama geldiğini herhâlde anlamışsınızdır.                                                        

2009 belediye seçimlerinde DSP’nin Tepebaşı Belediye Başkan adayı net olarak belli değil. Yılmaz Büyükerşen, Ahmet Ataç’ı da istemiyor. Ataç’a kadar olmaz diye diretiyor. Büyükerşen’le o günlerde aralarının iyi olduğu söylenemez… Dedelek, Ahmet’in yeniden aday gösterilmesi için kulisler yapıyor. Ataç’ın aday gösterilmemesi hâlinde seçimleri kaybedebileceğini, ısrarla ve inatla Büyükerşen’e anlatarak onu ‘ikna’ ediyor. Kamuoyu pek bilmese de durum böyledir.

2019 seçimlerinde…

Dedelek, Ahmet ATAÇ derken, Odunpazarı adayı olan Kazım KURT’un adaylığını hiç benimsememiş ve Kazım Kurt’un adaylığı ile seçimlerin kaybedilebileceğini Yılmaz Büyükerşen’e söylemiştir. Gönlünden geçen isim ise, Ayhan Boyer’in CHP Odunpazarı adayı olarak gösterilmesi… Dedelek, Ayhan Boyer’i sahaya sürmüştür. BoyerOdunpazarı kültür merkezinde yapılan özel bir törenle CHP saflarına geçmiştir.

BOYER’in olmayacağını bildiği için, Erman GÖLET üzerinde ısrarcı olmuş, ancak bu düşüncesi karşılık bulmamıştır. Yılmaz hoca yer mi! Yemez tabii! Hele Büyükerşen’in: “Ayhan Boyer, gel seni meclis üyeliği listesine yazalım” demesini hala bir türlü anlamış değil. Yakın çevresine bunu anlatıyor ve diyor ki böyle bir şey olur mu?

Adam belediye başkanlığı yapmış.

Dedelek, Kazım Kurt öngörüsünde yanılmış, karşı çıkmasına rağmen Kazım KURT 2.dönem ÜST ÜSTE kazanmasını bilmiştir.

Özellikle, İbrahim Kökdere ve Niyazi Çetin’i Belediye Meclis üyeliği listelerinde yer almasını,Büyükerşen’e ve Ahmet Ataç’a önermiştir. Onlarda bu öneriye kulak vermiş listelerinde yer almıştır. ne kadar toplum için işe yaradıkları pek bilinmese de neredeyse kadrolu Belediye Meclis Üyesi olmuşlardır.

Yani, pek bilinmez ama, Ahmet Ataç’ın da DEDELEK’ e VEFA borcu vardır vefa İstanbul’da bir semt değil ise.

DEDELEK ÖNEMLİ POZİSYONDA

Başka bir olayda 1995 seçimleri öncesinde yaşanır. Mahmut Erdir, TZDK da çalışmış en son Devlet Denetleme Kurulu teknik baş denetçiliği yapmış bir isim.

Bürokrat..

Dedelek ile Mahmut Erdir aslında kuzenler. Bir gün Dedelek’ in yanına gelir. O zamanlar Dedelek önemli bir pozisyonda. Genel Başkan yardımcısı. Mahmut Erdir der ki;  Ben milletvekili olmak istiyorum DYP’ den.. Kuzen Mahmut Erdirfikriyat olarak zaten muhafazakârdırsağcıdır. Dedelek ile birlikte çay içerler, sohbet ederler ama, DEDELEK ne yapabilir?                              

Hop böyle tepeden inme bir istek. Bir de kuzen. Misyonu gereği böyle halktan, sahadangelmeyen, emek vermeyenlere “fikriyat olarak aday olmalarına karşıdır. Milletvekili aday olmak isteyen, çevresinde bilinmeli ve tanınmalı oy getirme potansiyeli olmalı.  Dedelek, deneyimini konuşturur ve aklında hemen senaryo şekillendirir. Abi be, biliyorsun böyle dönemlerde ADAYLIK müracaatı çok olur. Bizim partinin adaylık sınırının “kontenjanı dolu. Ama, sana bir akıl vereyim. DSP’ de bir boşlukvar. Orada, çok daha rahat edersin. Nasıl? Olsa sen de bizdensin. Üzerime düşeni yaparım merak etme!  Koordine sağlanır ve Mahmut Erdir, Dedelik’ in dediğini yapar ve DSP’ninyolunu tutar.

Öncesinden her şey zaten Dedelek tarafından alt yapısı hazırlanmıştır. Çünkü Dedelek’ in, DSP nin içinde dost elleri vardır. Ricası kırılmaz ve Hüsamettin Özkan tarafından, Ecevit’e önerilir. 95 seçimlerinde Eskişehir, DSP listesinin ilk sırasında Mahmut Erdir yerini alır. Rahşan Hanım 2. sıraya isim ister. O isim de, NecatiAlbaydır.

Her ikisinin adaylığına DSP il teşkilatı karşı çıkar ama iş işten geçmiştir. İkisinin de , DSP ye miligram katkısı olmamıştır. Tabanı tanımamaktadır.

Eskişehir’de, DSP teşkilatı ayaklanmış Sadi Nebreklinin ilk sırada yer alması için, ANKARA’ ya partinin emekçileri otobüslerle genel merkez kapısının önüne kadar gitmişlerdir.  DEMOKRAT ECEVİT… Halkçı ECEVİT sesleri partinin önünde yükselmiştirAydın Tümen’de gelişen olayları balkondan izlemiştir.

PARTİLİLER dertlerini anlatmak isterlerken, partinin merdivenlerinden dış kapıya kadar gelen Ecevitler; hepsini siz kim? oluyorsunuz diye kapıdan kovmuştur! 

Bazıları, Ecevitler ’in kendilerine karşı hiç hak etmedikleri bu tutum karşısında şaşkınlıklarını gizleyememişler, basının önünde demeçler verilmiş, ‘Halkçı Ecevit’ dedikleri bu adam mı diye sormuşlardır?

Böylelikle, önemli bir değer olan 27 Mart 1994 büyükşehir belediye başkanlık seçimlerini burun farkıyla kaybeden Sadi Nebrekli, politikayı bilmediğinden, bozuk para gibi harcanmıştır. Yine kimse bilmez ama, Dedelek, Sadi Nebrekli’yi her zaman takdir etmiş, onun milletvekili olamamasına çok üzülmüştür.

Bir zamanlar, Ecevitler için söylenmedik söz bırakmayan Dedelek: Ortanın solu Moskova’nın yolu demişti.

Kader onu milletvekili genel başkan yardımcısı pozisyonuna getirince önü açılmış, koalisyon çalışmaları sürecinde Karaoğlan Eceviti çok sevmiştir. “Ben” demiştir, “geçmişte çok yanlış tanımışım Ecevit’i… Gerçek bir vatansevermiş…Ecevit’i tanıdıktan sonra tam bir devlet adamı” diyerek hakkını da teslim etmiştir.

(devamı yarın)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.