Site Rengi

DOLAR 32,5868
EURO 34,8351
ALTIN 2.495,48
BIST 9.636,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Eskişehir Türk Ocağı’nda ‘Osmanlı Sarayı Hanımlarının Mektupları’ Konferansı

Eskişehir Türk Ocağı’nda ‘Osmanlı Sarayı Hanımlarının Mektupları’ Konferansı
14.12.2019
A+
A-

Eskişehir Türk Ocağı tarafından düzenlen haftalık sohbetlerde; bu haftanın programının konuğu, ‘Osmanlı Sarayı Hanımlarının Mektupları’ başlıklı konferansı ile araştırmacı-yazar Sinan Çuluk oldu.
Düzenlenen konferansa; çok sayıda davetli katıldı ve davetliler konferansı ilgiyle izlediler.
Araştırmacı – yazar Sinan Çuluk; Eskişehir Türk Ocağı’nda düzenlenen konferans da yaptığı konuşmasında, ‘’Osmanlı Sarayı Haremi padişahların eşleri ve çocuklarıyla birlikte yaşadığı evi, yuvasıdır. Osmanlı Haremi; adı üstünde ‘mahrem’ yabancı gözlerin nazarından uzak tutulan bir mekân olarak yüzyıllardır ilginin odağındadır. Toplumun ilgisi yoğun olunca, spekülasyonlardan uzak, hakkaniyetli değerlendirmelerden ziyade, ne yazık ki asılsız, gerçeğe aykırı çalışmaların daha etkili olduğu gözlenmektedir. Yıllardır bu sahada yapılan çalışmaların belgelerden ziyade tahminlere ve kurgulara dayalı olmasından dolayı oluşan bilgi kirliliği, son yıllarda devlet arşivlerinde yapılan tasnif çalışmaları sonucunda, kamuoyuna arşiv belgelerine dayanılarak bilgi sunan çalışmaların önünü açmış ve belli ölçü de bilgi kirliliğinin önüne geçilebilmiştir’’ dedi.

Çuluk: “Harem, valide sultanlar, padişah kadınları ve kızları özelinde yapılan çalışmalarda doğruyu aksettirecek en önemli belge gruplarından biri de, bizzat saray mensuplarının kaleminden çıkma mektupları olacaktır. Bu akşam Eskişehir Türk Ocağı’nda gerçekleştirilen sohbette, bu konu öne çıkarılmıştır. Saraylı hanımların mektuplarında en dikkat çekici yan, kullandıkları arı-duru Türkçedir ve günümüz de bile rahatlıkla anlaşılabilecek durumdadır. Bu mektuplar; siyasî tarih yazımı kadar, kültür ve sosyal tarih yazımı bakımından da büyük önem taşımakta, bize çok değerli bilgiler vermektedir” dedi.
Programın sonuna doğru; soru – cevap bölümüne geçildi ve soruların sorular cevaplandırıldı.
Eskişehir Türk Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi TÜLOMSAŞ Başmüfettişi Mustafa Tezel tarafından; konuşmacı Sinan Çuluk’a, şükran beratı ve hediyeler takdim edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.