Eskişehir'in tarihi dokularından biri olan Hamamyolu Caddesi, civarında bulunan kahveci esnafının öektiği kuru kahve kokusuyla yoldan geöenleri adeta mest ediyor.üü
Tarih boyunca biröok medeniyet tarafından tÜketilen kahve, tadı ve kokusuyla iöenleri kendine hayran bırakıyor. Eskişehir'in Önemli simgelerinden biri olan Hamamyolu Caddesi'nde de yaklaşık bir asırdır kahveciler kuru kahve öekiyor. Burada sabah saatlerinde dÜkkçnlarını aöan esnaf, akşama kadar kahve öektikleri iöin etrafa hoş bir koku yayılıyor. Kahve öekme makinelerinde bulunan zillerden öıkan sesler de caddeden geöenlere adeta mÜzik resitali yaşatıyor. Konuyla ilgili 28 yıldır kahvecilik yapan Sabahattin KÜöÜk, kahve kÜltÜrÜnÜn giderek arttığını ifade etti. KÜöÜk, çKahve kÜltÜrÜ burada öok yaygın ve biz de bu yÜzden bÖyle bir hizmet veriyoruz. 1950'den beri bizim iş yerimiz kahve satarak biliniyor. Ben yaklaşık 28 yıldır buradayım. DÜnya değişiyor. Hamamyolu da değişime uğradı. GÖrsel olarak da biröok değişime uğradı. Bizim kahve kÜltÜrÜnde öok değişen bir şey olmadı. Artarak ilerleyen bir kÜltÜr var. Memnunuz biz bu gidişattan. Halkımız da bizden memnun. ÜnkÜ taze ve sıcak ÜrÜn alıyor bizden. Bunun keyfi daha başkaç dedi.ü


çİstanbul'da bulunan Mısır arşısı'na, İzmir'de bulunan Kemer Altı'na benzetiyorlarçü
Vatandaşların kahve dÜkkçnlarının bulunduğu caddeyi TÜrkiye'nin Önemli öarşılarına benzettiklerini aktaran KÜöÜk, çİstanbul'da bulunan Mısır arşısı'na, İzmir de bulunan Kemer Altı'na benzetiyorlar. Buradaki tarihi dokuyu hissediyorlar. KÖşeden girdikleri anda kahve kokusunu alıyorlar. Bizden de hediye olarak kahve gÖtÜrÜyorlar. Onlar öok memnunlar, hatta sosyal medyada da bizden öok bahsediyorlar. ok beğendiklerini ifade ediyorlar. Yerli turistin Eskişehir'e öok bÜyÜk getirisi olmuştur. Tanıtımı da öok gÜzel yapılmıştır. Bu sokakta şu an da 5 tane kahveci var. Geömişte 3 tane bulunuyordu ve diğerleri de farklı sektÖrdeydi. Bu sayının öoğalması burayı tam anlamıyla kahve sokağı haline getirdi. Eskiden bu kadar yaygın değildi ama öok daha fazla rağbet gÖrÜyordu. Kahvemizi burada kavuruyorduk ve bÖylelikle kokusu daha fazla yayılıyordu. BugÜnlerde burada kavuramıyoruz ama kahveci sayısı arttığı iöin kokusu aynı şekilde kaldı. 1950'lerde bizim bÜyÜklerimizi tanıyanlar ve hala o sebepten ÖtÜrÜ bizden kahve alanlar var. Yaşlı dedelerimiz geliyor ve eskiden buradan aldıklarını sÖylÜyorlar. Kahve alırken sıra beklediklerini sÖyleyerek eskileri yad ediyorlarç diye konuştu.ü

çYaptığımız bu iş sanat ve herkesin yaptığı sanat ayrıçü
Kahve esnafından Burhan ngÜl ise kahve işinin bir sanat olduğunu belirterek şunları sÖyledi:ü
çBizim bÜyÜklerimiz zamanında kÜöÜk kÜöÜk dÜkkanlarda 2 arkadaş burada kuru kahveciliğe başlamış. Bundan yaklaşık 80 yıl Önce. Bu mahallenin kahve kokmasının sebebi, eskiden burada bulunan kahve ocaklarının bulunması ve kahveyi kendimizin kavurmasıydı. Benim kavurduğumu babam kavuramazdı. Babamın kavurduğu ayrı, benim kavurduğum ayrı, ağabeyimin kavurduğu daha ayrıydı. Yaptığımız bu iş sanat ve herkesin yaptığı sanat ayrı. Ona gÖre de mÜşterimiz vardı. Belediye koku yapıyor diye bu ocakları kaldırma kararı aldı. Onları kaldırınca eskisi kadar o kokuları yakalayamaz olduk.

Eskiler der ki 'Ehlikeyfin keyfini ne tazeler?

Taze elinden pişmiş taze kahve tazeler.' Kahvenin tazesi her zaman iöin iyidir.ç