Site Rengi

DOLAR 32,3697
EURO 34,9815
ALTIN 2.326,16
BIST 9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 18°C

ESMİAD’dan ‘Dünya Çiftçiler Günü’ Açıklaması

ESMİAD’dan ‘Dünya Çiftçiler Günü’ Açıklaması
13.05.2020
A+
A-

Eskişehir Müteşebbis İş Adamları Derneği (ESMİAD), Dünya Çiftçiler Günü’ dolayısıyla bir açıklama yayınladı. ESMİAD Başkan Yardımcısı Av. Serhat Yener’in yaptığı açıklamada: “Bilindiği üzere 14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü olarak kutlanmaktadır. Her 14 Mayıs’ta olduğu gibi bugünde bilboardlar, sosyal medya iletileri, gazetelerin reklam köşeleri vb. alanlar Çiftçilerimize ayrılacak, güzel ve özlü sözler ile Çiftçilerimizin günü kutlanacak belki de bizi unutmadılar diye Çiftçilerimizin yüzünde tatlı bir tebessüm oluşacaktır. Fakat tarihler 15 Mayıs’ı gösterdiğinde Çiftçilerimiz sorunları ile baş başa kalacak ve kara kara düşünmeye devam edeceklerdir.
​Çiftçilerimizin tarımsal alanda ki zorlukları kendilerinin aşamayacağı da açık bir olgudur. Tarımsal faaliyetlerin başlıca sorunlarına baktığımızda mazot fiyatları, gübre fiyatları ve gübre desteklemelerindeki orantısızlık, sulanabilir alanların kısıtlı olması ve sulamaya dayalı elektrik borçları, tarımsal kredi kullandıran bankaların tutumu, tarımsal desteklerde uygulanan stopaj kesintisi gibi etkenler ön plana çıkmaktadır.
​Çiftçilerimizin öne çıkan başlıca sorunlarının çözümü noktasında ise çözümü olmayan bir sorun karşımıza çıkmamaktadır. Mazot fiyatları ile ilgili olarak ötv’nin kaldırılması veya en azından Çiftçiye özel ötv oranı belirlenmesi, gübre fiyatlarının kontrol altında tutulması ve destek verilen gübre türleri veya markalarının genişletilmesi, sulanabilir arazilerin taşıma su ile arttırılması, Elektrik borçlarının yapılandırılması ve elektrik enerji fonu ile TRT payının kaldırılması, Çiftçilerimizin dara düştüğü zamanlarda düşük faiz vurgusu ile kredi kullanmalarının önünün açılması yerine devlet desteği ile Çiftçinin yanında olunması ve verilen desteklere % 2 ila 4 oranında değişen stopaj kesintilerinin kaldırılması gibi pratik iyileştirmeler ile Çiftçimizin yüzünü güldürmek mümkündür.
​Küresel olarak çağımızın felaketi olarak adlandırabileceğimiz Covid-19 salgınında bir çok meslek grubuna ekonomik iyileştirilmelerin yapıldığı gibi, İl – İlçe Tarım Müdürlükleri , İl-İlçe Ziraat Odaları ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği ile Çiftçilerimiz için gerekli çalışmaların yapılmasını, Çiftçilerimizin değerinin sadece 14 Mayıs Günü kutlama mesajlarında kalmamasını temenni ediyor ve bu vesile ile Toprağını alın teri ile sulayan ülkemizin bereket kaynağı Çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.