Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 24°C

ESO Başkanı Kesikbaş; “Enflasyon ile Mücadele İçin Kapsayıcı Bir Ekonomik Program Uygulanmalı”

ESO Başkanı Kesikbaş; “Enflasyon ile Mücadele İçin Kapsayıcı Bir Ekonomik Program Uygulanmalı”
30.01.2022
A+
A-

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş; “Enflasyon ile mücadele için kapsayıcı bir ekonomik program uygulanmalı.” Dedi

Enflasyonun gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin en önemli sorunu olduğuna dikkat çeken Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Tüm dünyada Merkez Bankaları enflasyonun geçici olacağı öngörüsünden vazgeçti. Kalıcı, küresel bir enflasyon eğilimi ile karşı karşıyayız” dedi.

Para politikalarındaki sıkılaşma, tahvil faizlerindeki yükseliş, jeopolitik gelişmeler ve belirsizlik, pandemi sürecinde uygulanan mali ve parasal genişleme, enerji ve gıda fiyatlarındaki artış, tedarik zincirinde yaşanan kırılmalar enflasyon ivmesini daha da yukarıya taşıdığını söyleyen Kesikbaş, şunları kaydetti ve yeni bir ekonomi programına vurgu yaptı; “Pandeminin etkileri tam olarak kalkmadığı sürece hem ülkemizde hem de dünyada enflasyon sorun olmaya devam edecek.
FED faiz artışı ve bilanço daraltma açıklamaları, doların maliyetini arttırarak ülke para birimleri üzerinde de negatif yönlü bir etki oluşturuyor. FED ‘in hızlı faiz arttırışlarının ülke ekonomilerini ters yönlü etkileyeceğine yönelik olarak IMF uyarılarda bulunuyor ve hızlı bir şekilde ülke para birimlerinde değer kayıplarına ve sermaye çıkışlarına neden olacağına dikkat çekiyor.

Türkiye’de güçlü bir enflasyon ile karşı karşıyayız.
Aralık ayında beklentilerin üzerinde açıklanan yüksek enflasyon, maliyetlere yansımaya başladı ve önümüzdeki aylarda fiyat artışlarının artarak devam edeceği yönünde beklentiler yüksek. Türkiye’deki para politikalarının yanında yüksek oranda yurtdışından da ithal edilen bir enflasyon ile uğraşıyoruz. Güçlü küresel talebin yanında tedarik zincirindeki kırılmalar, gıda ve elektrik, doğalgaz, petrol gibi enerji fiyatlarındaki artışlar enflasyon baskısının artacağına işaret ediyor.
2022 yılı enflasyon ile yaşayacağımız bir yıl olacak gibi gözüküyor.

Gelişmiş ülkelerde enflasyon sorunu olmasına rağmen, orta vade beklentileri aşağı yönlü. Ancak ülkemiz son 2 aylık enflasyon verilerine baktığımızda dünyadan ayrışıyoruz.
Enflasyon ile mücadele ve kontrol altına alabilmek için; topyekün, üretim ekonomisini önceliyecek, yeni bir ekonomi programına ihtiyaç var.
Yapısal reformlara ihtiyacımız var.
Yapısal ekonomik reformların; üretimden finansmana, eğitimden ihracata, teknolojiden yabancı yatırımcıya, Ar-Ge süreçlerinden kamu alımlarına ve stratejik sektörlere, ithal ikamesinden tasarrufa, global algıdan seçiciliğe kadar tüm etkenleri içeren ama en önemlisi rasyonel, disiplinli ve kredibilitesi yüksek para politikalarına ve etkinliği yüksek Merkez Bankasına ihtiyacı bulunmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.