Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 27°C
Sal 28°C

ESOGÜ’de Gençler Çevre Sorunlarını Tartıştı, Çözüm Önerileri Sundu

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Çocuk ve Genç Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOGEM) tarafından düzenlenen "Çevre Çalıştayı", ESOGÜ öğretim üyeleri ve öğrencileri, ÇOGEM Yönetimi ile Eskişehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşti. ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Figen Çalışkan, Doç. Dr. Ümit Şirin ve Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çalışkan'ın sunumları ile başlayan çalıştayda çevre sorunları masaya yatırıldı. Çalıştay sunumlarından önce kısa bir konuşma yapan ÇOGEM Müdürü Prof. Dr. Ferhan Esen, gençlerin sunacağı fikirler doğrultusunda yol haritalarını oluşturacaklarını belirtti. Prof. Dr. Ferhan Esen, etkinlikte emeği geçenlere teşekkürlerini sundu. 

ESOGÜ Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Figen Çalışkan "Sürdürülebilir Kalkınma İçin Küresel Hedefler ve Çevre" başlıklı sunumunda Birleşmiş Milletlerin yoksulluğun tüm boyutlarıyla ortadan kaldırılması amacıyla kabul ettiği 17 maddeden oluşan Küresel Hedeflerini anlattı. Bu hedefler arasında çevre temalı "İklim Eylemi", "Sudaki Yaşam" ve "Karasal Yaşam" hedefleri üzerinde durdu. Temiz su kaynaklarına erişim, çölleşme, kontrolsüz avcılık gibi sorunlara değinen Doç. Dr. Figen Çalışkan dünyanın insanlara yetemez hale geldiğini ve yapılan tahminlere göre 2050 yılında insan nüfusunun ancak üç dünyaya ihtiyacı olacağını kaydetti. Çevre sorunlarıyla küresel düzeyde mücadele etmek için Birleşmiş Milletler öncülüğünde yapılan çalışmalardan bahseden Doç. Dr. Figen Çalışkan, Türkiye'de uygulanan "Sıfır Atık" projesinin "sorumlu üretim, sorumlu tüketim" hedefi doğrultusunda yapılan çalışmaların bir örneği olduğunu belirtti. 

"Çevre Sorunları ve Yaban Hayatı" konulu bir sunum gerçekleştiren ESOGÜ Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Şirin ise yaşanan çevre sorunları neticesinde ortaya çıkan mevcut durumu değerlendirdi. Sorunlara çözüm arama noktasında sorunu ve etkilerinin doğru tespit etmenin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Ümit Şirin, çevre sorunu olarak ortaya koyulan ve yaşamı tehdit ettiği bilinen tüm etkenlerin insanla ilişkili olduğunu ifade etti. Gelinen noktada insanın doğada bıraktığı izleri artık telafi edemeyecek noktaya geldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ümit Şirin, tüm yasal düzenlemelere rağmen endüstriyel atıkların hala çevresel sorunların başında geldiğini belirtti. Su kirliliği, hava kirliliği, toprak kirliliği, ışık kirliliği, gürültü kirliliği konularını çeşitli örneklerle açıklayan Doç. Dr. Ümit Şirin, çözüm noktasında sivil örgütlenme, toplumsal baskı, sürdürülebilir yaşam bilinci ve farkındalık artırma çabalarının önemli olduğunu kaydetti.

ESOGÜ Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çalışkan ise Anadolu'nun biyoçeşitlilik açısından önemini ve biyoçeşitlilik bakımından neden bir kıta özelliği gösterdiğini anlatan bir konuşma yaptı. Biyoçeşitlilik kavramını açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çalışkan, çevresel faktörlerin biyoçeşitlilik üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti. Anadolu'nun sürekli yeni türlerin oluşmasına imkan sağlayan coğrafi özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çalışkan, bu coğrafyanın Avrupa'nın iki buçuk katı bitki türüne ve bir buçuk katı hayvan türüne ev sahipliği yaptığına dikkat çekti. Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çalışkan, Anadolu'nun bugün dünyadaki ekonomik bitki türlerinin de gen merkezi olduğunu belirtti. 

Sunumların ardından ESOGÜ'lü gençler çevre sorunlarına ilişkin notlar alarak çözüm önerileri geliştirdi. Gençlerin tartıştığı sorun ve çözüm önerileri ile çalıştay sonuç raporu oluşturuldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.