ESGES 'Bilimsel Araştırma Okuryazarlığı ve Akademik Yazma' eğitimleri başladı
ESGES 'Bilimsel Araştırma Okuryazarlığı ve Akademik Yazma' eğitimleri başladı
İçeriği Görüntüle

Eskişehirli Üreticiler, Frig Vadisi'nin daha öok turist tarafından ziyaret edilmesi iöin yapılan proje kapsamında binlerce lavantayı toprakla buluşturdu.üü

KÜltÜr ve Turizm Bakanlığı gÖrevinde bulunan Prof. Dr. Nabi Avcı dÖneminde, Frig Vadisi'nin canlandırılması iöin yapılan proje meyvelerini vermeye başladı. Fransa'da bir diğer Örneğinin yer aldığı proje alana bir öok turisti öekmeyi başarırken, Frig Vadisi iöerisinde yer alan mahalleler lavantayı kısa sÜrede benimsedi. zellikle ŞÜkranlı Mahallesi'nde ekimi yapılan lavanta, bir öok alanda Üretime dÖnÜşmeye başladı. 'retici ise; gÜzel kokan, gÜzel gÖrÜntÜler oluşturan, bÖlgeye turist öeken ve biröok ÜrÜnde kullanılan lavantayı daha fazla Üretmek iöin kolları sıvadı. zellikle; yoğurdu, sabunu, balı, irmik helvası, dondurması ve hatta baklavası bile yapılan lavanta, Üreticinin yÜzÜnÜ gÜldÜrmeye şimdiden başladı. HenÜz 2 yıldır lavanta ekimini yapan Üretici ise, daha geniş alanlarda daha fazla lavantayı toprakla buluşturmayı istiyor.ü

çFrig vadisine kardeş, lavanta vadisiçü
'retimle ilgili aöıklamalarda bulunan ŞÜkranlılar KÜltÜr Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kadri Ay, çŞÜkranlılar Derneği olarak son 4 yıl iöerisinde Özellikle kÖyÜmÜzde alternatif ÜrÜn olarak lavantayı Ön plana öıkardık. Lavantayla ilgili projeler geliştirdik ve AR-GE öalışmalarımızı tamamladık. zellikle İl Tarım MÜdÜrlÜğÜ'mÜzÜn destekleriyle 2 yıldan beri kÖyÜmÜzde lavanta Üretimini Ön plana öıkardık. KÖyÜmÜz Önceden nohutuyla mercimeğiyle isim yapmıştı. Ama son yıllarda yaban hayatın korunmasıyla ilgili öıkan yasalarla birlikte Özellikle domuz, geyik gibi hayvanlar arpaya, buğdaya, nohuda, mercimeğe zarar verdi. Sonra biz farklı arayışlar iöerisine girdik. Bu arayışların iöerisinde yapmış olduğumuz öalışmalarda Özellikle son yıllarda Fransa'da ki turizmle ilgili gÖrselleri gÖrdÜkten sonra biz de bu işi 3 bin yıl Önceki bir tarihe dayanan kÖyÜmÜzÜn yerleşimindeki alanlar da yapabiliriz diye dÜşÜndÜk. BÖlgeyi tamamen turizme aöarak lavanta vadisini, lavanta turizmini de bu bÖlgede yerleştirmeye öalıştık. Aslında bir slogan belirledik; 'Frig vadisine kardeş, lavanta vadisi' adı altında. Şu an itibariyle 2 yıldan beri lavantalarımız Özellikle bu yıl kÖylÜlerimize gelir olarak dÖndÜ. Hala proje Üzerindeki öalışmalarımızla her yıl İl Tarım MÜdÜrlÜğÜmÜzÜn destekleriyle 20 bin fideyi toprakla buluşturuyoruz. Şu anda 50 bin fidemiz toprakla buluştu. YÜzde 90'ın Üzerinde başarımız var. Bundan da kÖylÜlerimiz kazanmaya başladılar. Gidişatımız gÜzel inşallah daha gÜzel olacakç dedi.ü

çEv hanımlarımıza para kazandırmaya başladıçü
KÖyÜn havasında bir değişimin yaşandığına dikkat öeken Başkan Kadri Ay, çKÖy tezek kokması lazım normalde ama biz artık bÜyÜk şehir yasasından sonra malum mahalle olduk. Mahalle olunca kokumuzda değişti. ŞÜkranlı mahallemiz bin 400 rakıma sahip ormanlık bir alan. zellikle mayıs ve haziran aylarında kısmen yÜzde 21 oksijenin gÖrÜldÜğÜ kaz dağlarından sonra ender gÖrÜlen alanlardan birisidir. Bu konuda temiz havamıza ilave olarak lavanta kokusu geldi. Biz lavantayı kokusunun yanında yapmış olduğumuz profesyonel AR-GE öalışmaları kapsamı iöerisinde de değerlendirdik. Lavantayı gıda ÜrÜnlerinde kullanmayı, lavantayı temizlik ÜrÜnlerinde kullanmayı dÜşÜndÜk. Bununla ilgili de lavantalı irmik helvamız, lavantalı dondurmamız, lavantalı yoğurdumuz, lavantalı baklavamız başta olmak Üzere değişik AR-GE öalışmalarımız oldu. Bunların iöerisinde Özellikle ev hanımlarımızın evlerinde yapmış oldukları butik lavanta sabunları siparişlerle ev hanımlarımıza para kazandırmaya başladı. Frig Vadisi'nin tanıtımına da katkı sağlamak iöin tÜm Eskişehirlileri ve Eskişehir dışındaki arkadaşlarımızı kÖyÜmÜze bekliyoruzç diye konuştu.ü

çSonuölarını ÖnÜmÜzdeki sezon biraz daha iyi gÖrebileceğizçü
Eskişehir'deki lavanta ekimini değerlendiren Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı SÜleyman Buluşan ise, çLavantayı ekmeye Eskişehir olarak Nabi Avcı'nın KÜltÜr ve Turizm Bakanlığı dÖneminde başladık. Seyitgazi ŞÜkranlı kÖyÜ bÖlgesinde ilk destekli olarak ekilme başladı. Tepebaşı bÖlgesinde yer alan Karadere KÖyÜmÜzde de ekimler yapıldı. Yağıyla, gÜzelliğiyle lavanta dikkat öekiyor. Mesela Fransa gibi bir Ülkede lavanta bahöeleri turistik bir yer olarak vatandaşa aöılmış. Bisikletlerle iöini gezdirerek gÖrÜntÜ almaları sağlanıyor. Bunun yanı başında tabi lavantayla biz Eskişehir olarak yeni tanıştığımız iöin sadece demet halinde ve yağ olarak satışını biliyoruz. Seyitgazi bÖlgesi başta olmak Üzere; Tepebaşı bÖlgesinde de Karadere KÖyÜ'nde de ekimi toprak verimli olduğu iöin yapılıyor. Tarım Bakanlığımız bu konuda desteğini fideyle yapıyor. Lavantanın öok gÜzel gÖrÜntÜsÜyle inşallah Eskişehir'de ekonomiye öok katkı sağlayacağını dÜşÜnÜyoruz. Bundan sonraki 2 yılda verimi daha net gÖreceğiz. Şu anda biz satış konumuna gelmediğimiz iöin, satış esnasında ne şekilde satılacağını gÖreceğiz. Eskişehirli Üreticimiz zaten lavanta konusunda öok arayışöıdır. Yeni başladığımız iöin, 'Neler olabilir, neler daha gÜzel oluşur' bunun peşindeler. ÜnkÜ biz hakikaten bunun yabancısıyız. Ama sonuölarını ÖnÜmÜzdeki sezon biraz daha iyi gÖrebileceğizç şeklinde konuştu.