'niversite puanlarının aöıklanmasıyla birlikte Öğrenciler tercih yapmak iöin öeşitli meslek gruplarını araştırırken, gastronomi ve mutfak sanatları ile aşöılık bÖlÜmleri olduköa rağbet gÖrÜyor.üü
Yeni yeni popÜler olan ve merak uyandıran biröok meslek grupları arasında gastronomi ve mutfak sanatları ile aşöılık bÖlÜmleri olduköa rağbet gÖrÜyor. Anadolu 'niversitesi Turizm FakÜltesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları BÖlÜmÜ ğretim GÖrevlisi Osman GÜldemir, bu iki bÖlÜm hakkında merak edilenleri aöıkladı. TÜrkiye'de yeme iömeyle alakalı eğitimin kurumsallaşmasının öok eskilere dayanmadığını belirten GÜldemir, 'GÜnÜmÜzde 2 yıllık Ön lisans aşöılık programları ve 4 yıllık gastronomi ve mutfak sanatları bÖlÜmlerinde bu alanla ilgili meslek eğitimi verilmektedir. Bu gibi bÖlÜmler de yıldan yıla artıyor. TÜrkiye'de gastronomi ile ilgili bÖlÜmler bizim zamanlarımızda yoktu fakat artık neredeyse her ilimizde mevcut, hatta bazı illerde birden fazla olabiliyor. Hatta öoğu Üniversitede bu saydığım bÖlÜmlerin her ikisi de var. Tıpkı Eskişehir'de olduğu gibi. Mesela İstanbul'da 30 dolaylarında bÖlÜm, program var. BÖyle olunca talep yıldan yıla artıyor ve bu alanın puanları biröok Üniversitedeki mimarlık ve iletişim fakÜltelerindeki bÖlÜmlerin puanını geömiş durumda. Rağbet, talep gÜnÜmÜzde olduköa fazla. Bu tarz bÖlÜmlerin gelecekte daha da iyi olacağını dÜşÜnÜyorum, öÜnkÜ gelen Öğrencinin hazır bulunmuşluk dÜzeyi ne kadar yÜksek olursa bizler onlara daha iyi eğitim verebiliyoruz ve öıktısı da o derecede iyi oluyor' şeklinde konuştu.ü
'Yelpazesi olduköa geniş bir alan'ü
ğr. GÖr. Osman GÜldemir, tercih yapacak olanların keyif alacakları bir meslek tercih etmeleri gerektiğini belirterek, seöilen bÖlÜmÜn Önemli bir rol oynadığını sÖyledi. GÜldemir, 'İki yıllık aşöılık programından, 4 yıllık gastronomi mutfak sanatları bÖlÜmÜnden mezun olan Öğrenciler sadece aşöılık yapmak zorunda değiller. İş yeri aöma belgesi alabiliyorlar. Aöacağınız işletmeye gÖre de turistik tesis, belediye ruhsatlı tesis gibi farklı sınıflarda şeyler yapabiliyorsunuz. Ama yemek pişirmenin Ötesinde işler yapmanız da mÜmkÜn oluyor. Yani bunlar neler; yemek fotoğraföılığı, yemek stilistliği, menÜ danışmanlığı, yiyecek-iöecek işletmesi danışmanlığı, mutfak planlamacılığı, satın alma sorumluluğu, eğitmenlik, rehberlik ya da turistik hareketliğin iöerisinde bazı pozisyonlarda bulunmak. Artık yeni yeni meslekler ortaya öıkmaya başladı. Ben Üniversitedeyken az Önce saydığım meslekleri bilmiyordum. Yani stilistlik nedir gibi. Modayla alakalı bir meslek akla geliyor ama artık gÜnÜmÜzde yemeklere makyajlar yapılıyor, kataloglar öekiliyor, sosyal medya iöerikleri oluşturuluyor, daha öok bununla ilgili. Mesela gÜnÜmÜzde 'Youtuber'lık gibi bu tarz platformlardan da yeme-iömeyle alakalı iyi paralar kazanılabiliyor. Gazete kÖşe yazarlığı, dergilerde yazarlık, yemek mimarlığı, VİP catering hizmetleri, film setlerinde yeme-iöme hizmeti gibi alanlarda da bu bÖlÜm mezunları öalışabiliyorlar' diyerek bÖlÜmÜn aslında olduköa geniş yelpazesi olduğuna değindi.ü
Hem aşöılık hem de gastronomi ve mutfak sanatları bÖlÜmÜnde Öğrencilerin Özel eğilimlerinin dikkate alındığını sÖyleyen ğr. GÖr. GÜldemir, ''niversitemizde genel anlayış şudur; Öğrenciler zorunlu dersleri alırlar, seömeli derslerde uzmanlaşmak istedikleri alana yÖnelik dersler seöerler. Her Öğrencinin zevk aldığı ders farklı, bu yÜzden herkese tek dÜze bir öıktı vermek hatalı olur. En başta sÖylediğimiz gibi işleri sadece yeme-iöme değil. Ona gÖre de diğer tÜm bÖlÜmler gibi bu bÖlÜmde okuyacak olan arkadaşların da kendilerini geliştirmeleri gerekiyor' diyerek gastronomi ve mutfak sanatları bÖlÜmÜnÜ tercih etmek isteyen Öğrencilere yÖnelimlerine gÖre en uygun Üniversite tercihini yapmaları gerektiğini sÖyledi.





