Site Rengi

DOLAR 32,3484
EURO 35,0098
ALTIN 2.329,81
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Gelen Taleplerle İlgili Karaman’dan Açıklama

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Gelen Taleplerle İlgili Karaman’dan Açıklama
30.09.2020
A+
A-

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eğitim-Bir-Sen’in girişimleri neticesinde eğitim bazlı tüm platformların kullanılması ve kısıtların ortadan kaldırılması ile ilgili resmi yazıyı yayınlamasına rağmen, dün okullara bir Whatsapp mesajı göndererek EBA Canlı Ders uygulaması dışındaki tüm canlı ders platformlarını yasakladı. Konuyla alâkalı Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Muammer Karaman ise konuyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Karaman yazılı olarak yaptığı açıklamada: “İl Milli Eğitim Müdürlüğü dün itibariyle okullara gönderdiği bir WhatsApp mesajıyla EBA Canlı Ders uygulaması dışındaki tüm canlı ders platformlarını yasakladığını duyurdu.                                                                                                            Hem de Milli Eğitim Bakanlığı’nın Sendikamızın girişimleri neticesinde tüm platformların kullanılması ve kısıtların ortadan kaldırılması ile ilgili resmi yazıyı yayınladığı tarihte. Tabii ki bu durum hem okul idarecileri hem öğretmenler hem de veli ve öğrenciler tarafından büyük bir şaşkınlıkla karşılandı. Zaten bakanlığın net olmayan belirsizliklerle dolu yaklaşımı ortadayken ve Eğitim-Bir-Sen olarak tüm eğitim paydaşlarını rahatlatacak taleplerle bu belirsizliği ortadan kaldırmaya çalışırken İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu yaklaşımını anlaşılmaz bulduğumuzun bilinmesini isteriz. Yaptığımız araştırma sonucu yaşanılan birkaç müessif olay ve  bazı kişilerin canlı ders platformlarına girerek daha önce elde ettikleri kişisel verileri bu platformlardan paylaşmaları üzerine bu kararın alındığını öğrendik. Fakat olayın önü arkası incelenmeden, paydaşlarla istişare edilmeden hızlıca alınan bu karar öğrenci, öğretmen ve veliden oluşan büyük bir kitleyi olumsuz etkilemiştir. Öyle ki bu karar nedeniyle bugün birçok okulumuzda dersler aksayacak ve program akamete uğrayacaktır. Bunun oluşturduğu sosyal maliyet tüm eğitim camiasını olumsuz etkileyecektir.

Uzaktan eğitim platformlarının kullanımı ile ilgili olarak dikkat edilecek hususlar, kullanımı sırasında izlenecek adımlar konusunda bilgilendirme yapılmaması ise daha büyük bir eksiklik olarak karşımıza çıkmaktadır.  Yasaklama kararı yerine Bilişim Teknolojileri uzmanı öğretmen arkadaşlarımızı devreye alarak çok hızlı bir şekilde uzaktan eğitim platformlarının güvenli kullanımı ile ilgili bilgilendirmeler yapılmasının daha uygun olacağı kanaatindeyiz. Bilişim teknolojilerinin kullanıldığı her platformda bu gibi sıkıntıların yaşanabileceğini bilmeli ve güvenliği arttırıcı önlemlerle süreç devam etmelidir. Bu şekilde yapıldığı takdirde hem süreç yara almamış olur hem de İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz Bakanlık uygulamalarına ters düşen işlemler yapmamış olur.

Bu kararın diğer bir boyutu ise şudur:  Bizler her platformda yüz yüze eğitim yapan özel öğretim kurumları il devlet okulları arasındaki eşitsizliğin eğitimde fırsat eşitliğine ters olduğunu belirtmiştik. Maddi durumu iyi olan veliler bu süreçte çocuklarını özel öğretim kurumlarına gönderirken maddi yetersizliği olan velilerin tek çaresi okullarda verilen canlı ders uygulamalarıdır. Eğer canlı derslerin EBA dışı platformlardan verilmesi yasaklanırsa bu eşitsizlik daha da derinleşecek ve tüm öğrencilerin özel öğretim kurumlarına yönlendirilmesi gibi bir algı ortaya çıkacaktır.

Diğer ve çok önemli bir husus da;  dün itibariyle okullarımıza öğrenci ve velilerin ikametgâh adreslerine varıncaya kadar oldukça detaylı bir tablo oluşturulmasını isteyen bir mail gönderilmiştir. İstenilen tablo kişisel veriler içermekte ve Kişisel Verilerin Korunmasına Dair Kanuna ters düşmektedir. Aynı gün başka yollarla elde edilen kişisel veriler canlı ders platformunda paylaşıldı diye tüm süreci aksatacak şekilde EBA dışı platformları yasaklayan İl MEM’in oldukça detaylı kişisel bilgiler içeren bu tabloyu istemesi de son derece büyük bir çelişkidir. Bizler bu durum karşısında Eğitim-Bir-Sen olarak tüm yönetici arkadaşlarımızı iletişim kanallarımızla uyardık. Bir kez de buradan bu uygulamayı doğru bulmadığımızı ifade ediyor İl MEM’in Kişisel Verileri Koruma Kanunu ve MEB’in resmi yazılarına ters düşen bu taleplerinden ivedilikle vazgeçmesini bekliyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.