Eskişehir Sağlık MÜdÜrÜüUğur Bilge, oruö tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye Özen gÖsterilmesinin Önemli olduğunu belirterek, tek seferde bÜyÜk porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarla her seferinde azar azar kÜöÜk porsiyonlar şeklinde beslenilmesi gerektiğini bildirdi.
Bilge, yazılı aöıklamasında, ramazan ayınınüoruö tutanlar iöin beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay olduğunu aktararak,üyeterli ve dengeli beslenmenin sÜrdÜrÜlebilmesi iöin gÜnÜn oruö tutulmayan bÖlÜmÜnde en az 2 ÖğÜnÜ tamamlamak ve sahur ÖğÜnÜnÜ atlamamak gerektiğini kaydetti.
Sahura kalkılmaması ya da sadece su iöilmesinin zararlı olduğunu belirten Bilge, şunları ifade etti:
çBu beslenme tarzı yaklaşık 16 saat olan aölığı, ortalama 20 saate öıkarmaktadır. Bu da aölık kan şekerinin daha erken saatlerde dÜşmesine ve buna bağlı olarak gÜnÜn daha verimsiz geömesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur ÖğÜnÜ, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı dÜştÜğÜ iöin yemeklerin yağa dÖnÜşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahurda sÜt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da öorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir ÖğÜn tercih edilebilir. GÜn iöinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma sÜresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tÜketmesi, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır.ç
- çGÜnde ortalama en az 2 litre su iöilmeliç
Bilge, iftar sofraları iöin hazırlanan yiyecekler ve bunların tÜketim miktarlarına işaret ederek, iftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlasının bulunabildiğini kaydetti.
İftarda kan şekeri öok dÜşÜk olduğundan kısa sÜrede öok miktarda besin tÜketme isteği doğduğuna dikkat öeken Bilge, şÖyle devam etti:
çYapılan en bÜyÜk hatalardan birisi de öok hızlı bir şekilde, öok yÜksek miktarda besin tÜketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. ok hızlı yemek yendiğinde bu sÜre zarfında fazla miktarda, enerjisi yÜksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık aöısından risk oluşturabilir, hem de ilerleyen gÜnlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vÜcut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya öalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dÖnmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir.ç
Bilge, oruö tutanlara beslenme Önerilerini şÖyle sıraladı:
çOruö tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye Özen gÖsterin.üTek seferde bÜyÜk porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarla her seferinde azar azar kÜöÜk porsiyonlar şeklinde beslenin. Yemeklerinizi hızlı yemekten kaöının, yavaş yavaş ve iyice öiğneyerek tÜketin. Sahur ÖğÜnÜnÜzÜ atlamayın, mutlaka yapın. Sahurda sÜt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da öorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir ÖğÜn tercih edebilirsiniz. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya öorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren, hem de kan şekerini dengeli bir şekilde yÜkselten besinler, beyaz ekmek, pirinö pilavı gibi glisemik indeksi yÜksek olan yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna tercih edin.üİftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sÜtlÜ tatlılar veya meyve tatlıları tercih edin.üSusama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su iöin. Suya ek olarak kafein iöeren iöecekler yerine de sÜt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki öayları tercih edebilirsiniz.ç