Kadın Girişimci Balkan Kültürünü Yaşatmaya Çalışıyor
Eşinin Balkan göçmeni olmasından esinlenen kadın girişimci Fatma Koca, yaptığı Balkan yemekleri ile bu kültürü Eskişehir’de yaşatmaya çalışıyor.
Yıllar önce Balkanlardan göçüp Eskişehir’e yerleşen Koca ailesi, Balkan yemeklerini Eskişehir halkına tanıtıyor. Yaklaşık 4 yıl önce Odunpazarı’nda tarihi bir mekan kiralayıp Balkan lezzetlerini yapmaya başlayan Fatma Koca, vatandaşların yoğun ilgisinden dolayı memnun olduklarını dile getirdi. Kadın girişimci Koca’nın işletmesinde çalışanların Balkan göçmeni olması, ayrıca işletmenin içinde bulunan eşyaların ve fotoğrafların da Balkan yöresine ait olması dikkat çekiyor.
Konuyla ilgili konuşan Fatma Koca, Balkan yemeklerinin bu kadar beğenilmesinden dolayı mutlu olduğunu söyledi. Koca, "4 sene önce burası boştu. Bir şeyler yapalım, hayat verelim, boş durmasın dedik. Ufaktan kendi çapımızda, kendi yaptıklarımız ve doğal olan şeylerle yaşama geçirdik. Kocam göçmen olduğu için o ön ayak oldu. Ben de ona destek verdim ve halâ da devam ediyoruz" dedi.
"Balkan Köftesi Bulgaristan’dan geliyor"
Yaptıkları yemekler arasında en çok tercih edilenin Bulgaristan’dan getirdikleri Balkan Köftesi olduğunu aktaran Koca, "En çok tüketilen Balkan Köftesi. Bize Bulgaristan’dan geliyor. Çok lezzetli bir yemek. Börekler yapıyoruz. Dızmana, kırma börek veya Boşnak böreği dediğim gibi isteğe bağlı. Çok istek oluyor mesela sütlü biber. Muhacırların bir numarasıdır biber ve onlardan yapıyoruz. Balkan kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz tabii ki öyle olmasaydı burası Balkan evi olmaz. Kıyafetlere gelip bakıyorlar, bunlar bizim tarafımız diyorlar. Bütün fotoğrafları inceliyorlar çünkü burada bulunan bütün fotoğraflar Türkiye’den değil hepsi Balkan ülkelerine sahip fotoğraflar" diye konuştu.
Son olarak bir kadın girişimci olarak kadınlara seslenen Koca şunları söyledi:
"Şöyle bir şey söyleyebilirim, bayanlar çalışmalı. Ne yaparsa yapsın boş durmamalı. Bir şeyler üretmek lazım çünkü tüketmek çok kolay."