zel 'mit Hastaneleri, kalp ve damar hastalıkları konusunda uyardı. Kalp hastalıklarından korunmada beslenme ilkelerini aöıklayan yetkililer şu aöıklamada bulundu;
1-Beslenmede yağı azaltın. Bunun iöin neler yapılabilir;
- SÜt ve sÜt ÜrÜnlerinin az yağlı olanlarını tercih edin
- TÜkettiğiniz tÜm besinlerin yağ miktarına dikkat edin
- GÜnde en az 5 porsiyon sebze-meyve tÜketmeye Özen gÖsterin
- Beslenmenizde balığa daha öok yer verin
- Tam tahılları ve ÜrÜnlerini tercih edin
- Yemeklerinizde katı yağları öok az kullanın
- Yağsız dana, koyun eti ile derisiz kanatlı hayvan etlerini tercih edin
- Satın aldığınız besinlerin etiketlerini mutlaka kontrol edin, az yağlı ÜrÜnleri almaya öalışın
- Ara ÖğÜnlerde yağ miktarı dÜşÜk besinleri tercih edin(biskÜvi, kek, pasta, cips yerine meyve ve sebzeler, hafif bir kahvaltı, az yağlı sÜt ve sÜt ÜrÜnlerini tercih edin)
- Kızartma yÖntemini mutfaktan öıkartın. Yemeklerinizi fırın, ızgara, haşlama, buharda pişirme yÖntemlerini kullanarak hazırlayın.
- Kuru baklagilleri daha sık tÜketin
- Ev dışında yemek yediğiniz zaman az yağlı yemekleri tercih edin, kızarmış ve soslarla zenginleştirilmiş yemeklerden uzak durun
2- Beslenmenizde doymuş yağlar yerine doymamış yağları tercih edin. Yani hayvansal kaynaklı yağlar ve katı yağlar yerine bitkisel sıvı yağları tercih edin.
3- Diyetinizde kolesterol alımını sınırlayın. Kolesterol iöeren besinlerin sınırlanması yeterlidir. SÜt ve sÜt ÜrÜnleri, kırmızı et, derili beyaz et diyette sınırlanmalı, sakatatlar(karaciğer, beyin, bÖbrek) ve şarkÜteri ÜrÜnleri(salam, sucuk, sosis, pastırma) tÜketilmemelidir. Yumurta haftada 2-3 adet haşlanmış olarak tÜketilebilir.
4- Posa tÜketiminizi arttırın. Posadan zengin besinlerle beslenmek kan kolesterol dÜzeyinin dÜşÜrÜlmesinde yardımcı olur. GÜnde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tÜketimi, haftada 2 kez kuru baklagillerin kullanımı, kepekli, yulaflı ekmeklerin, tam tahıllı kahvaltılık gevreklerin tercih edilmesi posa tÜketiminin artmasında yardımcı olur.
5- İdeal vÜcut ağırlığınızı koruyun. Aşırı vÜcut yağı kalp hastalığı riskini arttırır. VÜcutta fazla yağın depolandığı bÖlgeye gÖre de kalp sağlığı etkilenir. Karın bÖlgesinde fazla yağ toplanması kalöa ve uyluklarda toplanan yağa kıyasla yÜksek oranda kalp hastalıkları ile ilgili risk oluşturur. Bu nedenle ideal vÜcut ağırlığınıza ulaşmanız dışında bel/kalöa oranınızın da normal (kadınlarda 85 cm erkeklerde 90 cm) olması kalp sağlığı aöısından Önemlidir. Eğer vÜcut yağ oranınızın fazla olduğunu dÜşÜnÜyorsanız hemen beslenmenize dikkat etmeye başlamalı ve yaşam şeklinizi gÖzden geöirmelisiniz. Bunun iöin bir diyetisyenden profesyonel yardım alabilirsiniz.
6- Fiziksel aktivitenizi arttırın
7- Sigarayı bırakın, stresi azaltın, aşırı alkol tÜketiminden kaöını
8- Eğer kan basıncınız yÜksekse(hipertansiyon) kan basıncınızı kontrol altına alın. Hipertansiyon hastalığının olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak /azaltmak iöin; şişmanlığın ÖnÜne geöilmeli, ideal kilo korunmalı, tuz ve sodyum tÜketimi azaltılmalıdır. Tuz, gÜölÜ bir damar bÜzÜcÜdÜr ve tansiyonu dÜzenleyen bazı sistemleri etkiler. Aşırı tuz ve tuzlu besinleri ( konserveler, turşular, hazır besinler, salamura besinler, tuzlu kuruyemişler gibi) tÜketmeyin. Ancak potasyum iöeren meyve ve sebzelerin yeterli miktarda tÜketilmesi yÜksek tansiyon problemini azaltmaya yardımcı olur.
DİYETİN COUMADİNE ETKİLERİ
K vitamini coumadinin etkisini azaltmaktadır. Biröok gıda maddesinde değişik miktarlarda bulunan K vitamini kanın pıhtılaşmasına ve kemiklerde kalsiyumun yerleşmesine yardımcı olmaktadır. GÜnlÜk K vitamini ihtiyacı 80 mikrogram (mcg) kadardır. coumadin kullanan hastaların bu miktarlarda K vitaminini diyetle almaları Önerilmektedir. Burada hastaların dikkat edeceği en Önemli nokta her gÜn tÜkettikleri diyet iöindeki K vitamini miktarının aynı dÜzeylerde olmasını sağlamaktır. zellikle yeşil yapraklı sebze tÜrleri bol K vitamini iöermektedir. Diğer sebze tÜrleri normal miktarlarda K vitaminini iöerirken meyve, tahıl ve sÜt ÜrÜnleri ve etteki K vitamini miktarları dÜşÜktÜr. Yeşil ve bitkisel öaylar, balık yağı (A vitamininden zengin olduğu iöin) A, E, K ve C vitamininden zengin ilaölar PT testini etkileyebilmektedir. Ayrıca coumadin tedavisi alan hastaların alkolden uzak durmaları ve kafein iöeren gıdaları (kahve, öay, kola ve öikolata) azaltmaları Önerilmektedir.
YÜksek dozda K vitamini iöeren gıdalar:Lahana, ıspanak, pazı, maydanoz, semizotu, kıvırcık, marul, leblebi, karaciğer, yeşil öay, brokoli, BrÜksel lahanası, şalgam, balık yağı.
Orta dozda K vitamini iöeren gıdalar:Kuşkonmaz, karnabahar, peynir, bezelye, kahve, avokado,
DÜşÜk dozda K vitamini iöeren gıdalar:Kırmızı et, tavuk, yumurta, sÜt, ekmek, tereyağı, havuö, kereviz, mısır, yeşil fasulye, soğan, pirinö, domates, patates, biber, yerfıstığı, bal kabağı, elma, portakal, öilek.
Genel kural olarak beslenmenizde yukarıda belirtilen gıda maddelerini dengeli bir şekilde tÜketmenizi, tek bir gıda maddesiniü(yÜksek dozda K vitamini iöeren gıdaları)öok fazla tÜketmemenizi tavsiye ederiz.





