Site Rengi

DOLAR 32,5720
EURO 34,9922
ALTIN 2.431,91
BIST 9.743,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Karacaşehir Sakinleri Kalenin Turizme Açılmasını İstiyor

Karacaşehir Sakinleri Kalenin Turizme Açılmasını İstiyor
10.03.2020
A+
A-

Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş döneminde ilk fethedilen ve birçok arkeolojik bulguları barındıran Karacahisar Kalesi’nin yakınlarında yaşayan vatandaşlar, kazılarla birlikte tarihi kalenin turizme açılmasını istiyorlar.
Osmanlı Beyliği’nin devlet olma yolunda ilk adımlarını attığı Karacahisar Kalesi’nde yürütülen arkeolojik çalışmalarla Osmanlı tarihine ışık tutuluyor. Türk tarihi açısından birçok yönden önemli olan bu kale, beylikten sınırları milyonlarca kilometrekareyi bulan bir imparatorluğa yolculuğun başlangıç noktasını oluşturuyor. Osman Bey tarafından ele geçirilen kale, Osmanlıların gerçekleştirdiği ilk fetih olma özelliğini taşıyor. Bin 10 metre yükseklikte bulunan ve askeri bölge içinde yer aldığı için izinle girilebilen bir bölgede yer alan kale, Osmanlı’nın Bizanslılardan aldığı ilk kale olarak da dikkat çekiyor.

“Osmanlı torunları olarak buranın turizme açılmasını istiyoruz”
İlk kazı çalışmaları 21 yıl önce başlayan Karacahisar Kalesi, Odunpazarı ilçesine bağlı Karacaşehir Mahallesi yakınlarında bulunuyor. Mahalle sakinleri kazılarla birlikte bölgenin gelişeceğine inanıyor. Ayrıca bölgede yaşayan vatandaşlar, tarihi kalenin turizme kazandırılmasını da istiyorlar. Konuyla ilgili konuşan Karaşehir Mahallesi eski Muhtarı Murat Güneş, kalenin turizme açılmasını istediklerini söyledi. Güneş, “Karacaşehir’de, Osmanlı’dan kalan bir kale var. Bu kale 1299’da Osmanlı’nın ilk hutbeyi okuttuğu yer, burası Osmanlı İmparatorluğunun başlangıç yeri. Burada susuzluk çeken Osmanlı’da göç başlıyor ve yerleşim alanlarına gidiyorlar. Bazıları Bilecik-Söğüt’e, bazıları Bursa-İznik’e bazıları da Domaniç’e gidiyor. Yani böyle böyle dağılıyorlar. Ancak esas Osmanlı’nın kuruluşu Karacahisar’dır. Benim daha önceki muhtarlık zamanımda bile bunu dile getirmiştik. Madem ilk kale en azından turizme açılsın. Eskişehir’in nesi meşhur? Yalnız çibörek ve yemekle olmuyor. Tarih var mı? Var. Karacahisar Kalesi var, Osmanlı’nın kurulduğu bir yer var. Biz de artık onların torunları oluyoruz. Onun için burasının turizme açılmasını istemiştim hala da istiyoruz. Bizim istediğimiz, gelen vatandaşlarımız için buraya en azından bir yol yapın. Şu an Anadolu ve Osmangazi Üniversiteleri beraber kalenin restorasyonunu yapıyorlar. Orası en azından restorasyon yapılırken bile turist gelmeye başlarsa, Eskişehir için çok büyük bir kazanç olacak” diye konuştu.

“Ziyaret etmek ve gezmek isteyen çok fazla insan oluyor”
Mahalle sakinlerinden Firdevs Selet de kalenin turizme açılması halinde bölgenin gelişeceğini düşündüğünü ifade etti. Selet, “Karacahisar Kalesinin turizme açılması durumunda mahallenin daha çok gelişeceğini düşünüyorum. Çünkü ziyaret etmek ve gezmek isteyen çok fazla insan oluyor. Restorasyon ne kadar erken biterse bölge için o kadar iyi olur. Kalenin tamamlanmasıyla birlikte iş olanağı olarak mahalle kalkınabilir. Burada olmak çok güzel bir şey, başka illerden gelip görmek isteyenler çok oluyor” dedi.

Eskişehir’in merkez ilçe Karacaşehir mahallesinde bulunan Karacahisar kalesi, Eskişehir’in 7 kilometre güneybatısında, Porsuk çayının kenarında yükselen ve bin 10 metreye ulaşan bir platonun üzerinde kurulmuştur. Yaklaşık olarak 200 x 300 metre alan kaplamaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.