Site Rengi

DOLAR 32,5454
EURO 34,8282
ALTIN 2.438,39
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Az Bulutlu
Eskişehir
27°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 25°C
Cts 22°C
Paz 21°C

Kedi-Köpek Mamalarında KDV Yüzde 18’den Yüzde 1’e Düşürülmeli

Kedi-Köpek Mamalarında KDV Yüzde 18’den Yüzde 1’e Düşürülmeli
24.02.2022
A+
A-

Türk lirasının rekor değer kaybı, enflasyon ve buna bağlı olarak ürün ve hizmetlere gelen zamlardan, kedi-köpek mamaları da etkilendi. Döviz kurlarında yaşanan yükselişin ardından kedi-köpek mamalarına yüzde 40 ile yüzde 50’yevaran oranlarda zam geldi. Kedi-köpek mamalarına gelen zamlar ve yüksek KDV evcil hayvan sahiplerini isyan ettirdi. Mamalardaki yüzde 18 KDV’nin kaldırılması gerektiğini söyleyen hayvan hakları savunucuları, kedi-köpek mamasının lüks değil temel ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Satışlar yüzde 25, yüzde 30 civarı düştü”

Petshop işletmeciliği yapan Çağdaş Büyükcan; satış yaptığı ürünlerin her kalemine zam geldiğini belirterek zam gelmeyen ürünlerin çok az olduğunu, bazı ürünlere ise bir hafta içerisinde 2 defa zam geldiğini söyledi.

Büyükcan, “Ürünlerimize kalem kalem hepsine zam geldi, gelmeyen çok nadir ürün var. Onlarda da yüzde 30’dan aşağı bir zam yok. Yüzde 30, yüzde 40 civarında bir zam var. İlk etapta gelen zamlar mamalara gelen zamlar. Yaş mama, kuru mama konserve, ödül mamaları. Özellikle bir grubun mamasına acayip bir zam geldi. O yüzden de satışlar da haliyle yüzde 25, yüzde 30 civarı düştü. Satışlar zaten düşüktü, dolar-euro kuru ile birlikte iyice düştü dedi.

KEDİ-KÖPEK MAMALARI LÜKS DEĞİL

Kedi-Köpek mamalarındaki KDV oranın yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesini isteyen Petshop işletmecisi Çağdaş Büyükcan şunları da söyledi:

“İnek, koyun yemlerinde yüzde 1 KDV alınırken, kedi köpek mamalarında yüzde 18 KDV alınıyor. Hâlâ bunun lüks tüketim olarak görünmesinin ilerleyen zamanlarda ciddi sıkıntılar getireceğini düşünüyoruz. Bilhassa sokaktaki hayvanların durumları çok iyi değil. Onların durumlarının giderek kötüleşeceğini düşünüyoruz. Çünkü onları besleyen gönüllüler haliyle daha az mama almak zorunda kalacaklar ve daha az beslemek zorunda kalacaklar. Bu da onların yaşam koşullarını olumsuz etkileyecek.”

Foto:

* * * *

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.