Site Rengi

DOLAR 34,5570
EURO 36,0089
ALTIN 2.986,77
BIST 9.520,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 3°C
Pts 3°C
Sal 5°C

Kıraathaneciler gelecekten umutsuz

15.08.2019
A+
A-

Genç nesilin kıraathanelere olan ilgisizliği ve genellikle cafeleri tercih etmeleri, kıraathane işletmecilerini gelecek adına tedirgin ediyor.
Son dönemde genellikle emekli vatandaşların buluşma yeri olan kıraathaneler, genç nesli kazanmanın yollarını arıyor. Kıraathane kültürünün yavaş yavaş sona ermeye başladığını dile getiren işletmeciler, bu konuda cafelerle mücadele edemediklerini belirttiler.
Eskişehir’de uzun yıllardır kıraathane işletmeciliği yapan Alaattin Çiftçi, müşteri sayılarının her geçen sene biraz daha azaldığını dile getirdi. Bu durumun oluşmasında teknolojinin de önemli rol oynadığını vurgulayan Çiftçi, “Eskiden gençler, ihtiyarlar kıraathanede buluşur, oyun oynar, sohbet ederdi. Çünkü birbirleriyle tek konuşma, iletişim kurma yeri buralardı. Şimdi durum değişti. Artık her istediğimiz an bir telefonla birbirleriyle görüşebiliyorlar, birbirlerini görebiliyorlar. Durum bu olunca da, kıraathaneler boş kalıyor. Müşterilerimizin yüzde 90’ı emekliler. Gençler ise dışarı çıkacakları zaman cafeleri tercih ediyorlar. Maalesef genç nesili kazanamıyoruz” şeklinde konuştu.

“Mesleğimiz yok olma aşamasında”
Kıraathane işletmecilerinin, gelecek adına planlama yapamadığını ve bu sebeple tedirgin olduğunu aktaran Alaattin Çiftçi, şunları kaydetti:
“Ben kıraathanecilerin geleceği adına pek ümitli değilim. Sadece ben değil, hiçbir arkadaşım ümitli değil. Mesleğimiz artık yok olma aşamasında. Müşterilerimizin hepsi 60-70 yaşlarında. 10-15 sene sonrasında kıraathane diye bir oluşum kalmayabilir. Umarım bu gelenek, bu kadar kolay yok olmaz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.