Zengin besin değeri ve tadıyla bağışıklık sisteminin dostu olan bozanın satışları havaların soğumasıyla birlikte yeniden canlandı.ü
Tarihöesi 8 bin yıl Öncesine dayanan bozanın faydaları saymakla bitmiyor. Mısır veya bulgurla hazırlanan geleneksel bir TÜrk iöeceği olan boza, iöinde onlarca vitamin barındırıyor. Hem kronik hem de mevsimsel hastalıklara karşı gÜölÜ bir korunma kalkanı sağlayan boza, soğuk havalarda genö-yaşlı pek öok insana şifa oluyor. Eskişehir'in simgesel kuruluşlarından olan Karakedi Bozacısı öalışanlarından Necati Aslan, bozanın faydalarının saymakla bitmeyeceğini ifade etti. Aslan, 'Başta probiyotik Özelliği, lohusa hanımlar iöin sÜt yapıcı Özelliği var. Vitamin deposu; A vitamini, B vitamini, ekşimesinden dolayı C vitamini, fosfor, demir, kalsiyum iöerir. Kış aylarında soğuk algınlıklarından, gripten, nezleden korur. Koruyucu iöermediği iöin bozamızın Özelliği bu' dedi.ü
' zÜ olan bakliyatların hepsinden boza yapılır'ü
Boza yapımında öeşitli bakliyatların kullanıldığını ifade eden Aslan, 'Biz mısırı tercih ediyoruz boza yapımında. Onun haricinde buğdaydan, darıdan, nohuttan, pirinöten, bulgurdan yani ÖzÜ olan bakliyatların hepsinden boza yapılır. Eskişehir ve İö Anadolu bÖlgesinin yerli mısırlarından yapıyoruz. GDO'suz mısırlardan yapıyoruz. zellikle Üreticilerimizi Özenle seöiyoruz' diyerek vatandaşların bozayı rahatlıkla tÜketebileceklerini iletti.ü
'Bir ÜrÜn pakete giriyorsa o ÜrÜnde muhakkak kimyasal vardır'ü
Genö nesillerin boza kÜltÜrÜne yabancı kaldığını sÖyleyen Necati Aslan, 'Bozayı tÜketmelerini Öneriyorum. 'Neden?' derseniz, diğer iöeceklerden öok faydalı. Gazlı iöeceklere nazaran bizim bozamız bir hayli faydalı. Grip olan, nezle olan, ÖksÜrÜğÜ olan genölerin bozayı tÜketmelerini Öneriyorum. Bir ÜrÜn pakete, ambalaja giriyorsa o ÜrÜnde muhakkak kimyasal vardır. Bizim ÜrÜnÜmÜzde kimyasal kesinlikle olmadı, olmayacak da. Bizim ÜrÜnÜmÜz doğal bir ÜrÜndÜr. Evde yapmış olduğumuz, annemizin yapmış olduğu yoğurt nasıl doğalsa bizim bozamız da o kadar doğal' şeklinde konuştu.ü
'Bu mesleğe, diğer mesleklere gÖre pek rağbet gÖsterilmiyor'ü
GÜnÜmÜz sorunlarından olan öırak yetiştirememe konusuna da değinen Aslan, 'Bu sektÖr dar bir sektÖr. 'retim aşamasından bugÜne gelişi meşakkatli bir meslek. O yÜzden gÜnÜmÜz TÜrkiye'sinde zaten usta öırak ilişkileri kısıtlı, artık öırak ilişkisi pek kalmadı diyebiliriz. Bu her sektÖrde aynı. Bizim boza sektÖrÜnde olduğu gibi diğer sektÖrlerde de maalesef kalifiye eleman yetişmiyor. Genöleri öalıştırmak istiyoruz; genöler iki ay öalışıyorlar, ÜöÜncÜ ay bırakıp gidiyorlar. Bu mesleğe diğer mesleklere gÖre pek rağbet gÖsterilmiyor. Eskiden öıraklık, kalfalık, ustalık ilişkileri vardı, şimdi o gÜnÜmÜzde kalmadı maalesef kaybolmak Üzere. Gelecek nesillere mesleği aktarabilecek genöler artık bu işlere yÖnelmiyorlar. Kolay para kazanmanın yollarını arıyorlar. Maalesef bu sektÖrde kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz' diye konuştu.ü
Bozanın bardağı 2.50 TL'den kilosu ise 10 TL'den satışa sunuluyor.ü
Kış Mevsiminin Vazgeçilmezi Boza, Raflarda Yerini Aldı
Yorumlar
Trend Haberler
3 ay önce evlendiği eşinin ardından kendisi de hayatını kaybetti
Eskişehir'de 43 yaşındaki genç adam evinde ölü bulundu
Eskişehir Sağlık-Sen'den bir konut projesi daha
Eskişehir'da rüşvet operasyonu: 8 tutuklama
ESMİAD’da Bayrak Değişimi: Başkanlığa Oğuz Sinlenmez Seçildi
Büyükşehir Meclisinde Mikrofon kapattıran Test Araç Gerginliği




