Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur BİLGE, “Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme” Konusunda açıklama yaptı.
Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin yaşandığı, toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, günlerdir. Bayramlar dargınlıkların unutulduğu, insanların barıştığı, kardeşçe kucaklaştığı günlerdir. Tüm sağlık çalışanlarımızın, milletimizin ve tüm İslam aleminin mübarek Kurban Bayramı’nı kutlar, birliğimiz ve kardeşliğimizin daim olduğu, sevdiklerimizle bir arada geçireceğimiz sağlıklı, huzurlu ve mutlu nice bayramlar dilerim.
Kurban ibadeti mutlaka uygun sağlık ve çevre şartları sağlanarak yapılmalıdır. Kurbanlıkların nakli, kurban satış ve kesim yerlerinin temiz olması, kesim sonrası etin işlenmesi, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarının her birinde gerekli kişisel ve toplumsal hijyen koşullarına uyulması insanları hastalıklardan korumak için hayati önem arz etmektedir. Hayvanlardan insanlara bulaşan birçok bakteriyel, viral, paraziter ve fungal (zoonotik) hastalıklar mevcuttur.
Temel vitaminler ve besleyici yönüyle ‘’et’’ insan vücudu için önemli bir besindir. Ancak çiğ veya bozulmuş et birçok hastalığı barındırabileceği için kesinlikle tüketilmemelidir.
Ayrıca kesimi takiben hastalık taşıdığı düşünülen organlar (karaciğer ve akciğer gibi) köpek ve kedilere kesinlikle verilmemelidir. Aksi takdirde hastalıklar bu etleri yiyen hayvanların dışkısıyla çevreye yayılabilmekte, sonrasında da bu dışkıyla kirlenmiş gıda ve içme suyunu tüketen insanlara bulaşabilmektedir. Başta karaciğer olmak üzere, akciğer, beyin gibi organlarda ilaçla tedavisi mümkün olmayan cerrahi müdahaleyi gerektiren ‘’kist hidatik’’ hastalığı bu yolla yayılan, kurban bayramı dönemlerinde dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır.
Kurban bayramı dini kuralların yerine getirilmesinin yanı sıra sofraların temel besin maddesini oluşturan etin uzun bir dönem tüketilecek olması anlamına da gelir. Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir.
Ancak özellikle bu dönemde kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları gibi kronik hastalıklara sahip bireyler dikkatli olmalıdır.
Kurban kesiminde yaralanmalara dikkat edilmelidir. Bayramda özellikle el ve kol kesiklerine sık rastlanmaktadır, kesikler nedeniyle kalıcı hasarlar da oluşabilir. Bu nedenle kişiler öncelikle kendi güvenliklerini sağlayarak hareket etmelidir. Herhangi bir kesi olduğunda kan kaybının en aza indirilmesi gerekir. İlk hedef kan kaybını durdurmak olmalıdır. Ciddi boyutlarda kanama varsa üzerine bastırılarak ya da bir temiz gazlı bez bastırılarak kanama durdurulmaya çalışılmalıdır. Daha ileri bir müdahale için kesinlikle sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekmektedir.
Bayram süresince dikkat edilmesi gereken hususlar;
Tüm halkımızın Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlar, ülkemize sağlıklı huzurlu, birlik ve beraberlik içerisinde bir bayram geçirilmesini temenni ederim.