Site Rengi

DOLAR 32,3812
EURO 35,0362
ALTIN 2.326,46
BIST 9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 18°C

MARÇEP “Ekonomik Meyvecilik, Sorunlarını ve Çözüm Yolları”nı Masaya Yatırdı

MARÇEP “Ekonomik Meyvecilik, Sorunlarını ve Çözüm Yolları”nı Masaya Yatırdı
08.05.2021
A+
A-

MARÇEP “Ekonomik Meyvecilik, Sorunlarını ve Çözüm Yolları Masaya Yatırdı .

           

Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) ve MarmaraÇevre Platformu  (MARÇE ) in ortaklaşa düzenlediği ve bir çok çevreci örgütlerin ve İstanbul Sanayi Odasından bir çok katılımcının katıldığı bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı Zoom üzerinden gerçekleştirilmiştir.

             Moderatörlüğünü   MARÇEP dönem Sekreteri Hüseyin ERÇİN ‘in yaptığı, Ekonomik Meyvecilik, Sorunları ve Çözüm Yolları” konu başlıklı bilgilenme toplantısında İSO ( İstanbul Sanayi Odası ) Meclis Üyesi – Organik Gübre ve Meyve Üreticisi Mehmet KOÇ sunumunda çok önemli konulara değinerek aşağıdaki tespitleri dile getirmiştir.

Meyveciliğin bilinçli yapılmadığı, en başta tercihlerin çok önemli olduğu, toprağın organik yapısının incelenmeden dikime geçildiği ve Ekonomik büyüklük göz ardı edilmesi ve küçük ölçekli üreticinin toptancı ve tüccarın eline mahkum olduğunu belirtmiştir. Bunun önüne geçilmesi için bir an önce hal yasasının çıkarılması, Su bakanlığı kurulmalı, Kimyasal kullanımı azaltılmalı, kooperatifçiliğin desteklenmesi, ziraat meslek liselerinin yaygınlaştırılması ve mezunlarının bizzat tarlada görev yapması ve tarımda vahşi sulamayı bırakmamız gerektiğinin üzerine basa basavurgulamıştır.

İstanbul Sanayi Odası Ambalaj üreticisi Mustafa TAHİR ise “Ürettiğimiz meyvelerin      % 40 ı heba oluyor, meyvelerin kalibrasyonu çok önem arz ediyor” demiştir.

İstanbul Sanayi Odasından Aromatik Bitkiler üreticisi Hakan ALKAN ise “ Katma değeri yüksek ürün üretimine geçmemiz gerekiyor ve ayrıca teknolojiden gereğince yararlanamıyoruz. Günümüzde  Dronlarla , IHA larla tarlaya girmeden meyvelere yabancı böcek vb elemanlar tespit edilerek bunları dronlarla yok etmek mümkün iken bunu yapmıyoruz. Aromatik bitki ve kokulardan yararlanmıyoruz” diyerek katkı sağlamıştır.

Niğde Çevre Eğitim Kültür Derneğinden  AbidinÖZKAYMAK “ Meyvecilikte diğer ürünlerde olduğu gibi Merkezi Planlama çok önemlidir ama bu maalesef yapılmıyor ve buda kaynak ve emek israfına yol açıyor.Hangi ürün nerede ne kadar üretilmelidir bunun planlanması yapılmalıdır.Türk çiftçisi gerektiği kadar desteklenmemektedir.

Kırıkkale İl Genel Meclis Başkanı Aydın KARAKOÇ “ Milli Tarım politikası olmalıdır. Türkiye 13 adet temel ürün belirlenmiş olup bunlar üretici kooperatifleri yolu ile Dünya ile rekabet eder duruma getirilmeli, köylüyü köyde tutarak tarım yapılmalıdır.      

İstanbul Sanayi Odasından İbrahim AYDOĞAN “ Kooperatifçiliğe önem vermemiz gerekiyor. Çiftcilerimizpara kazanmalıdır. Para kazanmaz ise bu işi yapamaz. Türkiye’ de kilosu 20 TL olan kurutulmuş kayısı Amerika’da 40 $ dır.

İDA Dayanışma Derneğinden Ekrem AKGÜL “ Çanakkale bölgesinde 520 bin ton meyva üretilmiştir. 100.000 ton Elma, 160.000 ton Şeftali  yani Türkiye’nin % 13 ü Lapseki’de

Üretilmiştir. Böyle önemli bir bölgede Kazdağlarında ve maden sahaların da olduğu gibi topraklarımızı kaybediyoruz. Bu üretilenler Buzhaneler ve kooperatifleşme olmasa bu meyveler ziyan olacaktır.”

TÜRÇEP koordinatörü Prof.Dr. Tanay Sıdkı UYAR “ Avrupa Birliği (AB) üyesi olan 28 ülke iklim Krizinde 2030 yılına kadar karbon sıfır olması için 1 Trilyon € kaynak ayırarak Ortak tarım politikası belirliyor. Türkiye’de aday ülkelerden biridir. AB 2050 ye kadar aday ülkelerinde uyması gereken tarım politikaları belirleyecektir. Biz pestisist’ler den arındırılmış bir tarım politikası belirleyerek ürünlerimizi  tarladan sofraya ulaştırılması önemlidir.

Konya Doğa ve Havyan Haklarını Koruma Derneğinden Osman Nevres YILMAZLAR “ Konya kapalı su havzasında tarım plansız proğramsız yapıldığından ve bilinçsiz su kullanımından birkaç 10 yıl sonratopraklarımız çölleşmeye başlayacaktır.

          Zoom üzerinden yapılan toplantıda toplantıya katılan çevreci kuruluş temsilcilerin soruları ve açıklayıcı ve doyurucu bilgiler ile toplantı sona ermiştir. Escevder(Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği)  de katılımcılar arasında yer almıştır.

        TÜRÇEP ( Türkiye Çevre Platformu )  önderliğinde yapılan bu söyleşilerin devam edeceğini ve bu tür Zoom toplantılarının bilgilerini kamuoyuna açıklayacağımızı    duyururuz. 08.05.2021

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.