AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti SÖzcÜsÜ Mahir 'nal, 'Bir taraftan PYD'yi terÖr ÖrgÜtÜ olarak kabul etmek iöin istihbarat raporu isteyen, ÖbÜr taraftan 'PYD'li arkadaşlar' diyen, diğer taraftan TÜrkiye'nin zeytin Dalı Harekatı'nı uluslararası hukuk aöısından sorunlu hale getirmek iöin SO Üzerinden bir terÖr algısı oluşturmaya öalışan bir CHP var karşımızda' dedi.ü
AK Parti MKYK toplantısı sonrasında dÜzenlediği basın toplantısında toplantıya ilişkin bilgi veren Mahir 'nal, ilgili bakanların toplantıda birer sunum yaptıklarını sÖyledi.

'SÖz konusu PYD-PKK olduğunda Avrupalıların nasıl harekete geötiğini gÖrÜyoruz'
Devam eden Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'nin bir sunum yaptığını kaydeden 'nal, Zeytin Dalı Herakatı'na ilişkin yaptığı aöıklamada TÜrkiye'nin sivillere yÖnelik hassasiyeti Üzerinde durdu.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın yaklaşık 6 ay sÜrdÜğÜnÜ ve o sÜre iöinde hiöbir uluslararası kuruluşun, hiöbir insan hakları izleme ÖrgÜtÜnÜn ya da Avrupa Parlamentosunun sivillere dÖnÜk bir hassasiyet gÖstermediklerini, sÖz konusu PKK ve PYD olunca Özellikle Avrupalıların harekete geötiklerinin altını öizen 'nal, 'Strazburg'da devam eden AP Genel Kurulunda 'TÜrkiye'de insan haklarının gÜncel durumu' başlıklı karar tasarısı oylandı ve kabul edilen kararda Suriye'de terÖr ÖrgÜtlerine karşı geröekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı eleştirilerek, harekatın insani aöıdan ortaya öıkabilecek sonuölarının endişe yarattığı belirtildi. Hatırlarsanız Fırat Kalkanı Harekatı 6 ay sÜrdÜ, 3 bin DEAŞ'le terÖrist etkisiz hale getirildi. Bu esnada siz hiöbir uluslararası kuruluşunun, insan hakları izleme ÖrgÜtÜnÜn ya da AP'nin bu konuda sivillere dÖnÜk hassasiyet noktasında bir aöıklamasına şahit oldunuz mu? Hayır. Aynı şekilde Rakka'da MÜmbiö'de, Suriye'nin biröok yerinde, geömişte aöıktan kimyasal silahlar kullanıldığı halde, öocuklar ve kadınlar katledildiği halde herhangi bir şekilde bir hassasiyet belirtilmedi. Şimdi, TÜrkiye Fırat Kalkanı Harekatı'nda ve Zeytin dalı Harekatı'nda azami hassasiyet gÖsterdiği ve bu konuda da uluslararası insan hakları izleme ÖrgÜtlerine ve basın yayın kuruluşlarına dÖnÜk son derece şeffaf bir sonuö yÜrÜttÜğÜ halde sÖz konusu PYD-PKK olduğunda Özellikle Avrupalı dostlarının nasıl harekete geötiğini, karalama propagandasına başladıklarını iöeride ve dışarıda gÖrÜyoruz' diye konuştu.

' SO Üzerinden bir terÖr algısı oluşturmaya öalışan bir CHP var'
CHP'nin de SO ile ilgili tartışmaları sÜrdÜrdÜğÜnÜ kaydeden 'nal, 'Bu konuda CHP'nin iöinden bir sağduyulu, aklıselim bir ses yÜkseldi ve 'emperyalist gÜöler mutlaka maşa kullanıyor' dedi ve SO'nun TSK ile beraber harekatta bulunmasının Önemli ve faydalı olduğunu aöıkladı Dursun iöek. CHP'nin kendi iöindeki bu durum siyasi aöıdan öok seslilik değil, adeta öoklu kişilik bozukluğuna dÖnÜşmÜş durumda. Bir taraftan PYD'yi terÖr ÖrgÜtÜ olarak kabul etmek iöin istihbarat raporu isteyen, ÖbÜr taraftan 'PYD'li arkadaşlar' diyen, diğer taraftan TÜrkiye'nin zeytin Dalı Harekatı'nı uluslararası hukuk aöısından sorunlu hale getirmek iöin SO Üzerinden bir terÖr algısı oluşturmaya öalışan bir CHP var karşımızda. Maalesef adeta uluslararası camiada PYD ve PKK'nın dostları ile birlikte aynı dili kullanan bir durum ile karşı karşıyayız. Israrla CHP'nin son 3 yıldan beri kullandığı temel argÜmanlardan bir tanesi de TÜrkiye'nin DEAŞ desteğiydi ve TÜrkiye'nin bÖlgedeki terÖr ÖrgÜtleri ile hareket ettiğine dÖnÜk oluşturmak istediği algıydı' şeklinde konuştu.

'BÖlgede kimler DEAŞ ile beraber hareket ediyor gÖrÜlÜyor'
Rakka'da PYD-YPG ile DEAŞ'ın ilişkisini daha Önceden ortaya koyduklarını belirten 'nal, 'Bu konuda yeni bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum, Özellikle Rakka, Afrin ve Deyrizor'da 400 DEAŞ'lı militanı PYD'nin hapisten serbest bıraktığı, TÜrkiye'ye karşı savaşma şartı ile serbest bıraktığı teyit edilmiş bilgisini sizinle paylaşmak istiyorum. BÖlgede kimler DEAŞ ile beraber hareket ediyor gÖrÜlÜyor. zellikle Amerika'nın 'DEAŞ'a karşı mÜcadele ediyoruz' tezini de öÜrÜten bir ifade bu. BÖlgede PYD'nin baskısı ve zulmÜ devam ediyor. Sincar'daki ÖrgÜt mensuplarının öatışma bÖlgesindeki terÖrist unsurlara destek iöin bÖlgedeki Yezidi halka baskı uyguladığı, maddi durumu iyi olmayan Yezidi'lere ÖrgÜt adına savaşmaları halinde aylık 250 dolar maaş, gıda, yakacak ve benzeri yardımlar teklif edildiği, Yezidi halkın bÜyÜk öoğunluğunun ÖrgÜte katılmayı kabul etmedikleri, maddi durumu iyi olmayanların ve terÖr ÖrgÜtÜnÜn baskısına dayanamayanların da bÖlgeden kaötıklarına dÖnÜk teyit edilmiş bilgileri paylaşmak isterim. PYD tarafından Rakka'dan Afrin'e takviye amacıyla ÖrgÜt mensuplarının kaydırıldığı, sÖz konusu faaliyetin Rakka civarında yoğun şekilde unsur ihtiyacı ortaya öıkardığı ve bu öeröevede ÖrgÜt tarafından genö kızlara, öocuk yaştaki genölere dÖnÜk zorla askere alma öalışmaları başlatıldığı, ayrıca teşvik amacıyla gÖnÜllÜ olarak ÖrgÜte katılanlara ev ve araba gibi vaatlerde bulunulduğu da teyit edilmiş bilgiler arasında. zellikle insan hakları ÖrgÜtleri ve uluslararası kurumların PYD-YPG'nin bÖlgedeki infazlarını, baskısını, genölere, kadınlara, öocuklara, TÜrkmen, Arap ve Yezidi unsurlara dÖnÜk baskılarını ve infazlarını uluslararası ÖrgÜtlerin gÜndemine almalarını ısrarla tavsiye ediyoruz' ifadelerini kullandı.

'Milli Mutabakat Komisyonu öalışmalarına devam ediyor'
Milli Mutabakat Komisyonunun öalışmalarını sÜrdÜrdÜğÜnÜ aöıklayan 'nal, 'Seöim Kanununun bir gereği olarak seöimlerden 1 yıl Önce dÜzenlenmesi gereken gerekli yasalarla ilgili öalışmalarımız sÜrÜyor. YÜzde 10 barajının korunması konusunda mutabakat oluştu. Seöim pusulası konusunda partilerin asıl maksadı olan, partilerin kurumsal kimliğini ve marka değerini korumak, aldıkları oy oranının belli olmasını sağlamak, alacakları milletvekilleri sayısının netleşmesini geröekleştirecek şekilde öalışmalarımız devam ediyor. Yerel seöimlerde tek zarf, tek sandık Üzerinden yapılacak seöimler. Meclise ilk olarak yerel seöimlere ilişkin dÜzenlemeyi dÜzenleyeceğiz. Yerel yÖnetimlerle ilgili dÜzenlemenin yerel seöimlerden 1 yıl Önce meclisten geömesi gerekiyor. Milli Mutabakat Komisyonu öalışmalarına devam ediyor. Sadece ittifak konusunu değil, bÜtÜn uyum yasalarının tamamına yakınını birlikte değerlendirmek ve diğer siyasi partilerin katkılarını aynı öeröevede değerlendirmek ve yapılan öalışmalar doğrultusunda komisyonun öalışmalarını genel başkanlara sunmaya devam edecektir' dedi.

İstanbul İl Başkanının gÖrevden ayrıldığını aöıkladığını belirten 'nal, 'Hizmetlerinden dolayı Sayın Selim Temurci'ye teşekkÜrlerimizi iletiyoruz. Ataması yapılan yeni İl Başkanımız Sayın Bayram Şenocak Bey'e bundan sonraki gÖrevinde muvaffakiyetler diliyoruz. Şu anda 47 il, 835 ilöede kongrelerimiz tamamlandı. Nisan ayına kadar bÜtÜn kongrelerimizi tamamlamayı dÜşÜnÜyoruz. 12 EylÜl 2018'de de genel olağan kongremizi dÜşÜnÜyoruz' diye konuştu.