Site Rengi

DOLAR 32,5222
EURO 34,7276
ALTIN 2.490,25
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 24°C

Odunpazarı Ziraât Odası Çiftçinin Zararının Karşılanmasını İstiyor

Odunpazarı Ziraât Odası Çiftçinin Zararının Karşılanmasını İstiyor
16.09.2019
A+
A-

Odunpazarı Ziraât Odası Başkanı Naci Erdemli, haziran ayını Eskişehir’de sera ve tarlaları vuran sel, taşkın, yıldırım gibi doğal afetlerden dolayı zor durumda olan çifçilerin sorunlarını gündeme taşıdı. Erdemli, çiftçilerin zararlarının karşılanma talepleri doğrultusunda bir basın hazırlayarak meclise göndereceğini bildirdi. Erdemli mesajında şu ifâdeleri kullandı:
“6-14 Haziran 2019 tarihlerinde Eskişehir Odunpazarı bölgemizde etkili olan ve 14 köyümüzde meydana gelen doğal afetler (aşırı yağış, dolu, sel, fırtına, yıldırım) nedeniyle 140.000 (yüz kırk bin) dekar ekili alanda %100’e varan oranda ürün hasar oluşmuştur. Bazı köylerimizde de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce tespit edilen kuraklık meydana gelmiştir. Bu köylerde (aşırı yağış, dolu, sel, fırtına, yıldırım) zarar gören çiftçilerimizin 100 milyon TL zararları olmasa rağmen TARSİM -Tarım Sigortaları Havuzu- tarafından tespit edilen 60 milyon TL zarar ödemeleri yapılmaya devam etmekte olup, TARİM yaptıramayan (ÇKS’ye intihalsiz tarlalar dolayısıyla kayıt yaptıramayan veya sigorta yaptıracak gücü olmayan) çiftçilerimize hiçbir ödeme yapılmamıştır. Bu da yetmezmiş gibi Tarım Kredi ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının son ödeme tarihi 31 Ağustos 2019 tarihinde sona erdi. Bu borçları ödeyemediler ve sonuç olarak eken, üreten ve Türkiye’yi besleyen çiftçilerimiz temerrüte düşmüştü.”

“Mağduriyetlerimizin giderilerek, tekrar üretime katılmamız için gereğinin yapılmasını arz ederiz”
Odunpazarı Ziraât Odası Başkanı Erdemli sözlerine şöyle devam etti:
“Buradaki çiftçilerimizin öğretime devam etmesi, tohum, gübre, ilaç, mazot, sulamada kullanılan elektrik vs… girdileri alabilmesi için borçlarının bir an önce ertelenmesi, faiz indirimi uygulanması ve borçların taksitlendirerek yapılandırılması tüm zarara uğrayan mağdur çiftlerin en birinci beklentisidir. Sizlerden talebimiz ekonominin temel taşı üretiminin bel kemiği olan biz çiftçilerin taleplerimiz doğrultusunda mağduriyetlerimizin giderilerek, tekrar üretime katılmamız için gereğinin yapılmasını tüm çiftçilerimiz adına arz ederiz.
Saygılarımızla”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.