Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir °C
Eskişehir
°C
°C
°C
°C
°C

Osmanlı’nın şifa kaynağı şerbetler Eskişehir’de yaşatılıyor

Osmanlı’nın şifa kaynağı şerbetler Eskişehir’de yaşatılıyor
20.08.2025
A+
A-

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde 14 yıldır faaliyet gösteren şerbetçi Ersin Kortan, Osmanlı mutfağının özgün lezzetlerinden olan şerbetleri günümüzde de yaşatıyor.
Şerbetleriyle Osmanlı kültürünü sürdüren Ersin Kortan, tamamen doğal malzemelerle hazırladığı karadut, reyhan, lavanta ve birçok şerbet çeşidiyle hem lezzet hem de şifa dağıtıyor.

“Şerbetlerimizi kendi reçetemizle hazırlıyoruz”
Kortan, Osmanlı şerbeti kültürünü mutfaklarında müşterilere sunduklarını belirterek, “Yaklaşık 7-8 çeşit şerbetimiz bulunmakta. Bunlar arasında karadut, lavanta, reyhan, hibisküs, demirhindi, kızılcık ve hurma şerbeti var. Hepsini kendi reçetemizle hazırlayıp farklı tatlar kazandırarak müşterilerimizin damak zevkine sunuyoruz” dedi.

“Karadut ağız yaralarına, reyhan mideye, lavanta şerbeti ise sakinleşmeye birebir”
Şerbetlerin sağlık açısından da pek çok faydasının olduğuna dikkat çeken Kortan, “Karadut şerbeti ağızdaki aftlara, yaralara ve diş eti çekilmelerine iyi gelirken reyhan şerbeti mide rahatsızlıklarını azaltmaya ve metabolizmayı hızlandırmaya birebir” ifadelerini kullandı.
Kortan, lavanta şerbeti için ise sakinleştirici özelliğinin yanı sıra ilaç ve kozmetik sektöründe de kullanıldığını belirtti.

“Şerbetlerimiz glikoz içermez tamamen pancar şekeriyle yapılıyor”
Ürünlerini tamamen doğal malzemelerle hazırladıklarını vurgulayan Kortan, “Şerbetlerimizi günlük olarak taze yapıyoruz, ertesi gün yeniden hazırlıyoruz. Tamamen pancar şekeriyle yapılan şerbetlerimiz kesinlikle glikoz içermemektedir. Özellikle karadut ve reyhan şerbeti küçük büyük her damak tadına hitap ettiğinden dolayı en çok tercih edilenler arasında yer alıyor” diye konuştu.
Şerbetlerin fiyatlarına da değinen Kortan, “Şerbetleri büyük bardaklarda 120 TL’ye satıyoruz. Festivallere katıldığımızda ise halkın daha uygun fiyatlara içebilmesi için bazen yarı fiyatına bazen de ücretsiz ikram ediyoruz” dedi.

“Zamanla çeşitli bitki ve aromalarla harmanlanan şerbet popülerliğini sürdürmeye devam ediyor”
Geçmişte şerbetlerin büyükler tarafından çocuklara içirildiğini hatırlatan ve günümüzde de önemini koruduğunu belirten Kortan, “Şerbetler aslında her dönemde var olan bir içecektir. Zamanla çeşitli bitki ve aromalarla harmanlandığından dolayı popülerliğini sürdürmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.