Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir °C
Eskişehir
°C
°C
°C
°C
°C

(ÖZEL) İşitme engelli sanatçı duygularını resimlerle ifade ediyor

(ÖZEL) İşitme engelli sanatçı duygularını resimlerle ifade ediyor
24.07.2025
A+
A-

Eskişehir’de sessizliğiyle anlatamadıklarını renk ve çizgilerle yaptığı resimlerle ifade eden işitme engelli sanatçı Bülent Kayatepe, ortaya çıkarttığı eserler ile sanatın iyileştirici ve birleştirici yönünü öne çıkarıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda devlet memuru olarak çalışan 1 çocuk babası mimar Bülent Kayatepe (51), doğuştan işitme engelli. İşitenler ve işitme engellileri eşit olarak gören Kayatepe, yıllardır severek yaptığı ancak yoğunluğu nedeniyle zaman ayıramadığı resim çizme hobisine pandemi döneminde geri döndü. Özellikle yüz ve mimiklere odaklandığı portre çizimler ile resimler yapan Kayatepe, eşinin ve arkadaşlarının kendisini teşvik etmesi üzerine bir sanat galerisinde ilk kişisel sergisini açtı. Eserleriyle başta işitme engelli vatandaşlar olmak üzere toplumun her kesimiyle sanat yoluyla iletişim kurmayı amaçlayan Kayatepe, kendisine hep heves geldiğini ve çalışmalarını pes etmeden sürdürdüğünü belirtti.

“Pes etmiyorum ve devam ediyorum, bana hep heves geliyor”

Resim çizme hobisine nasıl geri döndüğüne değinerek konuşmasına başlayan Bülent Kayatepe, “Pandemi zamanında evden dışarıya çıkmak yasaktı. Hep evde kaldık ve sıkılmıştım. ’Ne yapabilirim?’ diye düşündüm. Öncesinde zaten resim yapıyordum ama zamanım yoktu. Aklıma geldi, tekrar başladım. Portre resimlerde yüz ve mimiklere odaklandım. İşitme engellilere uygun bir şekilde, karşılaştıklarında sohbet ediyor, fikir paylaşımı yapıyor gibi olur diye düşündüm. Ben resimlerimle sergi açmayı düşünmüyordum. Eşim ve arkadaşlarım bana, ’Sergi açman lazım” deyince bu durumu tekrar konuştuk ve kabul ettik. Oda Art Sanat Galerisi bana teklifte bulundu ve resimlerimizi sergiledik. Herkes geldi ve çok beğendi. Çok duygulandım. Pes etmiyorum ve devam ediyorum, bana hep heves geliyor. Sulu boya tekniği ile yaptığım resimlerimde var. Mesela karikatür çizimler de yaptım” dedi.

“İşitme engelliyim diye düşünmüyorum, bu konuda güçlüyüm”

Doğuştan işitme engelli olduğunu dile getiren Kayatepe, “Bu duruma alıştım. İşitme engelliyim diye düşünmüyorum, bu konuda güçlüyüm. Sağlığım yerinde, resim yapıyorum, geziyorum. Yani herhangi bir problem yok. Üzüntü gibi görmüyorum, hiç düşünmüyorum. Normal yani, her şeye alıştım. Mimarlıkla ilgili 14 sene özel sektörde çalışmıştım. Daha sonrasında çizimlerimi Mühendisler Odası’na vermiştim. Orada üyeliğim, sözleşmemde kendi adımla imzam var. Orada görsel olarak düzeltmeler yapıyordum. 14 sene devam ettim ama iletişimde zorlanmıştım. O yüzden orada tercümanla birlikte, sesle anlatma şeklinde yardımcı olmuşlardı. Tabii ki iletişimle ilgili hep zorluk vardı, bana göre değildi. Kendim daha çok görsel olarak bir şeyler yapmak istiyordum. Mimarlıkta iletişimde hep keyfim olmuyordu. Keyif aldığım bir şeyi yapmayla ilgili karar verdim. Hem böylesi işitme engellilere uygun olur diye düşündüm. Aslında işitenle işitme engelliler arasında fark yok” şeklinde konuştu.

“Sanat onun için bir iletişim, etkileşim aracı”

Bülent Kayatepe hakkında konuşan Oda Art Galeri kurucu yöneticisi Özlem Kanat Örneksoy ise, şunları söyledi:

“Sanat aslında bir ifade, duruş ve anlatı biçimi. Hepimiz kendimizi ifade etmek için sanatı kullanıyoruz. Bunu kimi boyalarla yapıyor, kimi bir çamuru veya ahşabı şekillendiriyor, kimi de kelimelerle yazar oluyor, müzik yapıyor. Bülent, kendini boyalarla ve resimlerle ifade ediyor. Sanat onun için bir iletişim, etkileşim aracı. Sanatta özellikle erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik kavramları çok önemli. Sanatın demokratikleşmesi de çok önemli. Sanat herkes içindir. Sanatın toplumsal farkındalığı artırdığına da inanıyoruz. Bülent, aslında sanatın demokratikliğine, sanatın herkes için olduğuna, bir ifade biçimi olduğuna vurgu yapıyor. İlk kişisel sergisi bu galeride gerçekleşti ve çok kalabalıktı. Herkes görünce çok şaşırdı, çok büyük bir ilgi gördü. Aynı zamanda 2024 yılında Eskişehir Sanat Derneği’nden de en iyi ressam ödülünü aldı. Ayrıca, burada sanat köşemiz var. Toplumla ve halkla buluşmasını sağladığımız sanat, sadece elit bir tabakaya hitap etmez. O köşede Bülent karikatürler çiziyor, insanlarla iletişim, etkileşim halinde oluyor ve onlarla sanatını paylaşıyor. Bir şekilde çizerek, resmederek bağ kuruyor. Bu da tabii ki onun için çok keyifli. Çünkü sanat iyileştirir, özgürleştirir ve bir iletişim, etkileşim aracıdır. Bülent de bu anlamda sanatı çok güzel şekilde kullanıyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.