Site Rengi

DOLAR 32,3752
EURO 35,0539
ALTIN 2.326,91
BIST 9.118,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 21°C

Prof. Dr. Günay, Balkanlardaki Zulmü Konuştu

Prof. Dr. Günay, Balkanlardaki Zulmü Konuştu
10.12.2021
A+
A-

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, Lund Üniversitesi ve Balkanlarda Adalet, İnsan Hakları, Kültür ve İşbirliği Derneğinin düzenlediği “Belene Adasından Sesler: Avrupada son toplama kampı’’ isimli etkinlikte konuştu. 

Tüm dünya izledi, yaralar hâlâ taze
Prof. Dr. Günay: “Bulgaristanda Tuna Nehri üzerinde bulunan Belene Adası, bugün soyları, inançları nedeniyle soykırım auğrayan ve insan hakları konusunda tarihte kara bir leke olan, 1989 Yılına kadar hüküm süren kominist rejimin zulmünün en belirgin simgesi olmuştur. Kampta, 1987da kapatılana kadar 23 binen fazla kişi tutulmuştur. Bugün burada bu zulmün tanığı olmuş ve babalarının nasıl işkence gördüğünü yaşamış soydaşlarımız var. Bu olaylar yaşanırken tüm dünya adeta izledi. Avrupa sanki hiç yaşanmamış gibi suskun. Bugün bu yaraların kapanmadığını tam tersi oldukça taze olduklarını net bir şekilde görüyor ve hissediyoruz. Bugün hala mağdurlar için medikal, psikolojik ve hukuki hiç bir hak ve destek yok. Bu konuda en üst kurum olan AİHMin de herhangi bir karar alınmamış olması oldukça üzücü ve kabul edilemez.’’ şeklinde konuştu.

Farkındalık artırılmalı
Prof. Dr. Günay Belenenin simgesi olduğu bu soykırım ile alakalı farkındalık çalışmaları yapılması gerektiğinin altını çizerken: “Bu konu ile alakalı bir strateji belirlenmeli ve bu doğrultuda farkındalık çalışmaları yapılmalı. Bu tarz olayların tekrar etmemesi, akıllardan bile geçirilmemesi için bu konunun özelinde bu çalışmaların yapılması şart. Eskişehirde de  Bulgaristandan göç eden soydaşlarımız ve hemşerilerimiz var, aralarında bu soykırıma tanık olanlar var. Bunun uluslararası kamuoyunda duyurmak ve geçmişle yüzleşilmesini sağlamak, yaraların sarılmasına olanak tanımak için bunu yapmalıyız.Avrupa Konseyiinde bizler de üzerimize düşeni yapacağız.” şeklinde konuştu.

Avrupa Parlamenteler Meclisi’nde elimden geleni yapacağım
Aynı zamanda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi de olan Prof. Dr. Emine Nur Günay: “Ben bu konu ile ilgili görevim dahilinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde yapılacak her türlü çalışma için elimden geleni yapacağım. Uluslararası kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesi için çalışılmalı. Bu, tarihin bizlere yüklediği bir sorumluluk.’’ şeklinde açıklamada bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.