Site Rengi

DOLAR 32,3290
EURO 35,0728
ALTIN 2.298,20
BIST 9.058,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 27°C

Prof. Dr. Nurettin Erben Covid-19 Aşıları ve Aşılama Süreci Hakkında Merak Edilenleri Anlattı

Prof. Dr. Nurettin Erben Covid-19 Aşıları ve Aşılama Süreci Hakkında Merak Edilenleri Anlattı
27.04.2021
A+
A-

         Dr. Sinan İbiş ile Güzel Hayat programına konuk olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Erben, Covid-19 aşıları ve aşılama süreci hakkında bilgiler vererek merak edilenleri anlattı.

Prof. Dr. Nurettin Erben ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktan bizi koruduğu için mutlaka Covid-19 aşısı olmamız gerektiğini ve bunu da sadece kendimizi değil ailemizi ve toplumu da korumak için yapmamız gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Nurettin Erben, pandeminin sona ermesi için toplumda %60 ila 70’lik bir bağışıklığın oluşması gerektiğini, bunun da şu anda ancak aşılama ile mümkün olabileceğini ifade etti.

Kronik hastalığı olan bireylerin aşılanmasında alerji öyküsüne dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nurettin Erben, çoklu alerji öyküsü olan ya da geçmişte bir enjeksiyon sonrasında kendisinde ciddi alerjik reaksiyon gelişen kişilerin hastanede 30 dakika kadar gözlenecek şekilde aşılanması gerektiğini söyledi. Kan hücrelerinde eksiklik olanlarda ve kanamaya eğilimi olanlarda aşı kas içine yapıldığından dikkatli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nurettin Erben, epilepsi (sara) gibi nörolojik hastalığı olanların aşı sonrasında nöbet sıklığı artabileceğinden, kanser hastalarının da akut kemoterapi aldıkları dönemde aşılara yeterli yanıt oluşmayacağından aşının ertelenmesinin önerilebileceğini kaydetti. Prof. Dr. Nurettin Erben, romatolojik hastalıklar gibi otoimmün hastalığı olanların aşılanması gerektiğini ama bu kişilerin hekimlerine danışılarak daha uygun bir zamanda da aşılanabileceklerini ifade etti.

Gebelikte aşılama yapılmasıyla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Nurettin Erben, sıraları geldiğinde gebelere de inaktif Covid-19 aşılarının kendilerini ve çevrelerini korumak açısından yapılabileceğini ve önerildiğini ancak bunun kişilerin isteğine bırakıldığını söyledi. Gebeliğin ilk üç ayında aşılamanın önerilmediğini belirten Prof. Dr. Nurettin Erben, üçüncü aydan sonra aşılamanın yapılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Nurettin Erben emziren annelerin aşılanmasında da olumsuz bir durumun olmadığını kaydetti.

Aşılamada öncelik konusuna da değinen Prof. Dr. Nurettin Erben, pandemi döneminde tüm dünyada öncelikle sağlık kuruluşlarının ayakta kalması açısından sağlık çalışanlarının aşılandığını ve sonrasında da hastalıktan en çok etkilenen grupların risk durumuna göre aşılandığını söyledi.

Aşılanan kişilerin önlem almayı bırakmaması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Nurettin Erben, en az altı hafta sonra tam korumanın gerçekleşebileceğini söyledi. Aşılamanın hedefinin toplumda belli bir bağışıklık yaratmak olduğunu ve aşıya ulaşabilen herkesin aşı olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nurettin Erben, aşılama sonrasında antikor ölçtürmenin de şu anda gerekli olmadığını kaydetti. Prof. Dr. Nurettin Erben farkında olmadan Covid-19 geçiren kişilerin aşılanmasınınolumsuz bir etkisinin olmayacağını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.